Hem > Forum > Livet > Kan inte sluta äta

Kan inte sluta äta

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 15 totalt)
14
 • Hittade ingen kategori som passade speciellt bra, så jag lägger tråden här.

  Jag KAN inte sluta äta. Jag hetsäter inte, jag bara äter hela tiden. Jag har svår fetma och pandemin har gjort det ännu värre, jag har ingen ork eller motivation att gå upp ur sängen utan ligger nästan bara i sängen eller soffan och äter. När jag inte äter får jag en pirrande oroskänsla i magen och senare i hela kroppen, enda sättet att stilla känslan är att äta. Ibland funkar det att göra något helt annat, men jag har inga vänner att umgås med och jag är för deprimerad för att lyckas göra något större delen av tiden.

  Har någon något tips? Jag börjar bli så fet att jag har svårt att röra mig och det gör det ännu svårare att orka något.

  Jag tänker att du använder maten som substitut för ett liv? Tror det finns många som äter trots att de egentligen inte är hungriga för att de är uttråkade 🙂

  Mat har dessutom en ångestdämpande effekt efter vad jag förstått. Man sysselsätter sig och får tankarna på annat än något ångestframkallande och den där lilla malande ångestkänslan i magen försvinner ett tag.

  Så vad kan du göra åt saken?

  För det första måste du vara villig och orka ta ett första steg till förändring.

  Kanske börja med en läkarkontakt som kan hjälpa dig med att få ner vikten, med diet, gastrisk bypass om det skulle behöva, träning etc Kanske en psykologkontakt kan hjälpa dig med varför du tar till mat istället för att göra något bättre och  sundare för dig och som kan ge dig stöd och verktyg att vända livet åt rätt håll?

  Självklart vet du att stillasittande och fetma är förödande för hälsan 🙁

  Du behöver ”bara” ta det där första steget och ringa din vårdcentral. (eller boka en tid via 1177 om det känns lättare) Vet att det kan kännas övermäktigt. Men det är en början. Ett litet första babystep mot ett bättre liv. Det finns så mycket hjälp och stöd där ute om du vill.

  <3

   

   

  Trådstartaren

  Tack för svar, Olive.

  Jag skulle såklart skrivit med det, men jag missade det. Jag har en läkarkontakt, jag äter antidepressiva och de vet om att jag är tjock. Jag har försökt i många år, snart tio år, att få hjälp av vården men lyckas inte. Förra året lyckades jag samla ork och mod att göra det tre gånger, två gånger via vården och en gång via en av alla appar (som sabbar välfärden, jag vet men jag måste ju testa). Jag orkar inte förklara allt, men jag lyckas inte få hjälp och ännu mindre någon att prata med. Jag förstår att det ligger på mig att tjata och hålla på men jag har en djup depression och min medicin hjälper inte, så att ringa och tjata tar otroligt mycket energi och jag måste lägga den energin på annat för att överleva tyvärr.

  Jag har varit inom psykvården i snart 10 år och inte lyckats få någon mer hjälp än kortvariga samtalskontakter (som alla tyvärr varit riktigt dåliga, på gränsen till att man borde anmäla men den orken finns inte) och såklart: massa medicin. Ingen medicin har hjälpt och hittills har alla samtalskontakter bara stjälpt. Vården hjälper mig inte, jag måste lyckas göra något åt detta själv men jag förstår inte hur.

  Idag kom jag ut på en ganska lång promenad och satt i solen ett tag också. Men sen slocknade jag totalt när jag kom hem och sov som en stock i flera timmar. Så går det ju inte heller att överleva (måste ju ha pengar och bostad och mat osv…)

  <3 Låter jättejobbigt! Så orättvist också att du inte får och har fått någon hjälp av vården – känner igen det.

