Hem > Forum > Relationer > Lämnat ett destruktivt förhållande efter tre år. Nu då?

Lämnat ett destruktivt förhållande efter tre år. Nu då?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Hejsan alla på mind! Jag är helt ny här och behöver verkligen skriva av mig. Jag ber om ursäkt i förväg ifall texten blir lite rörig.

  Kort bakgrundsfakta om mig: Tjej, 18 år, har sedan jag var 9 år lidit av ångest, depressioner, GAD och är nu under personlighetsutredning (främst emotionellt instabil personlighetsstörning).

  Nu till det jag ville skriva om. När jag var 15 år blev jag tillsammans med en kille som var 3 år äldre än mig. Jag hade dåligt självförtroende och han var charmig. Killen började sakta men säkert bryta ner mig och behandla mig som skit, samtidigt som han intalade mig att jag förtjänade det – vilket jag också trodde på.

  Nu i våras (3 år senare), 18 år gammal tar jag steget och lyckas med hjälp av mina föräldrar bryta upp med min dåvarande. Trotts att det nu gått drygt ett halvår sedan uppbrottet mår jag fortfarande väldigt dåligt över allt som hänt. Mest av allt vill jag bara gå vidare och glömma bort allt som hänt. Men jag blir dagligen påmind av allt som han gjort. På nätterna drömmer jag mardrömmar om honom och vaknar med panik och rädsla för att jag ska vara tillbaka med honom igen. På dagarna är det omedvetet hans värderingar som styr mig. Jag får hela tiden medvetet påminna mig om vad jag själv tycker och vill, att hans åsikter inte spelar någon roll längre. Men ganska ofta känns det som om jag tappat bort mig själv. Jag har förträngt mycket av vem jag var strax innan och under tiden som jag var med honom.

  Nu till min fråga; hur ska man kunna gå vidare och bygga upp mig själv efter ett destruktivt förhållande? Jag vill inte att han ska få påverka mig och mitt liv längre. Men hur ska jag slå mig fri från alla minnen och invanda beteenden?

  Det blev nog ganska rörigt trotts allt… Tack om du orkat läsa hela vägen hit 🙂

  MVH

  Green Dadunu

  Hej!

  Oj detta känns igen. Eftersom du tydligen fått diagnoser, antar jag att du erbjudits någon typ av behandling? Terapi? Pratar du med en kunnig psykolog om detta?

  Det låter som att en manipulativ person satt klorna i dej (kanske för att han kände av från början att du var sårbar). Han har gått över dina gränser och stökat till så mycket han kan i dej. Det är ofta en svår skada att reparera och kanske har du redan innan honom utsatts för något liknande? Kanske.

  Det kan vara användbart för dej att titta lite närmare på honom och hans beteende för att bättre förstå vad för slags skador du fått av relationen. Kan man se ett mönster? För mej låter det som ett typiskt medberoende till en kluster-B personlighetsstörning. Läs lite om hur relationer med en narcissist brukar se ut, kanske känner du igen dej i det.

  Jag tror du behöver jobba med att hitta dina gränser igen, börja lite på folk. Säga ja och nej till det som är bra eller dåligt för dej. Att få ur dej ”giftet” han har matat dej med. Exakt hur är individuellt men om du skriver igen, ska jag läsa och kanske kan jag tipsa om något. Hur är din engelska? Jag tycker den här youtubekanalen är bra https://www.youtube.com/channel/UCU9xNc-P8GWAdafmAcNVi6g

  Lycka till!

  Trådstartaren

  Hej! Oj detta känns igen. Eftersom du tydligen fått diagnoser, antar jag att du erbjudits någon typ av behandling? Terapi? Pratar du med en kunnig psykolog om detta? Det låter som att en manipulativ person satt klorna i dej (kanske för att han kände av från början att du var sårbar). Han har gått över dina gränser och stökat till så mycket han kan i dej. Det är ofta en svår skada att reparera och kanske har du redan innan honom utsatts för något liknande? Kanske. Det kan vara användbart för dej att titta lite närmare på honom och hans beteende för att bättre förstå vad för slags skador du fått av relationen. Kan man se ett mönster? För mej låter det som ett typiskt medberoende till en kluster-B personlighetsstörning. Läs lite om hur relationer med en narcissist brukar se ut, kanske känner du igen dej i det. Jag tror du behöver jobba med att hitta dina gränser igen, börja lite på folk. Säga ja och nej till det som är bra eller dåligt för dej. Att få ur dej ”giftet” han har matat dej med. Exakt hur är individuellt men om du skriver igen, ska jag läsa och kanske kan jag tipsa om något. Hur är din engelska? Jag tycker den här youtubekanalen är bra https://www.youtube.com/channel/UCU9xNc-P8GWAdafmAcNVi6g Lycka till!

