Hem > Forum > Närstående > Bror psykotisk och fysisk skadad pga ignorerad av social och öppenpsyk

Bror psykotisk och fysisk skadad pga ignorerad av social och öppenpsyk

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Avatar

  Hej jag har en bror som lider av adhd + autismspektrum diagnos samt långvarig missbruk av både utskrivet och egenskaffat amfetamin. Han har även benzo och en rad andra. Sammanlagt ca 8 preparat så det är svårt att avgöra vad som är sjukdom och biverkningar. Som en sista utväg (efter en rad olika händelser) för att han inte skulle bli hemlös så har han hyrt min sommarstuga utanför Vetlanda.

  Både min bror och stugan var i bra skick nör kontraktet skrevs förra sommaren och det gjordes en handlingsplan tillsammans med soc och öppenpsyk för hur han skulle leva där. Nu har det uppdagats att det ända som i princip har hänt är att han fått mediciner utskriva. Vissa i 3-5 ggr så hög dos som renommerad. Han blev snabbt sämre och helt beroende av amfetamin för att klar sin vardag.

  I januari i år så tillkallades polis då han fått ett psykotiskt utbrott och förstört flera av husets värmekällor samt några fönsterrutor  jag åkte ner för att kolla hur det låg till. Min bror var väsentligt sämre. Skicket på boendetmiljön var rent koas men sanneringsbart. I ett möte med socialen villkorades att för fortsatt boende skulle stugan saneras och repareras. Min bror skulle få stöd via LSS och hemtjänst att upprätthålla en dräglig boendemiljö, kost och hygien. Hans gode man ombesörjde att sanera och reparera skadorna.

  Förra fredagen åkte min mor och besökte min bror då hon inte fått tag på honom på länge. Det stod då klart att ingenting hade hänt. Hon hittade honom psykotisk och helt utmärglad. Han hade inte haft tillgång till mat på över en vecka då boendestödet inte dykt upp och han hade varit för dålig att ta sig någonstans för egen maskin.

  Stugan är nu totalförstörd. Efter en rad psykotiska utbrott har han slagit sönder allt och när han sedan kommit ur det har han i ren desperation försökt att reparera skadan i detta har han helt förstört fastigheten. Kvar finns vara väggar och tak i princip. Se före och efterbilder här:

  https://www.dropbox.com/sh/xpbg3tel0si6nrv/AACwRy7F7bIoiYvb99jCI8cha?dl=0

  I denna misären har han levt helt utan att varken socialen eller öppenpsyk har agerat trotts att de varit fullt medvetna om situationen. Boendestödet har varit där en gång i veckan och sett förfallet. Sköterska och läkare från öppenpsyk har varit där på hembesök. Boendestöd och god man har påpekat problematiken. Vad jag vet så har 8 orosanmälningar lämnats in av grannar och närstående.

  Trotts detta har ingenting gjorts och man har inte meddelat någon om situationen. Inte någon gång har jag heller i egenskap av hyresvärd blivit informerad om skadegörelsen. Nu när jag fått reda på det har jag naturligtvis varit tvungen att vräka honom med omedelbar verkan och spärrat av fastigheten då den är att anses som byggarbetsplats och endast får beträdas av behörig fackman pga det är hälsovådligt att vistas där.

  Soc och öppenpsyk är fortfarande helt passiva men vi lyckades själva få honom till psykolog som direkt utfärdade LPT så för närvarande är han inom akutpsykiatrin. Våra tidigare erfarenheter (samma förlopp har utspelat sig flertalet gånger) är att han antingen rymmer eller blir så klar i hjärnan när han får lite amfetamin igen att han lyckas nästla sig ut och sedan börjar allt om igen då de läkare han fått kontakt med inte har kompetens om hur personer med autismspektrum fungerar. Han är otroligt manipulativ och intelligent och det är inte alltid märkbart när han är under psykos. När man hör honom prata låter han frisk men när man ser resultatet så är det en helt annan bild.

  Hans bild av det som bilderna på stugan visar är att han har renoverat den till bättre standard och när han berättar vad han gjort låter det rimligt men som synes är verkligheten en helt annan.

  Mina frågor är många och jag ska försöka att strukturera dem

  1. Kan man göra kommunen ersättningsskyldiga för skadorna på egendomen  han har ju stått under deras ansvar och de har sett vad som skett men inte agerat

  2. I mina ögon är deras handlingsförlamning en ren tortyr av min bror och direkt orsak till han nästan strök med. Kan det verkligen få gå till så här? Hur kan man ställa kommunen till svar för detta?

  3. Hans grundproblematik och det som orsakar största delen av hans problem är hans beroende av amfetamin och biverkningar av andra mediciner till följd av feladministrering och administrering helt utan uppföljning. Pga enbart traumatiska upplevelser av vården är hans förtroende att få hjälp obefintligt. Hur och vart kan man vända sig för att se till att han får den vård som krävs?

  Tacksam för alla svar jag kan få!

   

  Avatar

  Jag finner inga ord. Det låter oerhört tufft för er i hans omgivning och inte minst jobbigt för din bror. Tyvärr har jag inga svar på dina frågor men hoppas att du lyckas få det.

  Hur psykiatrin och kommunen agerar är för mig helt ofattbart. Själv har jag erfarenhet av att verkligen fightats för att få rätt hjälp. I detta fallet låter det uppenbart att din bror behöver omfattande stöd och det känns helt galet med tanke på din text att han inte får det.

  Jag vet inte vad jag ska säga mer än att jag verkligen hoppas, för din och andra anhöriga och framförallt för din brors skull att han får den hjälp han behöver och mår bättre snart.

  Avatar

  Hej!

  Har du hört talas om Familjevårdsstiftelsen i Göteborg? http://www.familjevardsstiftelsen.se Jag såg en dokumentär om den på Youtube, det verkar enormt bra.

  Ta hand om dig!

  Avatar
  Trådstartaren

  Jag finner inga ord. Det låter oerhört tufft för er i hans omgivning och inte minst jobbigt för din bror. Tyvärr har jag inga svar på dina frågor men hoppas att du lyckas få det. Hur psykiatrin och kommunen agerar är för mig helt ofattbart. Själv har jag erfarenhet av att verkligen fightats för att få rätt hjälp. I detta fallet låter det uppenbart att din bror behöver omfattande stöd och det känns helt galet med tanke på din text att han inte får det. Jag vet inte vad jag ska säga mer än att jag verkligen hoppas, för din och andra anhöriga och framförallt för din brors skull att han får den hjälp han behöver och mår bättre snart.

  Ja det är helt ofattbart att det kan få gå till så här. Att de kan få förstöra en människa så totalt på detta sättet. Man tror ju att det finns ett socialt skyddsnät i det här landet men som ensamstående vuxen existerar det uppenbarligen inte alls.

  Tack!

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej! Har du hört talas om Familjevårdsstiftelsen i Göteborg? http://www.familjevardsstiftelsen.se Jag såg en dokumentär om den på Youtube, det verkar enormt bra. Ta hand om dig!

  Tack för tipset! Jag ska se till att kolla upp dem!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.