Hem > Forum > Närstående > Vill hjälpa min kompis – behöver tips

Vill hjälpa min kompis – behöver tips

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Har en kompis som har tampats med depression ett antal år, där hen bland annat har vädrat självmordstankar. Det är en lång historia, men det kommer och går i lite olika episoder. Nu är det en djup svacka med mycket sorg över ett förhållande som gått snett och tankarna är tillbaka igen. Nytt för denna gång är i alla fall att, tillsammans med sorgen, så uttrycker personen en beslutsamhet att ta tag i sitt eget mående, återuppta försöken med professionell hjälp, men även att aktivt söka mer kontakt och stöd från sin omgivning. ”Det är dags, det är nu eller aldrig” typ.

  Jag är obeskrivligt positiv till denna inställning, och djupt imponerad och rörd av den styrka som jag vet att den kräver av hen i denna stund.

  Jag har rannsakat mig själv noga, och flera gånger, eftersom jag vet att man som närstående ska värna om sig själv i första hand, se till att man själv har balans, att man själv har någon att vända sig till, inte ta på sig för mycket ansvar, inte ge löften, att ha tålamod osv.. Det jag har kommit fram till, ända från början, är att jag tveklöst vill, och känner att jag kan, stötta min vän och hjälpa hen aktivt.

  Därför söker jag era bästa tips! Hur kan jag hjälpa min vän på bästa sätt? Vet att det är svårt utan kontext, men har någon förslag på konkreta åtgärder? Smått som stort! Har kikat runt på massor med sidor som ger råd om hur man ska bete sig som anhörig, och jag har också tidigare erfarenheter, så ”grunden” känns det som att jag har koll på. Men jag har också vissa frågor jag känner att jag inte riktigt hittar svar på.

  Exempelvis: Vilken typ av tanke-spiraler ska jag försöka få personen att undvika? Och vilken typ av tankespiraler ska jag försöka uppmuntra? Dilemmat här tycker jag ligger mellan att, å ena sidan undvika samtal som väcker vissa tankar, och att å andra sidan lyfta, prata om och bearbeta det som känns jobbigt.

  Min grundläggande frågeställning är väl kanske egentligen om det finns någon organisation som jag kan ringa för att få råd (Har letat men inte lyckats hitta rätt tycker jag)? Många av de frågor jag har är rätt specifika, och det rör sig om så många detaljer, så jag tror helt enkelt att det hade varit lättast om jag kunde prata över telefon med någon professionell/kunnig.

  Prova att ringa eller mejla Mind direkt

  [email protected]
  08–34 70 65

  Avatar

  Riksförbundet Balans finns, de har också många lokala grenar:

  https://balansriks.se/

  Sen finns Psykologiguiden, ”Psykologiguiden ägs av Sveriges Psykologförbund som är psykologernas fack- och yrkesförbund.”:

  https://www.psykologiguiden.se/

  De har bland annat en sökfunktion för att hitta den/de psykologer/psykoterapeuter man kan vara intresserad av att jobba med, utifrån plats/upptagningsområde, verksamhetsområde o.s.v.:

  https://www.psykologiguiden.se/search/?C=SrchPS

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.