  Tack för svaret!

  Diagnoserna fick jag av BUP när jag var ganska ung, och fick även gå KBT-liknande terapi. Nu är jag hänvisad till vuxenpsykiatrin och där är det väldigt långa väntetider på samtalsterapi och liknande. I mars blev jag inlagd akut på en sluten psykiatrisk avdelning (på grund av depression och ångest) och fick påbörja läkemedelsbehandling med 2 olika sorters antidepressiva (sertralin och voxra) och starka ångestdämpande (lyrica). Men någon mer hjälp än så fick jag inte därifrån. Det var även kort efter utskrivningen som jag lyckades bryta upp med min dåvarande. Efter utskrivningen fick jag kontakt med öppenpsykiatrin, det är också dom så gör personlighetsutredningen. Men förövrigt har jag inte fått något stöd från deras sida.

  Jag tittade på några videos från kanalen som du länkade och jag känner igen mig smärtsamt mycket. Dessutom brukade mitt ex ”skämta” och säger saker som ”jag är en narcissist” , ”jag är en psykopat”, ”jag är duktig på att få folk att tro att dom är beroende av mig”, ”jag är expert på att hitta folks ömma punkter”,  ”jag kan manipulera dig hur lätt jag vill”. Och om jag någon gång sa ifrån när han slog eller kallade mig saker sa han alltid ”you like the abuse” och när jag protesterade svarade han alltid ”Jo, annars hade du inte stannat kvar” och det hade jag inget svar på.

  I början när vi träffades var han jättecharmig, han fick mig att öppna upp mig och blotta mina svagheter. Senare använde han precis allt han visste om mig mot mig. Allt som jag hade komplex för ”skämtade” han om gång på gång, de trauman jag tidigare upplevt förlöjligade han och gjorde narr av. Han älskade att få mig att se dum ut framför andra människor. Till exempel kunde han lägga pikar som ”ja mat är ju inte det enda du brukar skära i” eller ”ja jag visste ju att du brukade misslyckas med att hänga saker, men en kavaj trodde jag du skulle lyckas med i alla fall ” när hans familj var med.

  Han ville inte heller att jag skulle ha något annat liv än honom. Han fick mig att sluta med alla mina fritidsintressen, han pratade ner mina vänner, familj och kunde trakassera mig i dagar om jag någon gång valde att umgås med någon annan än honom.

  Det gör ont när jag tänker på hur mycket han tog ifrån mig. Hur mycket jag lät honom förinta mig. Den senaste tiden har jag börjat inse vilken skada han faktiskt gjort. Tidigare har jag förträngt så fruktansvärt mycket, jag har inte velat minnas och behöva inse vad jag blivit utsatt för. Men jag antar att förr eller senare måste man acceptera det som hänt för att senare kunna gå vidare?

  Återigen tack för att du tog dig tid att svara 🙂

  Hej igen 🙂

  Ja detta är knepigt. Det krävs ju ordentliga undersökningar för att diagnosticera någon så jag har ju ingen rätt att säga detta egentligen men han låter som en solklar narcissist (NPD) med, tror jag, tydliga drag av antisocial personlighetsstörning (ASPD, tidigare kallat sociopat eller psykopat). Det är extremt svårt att ens få en sådan person att gå med på att låta sig diagnosticeras och de som gör det är bra på att lura läkarna och verka ”normala” i alla fall. Många som inte förstår vad NPD och ASPD är, kan dessutom bli väldigt arga på mej om jag talar om dem som i princip onda människor som man bara ska hålla sig borta ifrån – man ska ju inte svartmåla folk bara för att de har psykisk ohälsa som de inte kan hjälpa och behöver vård för. Men det går inte att behandla dessa personer, och visst lider de på sitt sätt men det största lidandet är det som många i deras närhet känner.

