Hem > Forum > Livet > Osunda och sunda relationer

Osunda och sunda relationer

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Kanske är det så enkelt att sunda vs. osunda relationer handlar om ifall man blir försummad eller inte?

  Har vissa människor i mitt liv som alltid svarar när jag hör av mig. Som ger tillräckligt av sig själva, till relationen och till mig, för att jag inte ska reagera någonting alls över det. Folk som svarar mer eller mindre direkt. Om de inte svarar beror det på att de är upptagna på riktigt på typ jobbet, eller ligger nedbäddade och är sjuka. Det finns en orsak, en anledning. Annars svarar dem. De bryr sig om relationen. De lyssnar. De kommer med feedback. De tycker om en så som man är. De skrattar åt ens skäms. Blir glada över ens framgångar. Jag blir glad när jag tänker på dem. Ljus och lätt i sinnet.

  Sedan finns det den här andra kategorin. De osunda relationerna. Där man går runt och ofta undrar varför svaren dröjer. Om det ens kommer komma ett svar. Där personen beter sig lite hemlighetsfullt. Man undrar om den ljuger och kommer med svepskäl kring varför den ”försvunnit”. Det är personer som inte ställer särskilt mycket frågor. Som gärna är djävulens advokat och tar parti för motparten när man är upprörd över något som hänt och försöker återberätta det. Är i behov av stöd. Istället finner man sig försvarandes och känner sig dum och missförstådd. De här personerna brukar inte sällan vara tydliga med att de tycker att man är jobbig. Kräver för mycket. De är snåla med bekräftelse och vill gärna få en att känna sig glupsk. Som att man har en håv ute. De ger därför skrattretande lite av sig själva. Men jag tror inte de förstår övh hur den övre kategorin beter sig. Att deras sätt är så djupt avvikande. Genant.

  De ser inte kontrasterna så tydliga som man själv gör när man oftast upplever båda lägren. När jag tänker på de här så blir jag mörk, arg och känner att det är orättvist. Vill även de ofta illa. Det är som att de tagit något av mig, en stöld, och sprungit iväg med det. Kategorin tagare kanske. Medan den övre är givare. Ljuset och mörkret.

  Mitt liv kretsar just nu till att fasa ut mörkret. Öppna upp för ljuset. Jag ser er. Och ni verkar se mig. Det är fint så.

  Trådstartaren

  Såhär känns de ljusa (levande och livfulla, humoristiska, starka, hoppfulla):

  Marco Uccellini: La Bergamasca; Voices of Music with Elizabeth Blumenstock & Alana Youssefian

  https://www.youtube.com/watch?v=NkopCJmS4-4

  Trådstartaren

  Som jag förstått det genom studier om lyckoforskning och vad som får relationer att fungera, visade det sig att fokus behöver vara på att skapa kvalitet i relationer.

  En studie visade exempelvis tydligt hur en lycklig relation inte hänger på sådant som personlighetsdrag, intressen eller hur väl ihopmatchade man blivit av typ personlighetstester. Kvalitet är vad som får relationen att fungera. Vad man gör och hur man anstränger sig för att skapa ett meningsfullt innehåll- tillsammans. Båda ska gärna också ha samma bild om detta så man strävar och drar åt samma håll. Man ska bidra och ge det som man vill att relationen ska byggas upp av.

  Det verkar vara a och o också att skapa emotionell kontakt med andra människor. Alltså att ha tillgång till verkligt djup, full närvaro och vara autentisk i sin emotionella kontakt.

  Fokuset skiftar då från personen till relationen, k-o-n-t-a-k-t-e-n är vägen till personen. Man värderar och värnar om kontakten, snarare än motparten.

  Hittade när jag nyss letade runt efter tecken på vad som är karaktäristiskt för emotionellt otillgängliga personer (dessa ska man alltså se upp för) följande;

  • Personer som bagatelliserar ens känslor. Människor som gör narr eller försöker skämta bort ens reaktion. Det är en försvarsmekanism för att undvika situationen och för att försöka kontrollera konversationen.
  • Personer som undviker tillgivenhet. Exempelvis inte svarar på när någon visar uppskattning och kärlek. Inte gillar att visa sina känslor och därför undviker emotionella situationer.
  • Trivs på jobbet men inte i relationer för där handlar det mesta inte om arbetet längre, vill inte prata om känslor och vara sårbar.
  • Personer som är extremt analytiska – alltså bara fokus på fakta och analyser och pratar sällan om känslor.
  Trådstartaren

  Går det att mäta hur vis en person är? Ja, enligt forskare som har utvecklat ett test som bara tar ett par minuter att göra. Enligt forskning är visa människor lyckligare och egenskapen går att öva upp. 

  Vem vill inte vara vis? Men jakten på visdom kräver självinsikt och för att nå det kan ett enkelt test vara ett steg på vägen.  

  – Ingen är helt fullkomligt klok. Så om vi ska förbättra vår visdom måste vi ta reda på hur vi ligger till, vilka poäng vi får vi på olika komponenter som visdom består av. De komponenter där vi är svaga kan vi då förbättra, säger psykiatriprofessorn och visdomsforskaren Dilip Jeste vid San Diego University, upphovsmakare bakom testet som mäter den eftertraktade egenskapen. 

