Hem > Forum > Livet > Världen känns lite orolig?

Världen känns lite orolig?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 23 totalt)
22
 • Börjat känna att livet och världen känns allt mer orolig och opålitlig. En känsla som kryper sig allt närmare under det senaste året. Man läser liksom titt som tätt om klimatkatastrofer världen över som inte är nådiga utan det är ökenhetta i USA, översvämningar i Kina – otroligt otäckt det som hände i tunnelbanan för att ge ett exempel, is som smälter i Arktis och påverkar havsnivåerna. Arter som dör för alltid  – bland annat kan isbjörnen helt försvinna. Risk för missväxt/livsmedelskollaps, vattenbrist, den biologiska mångfalden är kraftigt hotad – koraller som dör. New York och Amsterdam som riskerar hamna under vattenytan. Vi kan få öken i Sydeuropa. Hur sjukt är inte det? Tycker tom att det är lite obehagligt nu att det är något köldrekord i Norrland på typ 47 minusgrader. Det är så kallt och fara för ens hälsa att gå ut. Får liksom känningar av att ”världen inte är som den ska vara”. Vi lever just nu i en pandemi som det kommer skrivas om i historieböckerna.

  Det är väl bara naturligt om du tycker det är obehagligt, för det ÄR obehagligt. Det vore väl fel att inte känna så. För mig så går det inte riktigt att acceptera att det här är framtiden som väntade för barnet jag var under sena 90-talet.

  Vet inte om det är för direkt med såna här förslag, men du får mig att tänka på klimataktivism. Jag har lång tid velat göra nåt mer konkret angående sånt här men har inte hittat nåt som jag lyckats komma igång med. Dessutom var det väl ganska förbjudet under förra året.

  Trådstartaren

  Absolut, klimataktivism  <3 Bidra på personligt plan och/eller på organisatorisk nivå. Jag har ställt om: Äter inte kött, flyger inte, konsumerar minimalt men då second hand, cyklar eller åker kollektivtrafik överallt, sett över mina elbolag och pensionsbesparingar. Försöker att inte duscha länge och ofta. Var med och anordnade en klimatfestival i somras. Läst tre universitetskurser i geovetenskap. Skriver debattartiklar om klimatet och är även med i ett politiskt parti (dock inte aktiv förtillfället). Till jul har jag föreslagit att vi kan försöka baka eller ta något man har hemma och ge bort till varandra, istället för att köpa julklappar som man ju oftast ändå inte har behov av.

  Oj… Det var överraskande.
  Klimatfestival låter som nåt jag inte hört talas om förut, så det får du gärna förklara lite (om man får fråga).
  Gå med i ett politiskt parti har jag tänkt på flera gånger, men aldrig riktigt börjat utforska. Kanske är lite bekymrad över att göra sig till nån sorts måltavla, typ. Jag menar, efter Norge 2011 så kanske oroliga tankar lätt dyker upp och stör mig bort från att ta nåt sånt initiativ.

  Trådstartaren

  Jag förstår! Naturskyddsföreningen och Greenpeace mfl. kan man ansluta till annars ifall man vill undvika politiken? Klimatfestivaler brukar generellt tror jag bestå av gästföreläsare, information/kunskap, musik och mycket folk som talar om klimatfrågor/utmaningar med varandra. Finns en facebookgrupp som heter ”Klimatklubben” (över 20 000 medlemmar så en stor grupp) också ifall man vill få lite inspiration hur andra svenskar tänker kring klimatet just nu. Är lite halvhätsk diskussionston där (ibland också mycket politik), men ibland kan det också postas spännande evenemang och det finns också en del kloka personer i gruppen det kan vara läsvärt att följa <3

  Hej! Jag såg inte att du hade svarat (verkar inte ha haft aviseringar på).

  Tack för infon. 🙂 FB-gruppen låter intressant. Det är bara jobbigt att det är så mycket annat jag har att tänka på så att klimatet lätt faller bort som prioritering. Trots att det är så grundläggande.

  Trådstartaren

  <3 En tanke är att börja litet och inte ta på sig för mycket? Jag skänker t ex endast 50 kr/månad till Naturskyddsföreningen. Har även gått in på Avanza där jag har aktier för att kolla vilka som investerar i dessa. Behövde byta ut några. Istället för att konsumera nya saker kan man kolla och försöka laga det man redan har hemma. Inte  klokt har jag märkt vad man samlat på sig under årens lopp. Men det finns mycket som är roligt också med att tänka på klimatet =) Själv har jag på senare tid satt upp klisterlappar i huset där jag bor, samt på lyktstolpar ute på stan. Har de i jackfickan och när jag ändå står och väntar på grön gubbe håvar jag upp ett klistermärke och sätter fast. Likadant i hissar eller på allmänna toaletter. Med andra ord tror jag man kan göra små handlingar snarare än att gå ”all in” och bli politiskt aktiv eller sitta med i styrelser och ta stora beslut. Jag ser det som något man gör av bara farten. Ibland hittar jag skräp på trottoaren och plockar upp det. Hoppas det här gav lite uppslag på inspirerande idéer! =)

  Trådstartaren

  Huh, det som händer på Gotland just nu och i Oskarshamn känns en smula creepy? Satt precis också och läste om influensan som störtdykt – bra. Så det är RS-viruset, influensan och Omikron att hålla koll på i smittväg. Sedan klimatet och väderomslag – rekordvarmt under 2021, fruktar litegrann kommande sommar ur det perspektivet – hur varmt kommer vi få? Förra året låg det döda fiskar och flöt i havet. Och så något oroligt eventuellt vapenkrig på Gotland genom Ryssland och Ukraina.

  Vad tänker ni andra? Är det bara jag som reagerar på sånt här?

  Jag skrev men det försvann:/

  Trådstartaren

  Blev så himla nyfiken nu på vad du skrev =)

  Jag försöker igen:
  Har en sorg och oro för människor som är i fruktansvärda kriser och krig med bombningar och skjutningar så hämskt! och tankar om att det faktiskt kan bli krig var hälst här också.är jag förberedd på det?kan jag bidra med något för de krisdrabbade?

  Så kan tankarna gå och skulle göra det till graven om jag inte fått hindra det! Till ca en timma om dagen (men ibland en hel dag,om jag ej kan bryta det)
  Tänker och ber för min egen förberedelse och för de som är i stora kriser.

  Tacksam att jag fått gåva att kunna känna tacksamhet, glädje, kärlek och hopp trots att världen är orolig och osäker.

  Trådstartaren

  Tack för att du orkade skriva igen <3 Förstår precis vad du menar! Tänker exakt så med klimatet att just nu drabbar ju det andra delar av världen. Så utsläppen som jag personligen gör dödar bokstavligen andra människor. Det är ondskefullt anser jag att strunta i sina utsläpp eftersom andra drabbas av svält, vattenbrist, översvämningar, torka, bränder och… krig, är ju en konsekvens av klimatförändringar i grund och botten. Tex oljan.

  Ju instabilare det blir med klimatförändringarna desto mer ökar riskerna för globala krig. Det är ju också vad vi lärt oss under pandemin. Andra länders problem blir snabbt även våra.

  Jag är också tacksam för ljusglimtarna i livet. För hoppet. För godheten och för människors förmåga att våga göra rätt.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 23 totalt)
22

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.