  Jag växte upp med en mamma med NPD och eventuellt vissa ASPD-drag. Jag har haft relationer med många NPD; min make, flera pokjvänner och vänner. Såklart inte med ögonen öppna, jag förstod inte. Jag kom till det här forumet för att kanske hitta trådar om detta men har inte sett någon. Detta är ett mycket dolt problem i samhället och till och med psykologer vet ofta inte ett dugg om hur starkt vi som levt med NPD skadas – eller hur vi skadas och hur vi kan läkas. Det är en ganska ny grej som exploderat på internet (engelska) och forskningen har inte hängt med alls. Det finns flera tremporära namn på detta – någon kallar det NAVS Narcissistic Abuse Victim Syndrome. ALLA definitioner inkluderar dock CPTSD – också en ny term som inte finns i sverige. Complex Post Traumatic Stress Disorder. PTSD finns ju men har man utsatts för trauma en längre tid, tillkommer C:et och en rad komplikationer, tyvärr.

  Det kanske vore väldigt bra att diskutera PTSD (CPTSD) i din utredning (antar att du menar neuropsykiatrisk utredning). PTSD tycker jag förresten inte är en ”disorder” som det sägs, utan som på svenska, ett syndrom, en grupp reaktioner (inte en personlighetsstörning. Jag skulle tro att du inte på långa vägar är så ”galen” som du kanske känner dig 🙂

  Många som dras till NPD/ASPD har varit med om liknande relationer i barndomen. Det kan vara en idé att du tittar närmare på det. Hursomhelst är detta något du ska ta på mycket stort allvar och det är jättebra att du är så pass ung och bra, också, på att kunna sätta ord på det.

  Du har rätt. Acceptera och gå vidare. Men också se till att det inte händer igen. Det kan vara en lång resa men jag hoppas att för dej blir den kort. Själv är jag 50 år, har mardrömmar, flashbacks, isolerar mig, är väldigt otrygg i mig själv med andra. Hela mitt psyke formades i en narcissistisk miljö och just nu i terapi är det som att jag försöker dekonstruera hela mej, alla pansar och strategier för att kunna bygga upp en helare människa. Ungefär. Det gör ont som satan och går väldigt långsamt. Men jag fick inte rätt hjälp förrän c:a två år sedan. Ingen ville tro det jag berättade, eller förstå vad som hänt. Knappt jag själv. Så jag fick höra allt möljigt trams: att jag hade ADHD eller Asperger eller att jag bara var ”deprimerad”. Precis som med narcissism, kan CPTSD tyvärr bli värre med tiden. Så om jag har rätt i detta, ta vara på din tid.

  Kram på dej, Pink Cygara

   

   

  Men jag har ju glömt att försöka svara på din enda fråga 🙂 Hur blir man frisk? Sorry. Har inte kommit dit själv, men här lite länkar:

  https://medium.com/@SoulGPS/10-steps-to-getting-your-life-back-after-narcissistic-abuse-96b5c74af29c

  https://www.psychologytoday.com/blog/tech-support/201606/why-recovering-the-narcissist-in-your-life-is-so-hard

  https://goodmenproject.com/featured-content/5-step-guide-recovering-narcissistic-abuse-hesaid/

  och en till videokanal: https://www.youtube.com/channel/UCFpN5rTQCSbX8znSv9-5u9g/videos

  Det finns också en terapi/behandlingsteknik som heter EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) som jag inte testat själv men hört kan vara väldigt effektiv för att bearbeta bortträngda minnen och känslor. http://www.emdr.se/EMDR.aspx

  Hej igen! Postat denna lista flera gånger men den tas bort hela tiden så jag gör inte klickbara länkar denna gång och hoppas den får stanna. (Du får köra din egen copy/paste). Bara lite tips:

   

  Böcker:

   

