Hem > Forum > Närstående > Min bästa vän är i ett toxiskt förhållande

Min bästa vän är i ett toxiskt förhållande

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Min närmaste vän (vi är båda 18) har känt sin kille i snart 5 år, men blev ihop med honom för första gången för 2 år sedan. De har varit ihop och gjort slut fler gånger än jag kan räkna. Deras längsta varade i tre månader. Det är alltid han som gör slut och det är alltid han som kysser henne eller kramar henne eller liknande tills de blir ihop igen. Tills han gör slut igen.

  Min bästa vän är enormt kär i honom och vet att hon blir illa behandlad men älskar honom så mycket att hon inte bryr sig om att han alltid lämnar henne, så länge hon kan njuta av de stunder då de är ihop.

  Hon har berättat att han har sagt att hon inte är snygg, men att ”det är lugnt för han gillar ändå inte snygga tjejer”, och vid ett tillfälle flörtade han med en fjorton-åring medan han och min kompis var ihop.

  Varje gång jag tänker på honom blir jag ledsen. Jag har pratat med henne många gånger, men inte med honom eftersom han bor i en annan stad och vi inte är vänner.

  Hon vet att hon borde sluta ha kontakt med honom men klarar inte av att lämna honom för gott. Jag känner att jag vill prata med honom, berätta för honom hur mycket han sårar henne, men jag vet inte om det skulle vara taskigt mot henne? Som att jag blandar mig in i något jag borde hålla mig utanför. Men jag orkar inte se henne så förkrossad längre.

  Vad ska jag göra???

  <3 Oj, vad svårt! Och vilken fin vän du är som tänker i dessa banor <3

  Är kärnan lite i det här att du är rädd att det ska förstöra vänskapen mellan dig och henne? Att du inte vet exakt var ni har varandra om du skulle kontakta honom utan att hon visste om det? Jag kan absolut förstå din oro kring det. Också att det ju är för hennes bästa och det är så viktigt att hon också skulle kunna se det. Kan ett annat alternativ vara att du öppet hör med henne om det är okej att du pratar lite med honom? Kollar hur hon reagerar på det?

  För många år sedan var jag faktiskt i någon liknande situation där jag såg min bästis bli s-å sårad och minns vanmakten man kände som tvingades ”titta på”. Minns också att det kändes som ett beroende denne hade till sin kille och som var omöjligt att rucka på. Efter en tid där den här killen verkligen gjort mycket dumt  kunde jag inte låta bli längre så jag gick i mellan faktiskt och markerade starkt till honom (sade en sanningens ord) vad jag tyckte om hans beteende. Det slutade med att de då gjorde slut (efter kanske fem år eller liknande). Det som hände då var att min kompis minns jag det som faktiskt var lite tacksam tror jag. Det fick räcka liksom. Men den killen däremot såg inte det direkt med blida ögon och mordhotade mig samt menade på att jag var orsaken till detta – vilket jag absolut kunde leva med och ta på mig skulden för.

  Så en liten brasklapp kanske kan vara att man lär anses vara skurken för all framtid i såna här killars ögon förmodligen. Å andra sidan tror jag med perspektiv att de flesta skulle känna att de hade vänner att lita på. Att de själva skulle vilja göra samma sak om situationen vore det omvända. Hur tror du din bästa kompis skulle reagera om det var du som var i ett toxiskt förhållande? Kanske kan du hitta nåt svar där?

  Trådstartaren

  Jag hoppas du kan se det här när jag skriver det här, det är första gången jag svarar på någons kommentar…

  Wow! Vad skönt det känns att någon annan har varit med om samma sak! Jag har hintat om att göra det lite smått, men hon vill inte (såklart). Jag funderar på om hon verkligen VERKLIGEN inte vill eller om hon bara tycker det är lite pinsamt typ. Jag har helt ärligt aldrig varit i ett förhållande, så det är lite svårt att tänka sig in i hennes situation.

  Jag vill inte att hon ska bli ledsen att jag gick bakom ryggen på henne eller att jag behandlar henne som någon som inte kan ta hand om sina egna problem, och det är som sagt inte som att jag har mer erfarenhet i den här sortens situation, men… Hon vet själv hur dålig deras relation är, och hon erkänner det för mig…

  Ditt meddelande har åter gett mig hopp! Jag tror jag ska skriva något till honom. Han är trots sina dåliga sidor inte typen som blir arg, men jag är lite rädd att han ska bli ledsen och skriva till henne om saken och då blir kanske hon arg på mig. Han är definitivt typen som skulle kunna vända henne emot mig genom att bete sig som ett offer, samtidigt vet jag inte vems sida hon skulle ta…

  Tack för hjälpen <3

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.