  Testet som publicerades i tidskriften International Psychogeriatrics består endast av sju frågor och är en vidareutveckling av hans ursprungliga test som innehöll 28 frågor. Genom testet mäts sju olika komponenter som visdom anses bestå av. Det handlar bland annat om drag som att acceptera oliktänkande, ha förmåga att ta beslut i tid och att ge goda råd.  

  – Men det absolut viktigaste draget är prosocialt beteende. Det handlar om att osjälviskt göra saker för andra, empati, medkänsla och altruism.   

  Kontroversiellt drag i testet 
  En komponent som anses kontroversiell och har väckt debatt bland forskare i USA är det som kallas “spirituality” på engelska eller känslan av existentiell förankring. En del forskare anser inte att det bör vara ett kriterium för visdom. Men Dilip Jeste menar att det ändå är viktigt.  

  – Det är annorlunda än religiositet. Du kan vara en ateist och fortfarande känna en existentiell förankring. Det handlar om att tro på och känna samhörighet med vad en del kallar själ, ande, medvetande eller gud.  

   Men varför är då visdom så viktigt?  

  –  Visdom är ett personlighetsdrag som är associerat med personligt välmående, lycka, bättre mental och fysisk hälsa, mer motståndskraft. Folk som får högt på testet är inte så benägna att vara deprimerade och ha ångest, vara stressade och olyckliga. Så visdom är något som verkligen hjälper människor, men även samhället i stort.  

  Enligt Dilip Jeste är visdom ett universellt koncept och ingredienserna i visdom har en egen plats i hjärnan.  

  – I princip alla religioner och filosofier förespråkar visdom i sina gamla skrifter som går tillbaka flera tusen år i tiden. Orsaken är att visdom är baserat i vår biologi. Vår hjärna har specifika delar som är associerat med visdom. Vår mänskliga hjärna är ungefär likadan bland alla människor och över tiden. Därför är visdom universellt. 

  Går att öva upp visdom  
  För den som vill bli visare finns goda nyheter. Det är möjligt att öka sin visdom med träning.  

  – Visdom är annorlunda än intelligens. Det är svårt att öka sin IQ. Men det gäller inte visdom som till 50 procent är nedärvt. Det betyder att visdom till 50 procent påverkas av miljö och beteende. Så vi kan bli visare, men också mindre visa. Men tendensen är att man blir klokare med åldern tack vare den erfarenhet vi får.  

  Men om man inte vill vänta på att bli gammal finns det olika sätt för att öva upp visdomen. Om man till exempel vill öka sitt prosociala beteende föreslår Dilip Jeste dessa övningar.  

  – Varje dag tänk på eller skriv ned tre saker du är tacksam för. Du kan även volontärarbeta på ett hem för till exempel dementa människor eller utsatta barn. Och till sist, träffa människor som är olik dig själv, till exempel människor med andra politiska åsikter.  

  Hur känner du då igen en vis människa? Spela videon och se Dilip Jeste förklara de sju ingredienserna bakom visdom.  

  1. Prosocialt beteende

  2. Självreflektion

  3. Reglering av känslor

  4. Accepterar olikheter

  5. Beslutsamhet

  6. Ger goda råd

  7. Existentiell förankring

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sa-klok-ar-du

  Trådstartaren

  Hittade det här också som någon okänd person skrev:

  Jag anser att man inte behöver vara gammal för att var vis/klok. Klokhet kommer med erfarenheter (och ja viss erfarenhet får man ofta med åldern) JA, men erfarenhetens frukter får man endast om man är intelligent nog att få insikt (alltså lära sig läxan) i erfarenheten.

  Tänk såhär; en man sitter ensam i ett tomt rum i 90 år, man kommer inte bli klok eftersom man inte får några erfarenheter att dra nytta av. Ett annat exempel är att man helt enkelt aldrig analyserar vad man gjort, detta kräver intelligens.

  Napoleon sa: ”En åsna kan gå fyra kampajer med Prins Eugen, men är i slutändan fortfarande bara en åsna”. Åsnan är inte intelligent nog för att lära sig av Prins Eugens krigskonst.

  Klokhet/vishet = Summa kunskap samlad av lärda erfarenheter.

  Trådstartaren

  Filosofiska rummet: Konsten att samtala, eller Ett samtal som handlar om sig själv

  En fråga som länge förbryllat psykologer och kognitionsvetare är hur människor kan vara så dåliga på att resonera förnuftsmässigt i vissa sammanhang, och så bra i andra? Nu har frågan fått ett svar med en teori, argumentationsteorin, som menar att målet med vårt resonerande inte är sanningen eller det mest förnuftiga, utan att övertyga andra. Och eftersom vi hellre lyssnar på argument som bekräftar vår egen ståndpunkt, så kan det leda helt fel om vi inte korrigeras med mothugg, medan det kan leda väldigt långt när vi prövar argumenten med andra. Om argumentationsteorin, men också om andra funktioner med samtalet, samtalar kulturjournalisten Jenny Maria Nilsson och filosoferna Gunnar Björnsson och Jeanette Emt, med Filosofiska rummets Lars Mogensen. Producent är Thomas Lunderquist.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/58519

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.