  Shashida Arabi: POWER: Surviving and Thriving After Narcissistic Abuse: A Collection of Essays on Malignant Narcissism and Recovery from Emotional Abuse
  https://www.amazon.com/POWER-Surviving-Narcissistic-Collection-Narcissism/dp/1945796324/ref=sr_1_fkmr0_1?s=books&ie=UTF8&qid=1511522346&sr=1-1-fkmr0&keywords=sashinda+arabi+thriving

  Pete Walker: Complex PTSD: From Surviving to Thriving: A GUIDE AND MAP FOR RECOVERING FROM CHILDHOOD TRAUMA
  https://www.amazon.com/Complex-PTSD-Surviving-RECOVERING-CHILDHOOD/dp/1492871842

   

  Behandling:

  EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) Finns i Sverige
  http://www.emdr.se/EMDR.aspx

   

  Video:

  https://www.youtube.com/channel/UCkUVh2cwep3jCYwDjE689Wg
  https://www.youtube.com/channel/UCFpN5rTQCSbX8znSv9-5u9g/videos

   

  Artiklar på nätet:

  http://flyingmonkeysdenied.com/
  https://www.psychologytoday.com/blog/tech-support/201606/why-recovering-the-narcissist-in-your-life-is-so-hard
  https://medium.com/@SoulGPS/10-steps-to-getting-your-life-back-after-narcissistic-abuse-96b5c74af29c
  https://goodmenproject.com/featured-content/5-step-guide-recovering-narcissistic-abuse-hesaid/

  test

  Hej igen, jag försökte posta en hel hög med länkar till böcker, behandlingar, artiklar och videor två gånger men de syns inte. Dyker de inte upp försöker jag igen senare.

  Hej för tredje gången idag,

  Jag ville bara tillägga en sak: Om det jag beskrivit här stämmer in på dej, att du har CPTSD pga emotionella övergrepp från en NPD, vill jag varna lite för att psykologer (i alla fall i USA, jag antar detta gäller även i Sverige) lätt kan tro att man (du) har borderline / BPD (numera kallat Emotionellt instabil personlighetsstörning / EIPS) eftersom symptomen liknar varandra. Så om detta kommer upp i din utredning, kanske det finns skäl att ifrågasätta det.

  http://navs-recovery.com/2016/08/31/ptsd-cptsd-or-bpd/

  Hej igen!

  Jag skulle ju svara på din fråga: Hur kan man bli frisk – och jag skrev en hel del men råkade sudda bort inlägget så nu försöker jag igen:

   

  • Det finns en behandling jag själv inte testat: EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) http://www.emdr.se/EMDR.aspx Detta finns i Sverige.

   

  • Ett par till bra videokanaler:

  https://www.youtube.com/channel/UCFpN5rTQCSbX8znSv9-5u9g/videos

  https://www.youtube.com/channel/UCkUVh2cwep3jCYwDjE689Wg

   

  • Och lite att läsa:

  https://goodmenproject.com/featured-content/5-step-guide-recovering-narcissistic-abuse-hesaid/

  https://www.psychologytoday.com/blog/tech-support/201606/why-recovering-the-narcissist-in-your-life-is-so-hard

  https://medium.com/@SoulGPS/10-steps-to-getting-your-life-back-after-narcissistic-abuse-96b5c74af29c

  http://flyingmonkeysdenied.com/

   

  • Böcker:

  Klassikern på bokfronten heter Complex PTSD: ”From Surviving to Thriving: A GUIDE AND MAP FOR RECOVERING FROM CHILDHOOD TRAUMA” av Pete Walker

  https://www.amazon.com/Complex-PTSD-Surviving-RECOVERING-CHILDHOOD/dp/1492871842

   

  Jag har också en OK ljudbok med Sashinda Arabi: ”POWER: Surviving and Thriving After Narcissistic Abuse: A Collection of Essays on Malignant Narcissism and Recovery from Emotional Abuse”

  https://www.amazon.com/POWER-Surviving-Narcissistic-Collection-Narcissism/dp/1945796324/ref=sr_1_fkmr0_1?s=books&ie=UTF8&qid=1511522346&sr=1-1-fkmr0&keywords=sashinda+arabi+thriving

   

  Så. Hoppas jag inte detetar detta 😉

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.