Hem > Forum > Relationer > Podcast-tips

Podcast-tips

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Tipsar om ett podavsnitt som tar upp ett tydligt exempel på en person som har tydlig komplex PTSD. Jag tror precis som de att jättejättejättemånga människor lever med det ovetandes. Inte minst den lite äldre generationen, som vi kanske tänker är ”sura gubbar/tanter”? (det vill säga vissa av våra föräldrar)

  Lyssna från ca: 31:30 minuter och avsnittet ut.

  31. Uffe Brunnbergs fasansfulla trauma – Schulman & Geniet 

  https://poddtoppen.se/podcast/1612518682/schulman-geniet/31-uffe-brunnbergs-fasansfulla-trauma

  Så himla tragiskt att hamna i det där. Förnekelsen är ju bara ett skydd och den muren borde inte okända människor rasera om man inte är redo. Känns lite taskigt att skratta åt killens misär. Men fattar poängen. Hade känts bättre om killen själv skrattat lite åt det dock.

  Jag checkar nog av alla punkter på den listan, men blivit av med mycket också.
  Minns så väl när jag själv var där. Att allt jag ”lärt mig” av att växa upp taskigt bara var till min fördel och allt det smärtsamma trycktes in i ett hörn för jag hade minsann lärt mig mer än skadats av det.
  Jag vet att min pappa är likadan. Han har haft en fruktansvärd uppväxt och ett tungt liv men vägrar erkänna att det gjort honom illa. Bara gett honom livsläxor.
  Idag kan jag separera det på ett hälsosammare sätt. Jag kan förlåta det som hänt och ändå känna sorg för det jag saknat utan att förminska det jag varit med om. Det tog bort massor av ilska och oförutsägbara humörsvängningar.
  Men när jag lyssnade påmindes jag om hur långt jag har kvar. Men det är väl en del av resan tänker jag. Inget liv utan smärta.

  Trådstartaren

  <3 Tänkte att själva poängen (förutom att det är en humorpodd) var att identifiera just symptomen och hur vanligt förekommande det är att man just möter dessa skogstokiga aggressorer utan att för sig liv förstå vad det beror på. Själv har jag iaf råkat rejält illa ut av just såna som Uffe Brunnberg. Dessa personer med obearbetade trauman tror jag även står mig upp i halsen. Alltså personer som lever i så stark förnekelse. Tycker synd om honom som behöver lida av PTSD men känner samtidigt stark irritation över när man förstår att självinsikten är som bortblåst och han istället skadar andra (ryktet säger att han är svinotrevlig). Han verkar lida av ett narcissiskt försvar också. Det har jag så svårt att inte reagera på. Han pratar precis som en förövare. Är en förövare? Kvinnor medger han att han inte behandlat väl heller. Vem är förvånad?

  Det var absolut inte meningen att vi som har komplex PTSD skulle bli skrattade åt! <3

  Ja, jag förstod poängen.
  Det är såklart aldrig försvarbart att bete sig illa eller agera förövare. Vet inte vem han är utan reagerade bara på att de ville sätta honom på plats genom att använda hans trauman emot honom så han kommer ner på jorden. Typ.

  Jag har också svårt för såna människor. Man når inte fram till dom oavsett vad man gör och när människor är i försvarsställning spelar det ingen roll hur man låter för allt tolkas som en attack.
  Så himla tråkigt.

  Det är kanske en av de positiva delarna med internet. Hur ohälsa normaliseras genom lättillgängliga forum och grupper där man kan vara öppen med att man inte mår bra. Att unga kan växa upp i ett öppnare klimat gör kanske inte trauman lättare men det blir kanske inte samma tillknäppta förnekelse i längden.

  Trådstartaren

  <3 Ok tack, då förstår jag bättre!

  Grejen är att jag råkade lyssnade på ursprungsintervjun för någon dag sedan och sedan snubblade över det här avsnittet igårkväll då av en slump. Det kanske blir en annorlunda upplevelse när man hört hela fördomspodsavsnittet med honom, innan man lyssnar på det ovan – tänker jag nu.

  Vet också att Calle Schulman och Fredrik Söderholm själva råkat illa ut och har traumatiska bakgrunder (de har själva PTSD). De arbetar just nu med dessa och jag kan nog relatera till att när man är mitt inne i det så ser man allt möjligt omkring sig, speciellt kan man nog på nolltid just skapa som en radar av de personer som fortfarande förnekar. Det blir så absurt, kanske även lite skrattretande? Även det om när någon beskriver ett hemskt trauma och skrattar åt det själv, det är svårsmält. När man är i den fasen, eller själv bearbetat mycket så är det extra knepigt att vara medberoende och skratta med, när någon uttrycker något fasansfullt och dysfunktionellt. Så upplever jag det. Jag reagerar på något helt annat än du, känns det som <3

  Internet och tiden har väl gjort att man lättare kan få uttrycka sig och att det finns kunskap att läsa sig till. Det är fint! <3

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.