Hem > Forum > Relationer > Rädd för kärleken?

Rädd för kärleken?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
  • Avatar

    Har haft två kärleksrelationer och i båda har jag blivit rädd/känt obehag när partnern säger att den älskar mig och även känt obehag inför att gå ut med att man är tillsammans och visa ömhet och närhet inför andra. Har tidigare tänkt att det beror på att jag inte träffat för mig rätt person, men med tiden har det känts mer och mer som att detta är en sorts läggning i form av att inte kunna bli förälskad. Kärlek för mig är mer någonting som växer fram, och som inte låter sig komma lätt heller. Är avstängd på något vis. Jag undrar om en delförklaring kan vara att jag är rädd för närhet? I form av rädsla för att göra den andra besviken. Under min uppväxt skrämde jag några gånger min mamma. Jag skrämde henne när jag var i störst behov av tröst och närhet. Jag trodde att då att det berodde på att jag var hemsk, men har förstått som vuxen att min mamma har väldigt svåra barndomsupplevelser i bagaget som gör att hon inte alltid reagerar proportionerligt och rationellt på saker. Men rädslan och övergivenheten som jag kände i dessa situationer kanske ändå sitter kvar på något sätt. Att ha berättat om min nya relation för min mamma och fått hennes ogillande har aktiverat rädslan för min mamma på nytt. Känner mig nu rädd för både min partner och min mamma och vill mest gömma mig i min lägenhet, känns det som ibland. Tror också att jag kanske blev ännu mer rädd för närhet efter min förra relation där jag sårade min partner djupt med att inte kunna älska och vilja binda mig.

    Det låter som att du verkligen har en förmåga att kunna reflektera över dig själv, ditt beteende och varför du mår som du mår. Att binda sig till någon kan vara skrämmande. Det är nog skrämmande för de flesta. Särskilt när man har blivit vuxen och mer förstår vad en relation innebär. Det är en risk att gå in i ett förhållande. Det låter på dig som att du ändå trots allt vill ha ett förhållande men att du är rädd för att knyta an till en partner då du har haft negativa erfarenheter av att knyta an till din mamma. Jag tror att om du vill ha ett förhållande i framtiden så kommer du att kunna ha det. Kanske behöver du gå i terapi och bearbeta de känslor som din mamma väckt i dig och arbeta på att tillåta dig att känna känslor så att du slipper gå runt och känna dig avstängd. Du kanske även kan prata med din partner om att du har svårt att knyta an så att hen kan ge dig det utrymme som du behöver för att växa dig stark och trygg.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.