Hem > Forum > Livet > Svårt att se all smärta

Svårt att se all smärta

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Får sån ångest över den här världen.

  Se människor lida, ha ekonomiska problem, ensamhet och utanförskap, krig och inflationer. Klarar nästan under inga omständigheter av att vara passiv. Kollade genom volontärbyrån på uppdrag för människor som lever i ekonomisk utsatthet. Hittade att man kunde hjälpa till och dela ut mat, alternativt jobba i en kyrka och servera frukost. Funderade på att söka det, men så blev jag varse om pengar och folk i min absoluta närhet. Om det är något som behövs just nu är det nog pengar. Jag har inte råd att arbeta gratis och vara volontär just nu när världen ser ut som den gör. Samtidigt känns det så ynkligt.

  Om det är någon gång världen behöver resurser så är det väl i krisiga tider. Tycker bara det är så synd att när världen är uppbyggd på konsumism, på ekonomiska premisser, så har man sällan råd att vara volontär. Det är som att de absolut viktigaste uppgifterna ska man utföra gratis. Varför är det så? Minds chatt exempelvis, varför får volontärerna som gör livsavgörande insatser – inte betalt?

  När ångesten blir som starkast går jag även ut i kvarteren där jag bor och plockar skräp. Får sån ångest över jordens undergång och behöver aktivera mig. Göra nåt. Kämpa emot.

  Lyssnade också på en podd och jag tror även fast det känns förmätet. Att jag är överempatisk.

  155. För mycket av det goda (hyperempati) – Dumma Människor 

  Att vara empatisk är egentligen en fantastisk egenskap. Men som med allt annat kan även något som i grund och botten är bra gå överstyr. Björn och Lina tipsar om hur den som är så pass empatisk att det går ut över välmåendet kan göra för att dra ner på det elakartade goda. Dessutom får den så kallade diagnosen HSP sina fiskar varma. 

  https://poddtoppen.se/podcast/1436136212/dumma-manniskor/155-for-mycket-av-det-goda-hyperempati

  Trådstartaren

  För mycket av det goda – Ulla-Carin Borjesdotter

  https://www.youtube.com/watch?v=hLHIM8rZefc

  Av en händelse när jag sappade med datorn fanns där ”Självmordslinjen”, ok men mänsklighetens kollektiva självmord på sig själv å planeten kan man inte bemästra med psykologiska samtal (tänkte jag). Sedan såg jag att det fanns ett forum på dess (vidare) sida och läste ditt inlägg och fann den väldigt träffande. Jag har jobbat med fredsinitiativ, miljö och klimat förutom skänka hit å dit. Redan 2018 (i samband med FFF skapelse) försökte jag aktivera nödvändigheten av trepartssamtal mellan USA, Ryssland och Kina, att de måste avbryta sin fiendskap och på allvar ta ansvar för mänskligheten och planeten. Men, det fanns inga öron för detta. Vänstern bannade USA och högern bannade Ryssland å Kina. Mänsklighetens splittring är där ett platt fall ned i avgrunden. Skrev också en mängd brev till FN, Kina, USA och Ryssland och andra viktiga instanser som inte hjälpte något och nu har vi ett världskrig hängandes snart över våra axlar. Jag har ganska nyligen gett upp mänskligheten och jag skäms att behöva tillhöra denna förvirrade galna livsform och undrar vad för dumt jag gjort liven innan för att bli människa på Jorden. Eftersom, jag vet att ”Intet” kan inte upplevas så existerar evig reinkarnation. En filosofisk uppsats som berör detta finns i Universitets hyllor.

  Jag håller med dig att det är fruktansvärt att ta in informationen över mänsklighetens och ekosystemets ökande lidande. Informationen blir som filmsekvenser i mitt huvud. Jag går igenom fasorna från Ukraina igen, igen och igen. Samtidigt undrar jag hur de ryska soldaterna kommer uppleva sina liv när de kommer hem efter allt mördande och alla övergrepp som de gjort på försvarslösa människor. Jag ser de plastfyllda strandade valarna och får ont i magen. Jag ser den ökande mossan i skogen av försurat regn som kvävt blåsippebackarna i min barndoms skog. Denna lista kan göras hur lång som helst på slutfasen av mänsklighetens tid på Jorden. Samtidigt fasar jag när institutionerna till slut eroderar och faller av alla ökande problem som kostar så samhällena kvävs inifrån i ett ekonomiskt pladask. Vi vet ju att uppvärmningen accelererar vilket snart betyder miljarder klimatflyktingar som måste fly i en alltmer upprustande krigisk värld.

  – Fy fan för att vara människa och se på när den galna livsformen ”in live” tar död på sig själv och förstör en hel planet! Jag föddes glad med hopp och framtid i hjärtat…men den har nu försvunnit!

  Jag står för mina ord här och tack för att jag fick skriva av mig

  • Detta svar redigerades för 1 månad sedan av en moderator.
  Trådstartaren

  Av någon anledning är det trösterikt att få ett vittnesmål från en annan. Också detta att dela känslan av smärta och det överväldigande ger mig en viss styrka. Så du ska ha ett stort tack för att du skrev!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.