  Vet du, jag går en liknande kamp tillmötes med kroppen. Har en muskelsjukdom som gör att kroppen sakta förtvinas av olika anledningar (det är inte MS utan en annan sällsynt diagnos). Behöver precis som du träna ungefär varje dag – men jag orkar inte. Trots att jag märker hur kroppen sakta blir sämre. Funderat därför på ditt inlägg och undrar om vi kanske kan försöka träna på var sitt håll och sedan skriva om det här? För att peppa varandra <3 Kan det vara någonting eller känns det också som en ytterligare stress ovanpå det andra?

  Gillar du att simma? Funderar på att försöka unna sig något samtidigt som man tränar och har då tänkt på simning? Kanske alltså gå och simma i varmt vatten och efter det kanske göra en ansiktsbehandling eller liknande.

  Funderar lite här 🙂

  Man kan ju få fysisk aktivitet på recept (FAR-recept) via vården. Det kan man få via vårdcentralen och både för fysiska och psykiska problem.

  Med det får man rabatter till simhallar gym etc (vet att när jag hade ett far-recept fick jag gå på vattengympa bland annat)

  En annan tanke är att skaffa en personlig tränare som både kan lägga upp en bra diet samt träna tillsammans med dig. Personliga tränare finns liksom inte bara på gym för de som vill träna upp muskelstyrka etc. Utan även för t ex överviktiga och som följer med ut på promenaderna.

  Tänker att det kanske är lättare för dig att komma igång och komma iväg ut och promenera när det finns en bokad tid och en peppande person som följer med?

  Kanske något att fundera på?

  Trådstartaren

  Red – Jag vet inte hur jag känner inför att peppa varandra på det sättet. Jag var väldigt underviktig fram till att jag var typ 20 och hängde mycket på ”pro ana”-sajter där vi peppade varandra att träna (bland annat). Jag har så svårt att lyckas tänka på det hälsosamt.

  Jag är hemskt ledsen att höra om din muskelsjukdom. Om du känner att det hjälper dig att skriva här när du tränat så gör det, så försöker jag peppa dig!

  Jag älskar att simma, tyvärr har jag ingen inkomst och jag klarar inte av att kontakta socialen eller a-kassa eller liknande för stöd så pengar finns inte. Jag badar mycket utomhus, men på vintern vill jag gärna ha någon med mig eftersom det ju kan vara en hälsofara att bada ensam på vintern men jag har inga vänner och det tar lite för mycket energi för att träffa främlingar så det blir mycket sällan. Snart är det sommar i alla fall.

  Olive – Jag visste inte att man kunde få rabatt på så sätt! Det ska jag försöka ta tag i att kolla upp, det vore underbart. PT är nog för dyrt, jag har tyvärr ingen inkomst pga depression.

  Tack snälla för era svar! Känner mig lite motiverad just nu. Ska nog försöka gå ut på en promenad innan jag lägger mig ikväll.

  <3 Bra att du säger till tycker jag, så det inte blir fel <3 Glad att du fått lite motivation! Lät ju toppen också med Olives tips med rabatt. Heja dig =)

  Trådstartaren

  Senaste veckan har inte gått bra. Har varit ute på några promenader, men mest har jag legat inne och gråtit eller bara stirrat upp i taket. Skulle behöva kontakta läkare igen men problemet är att jag alltid får att de ska ”ringa mellan kl 13-17” och det är för lång tid för att jag ska kunna koncentrera mig på mobilen. De lyckas så ofta ringa när jag är på toa eller något annat händer, och svarar jag inte avskriver de ärendet. Då måste jag kontakta dem igen och vänta ytterligare ett par veckor på en telefontid som jag säkert komma missa och nu är det bara en ond cirkel av att jag känner att de ändå inte bryr sig. Hurfan lyckas någon få hjälp? Jag lyckas inte få hjälp i alla fall.

  <3 Ledsen att höra att du haft det så jobbigt senaste tiden. Jag håller med dig, att få hjälp är lite som att hitta en nål i en höstack. Man blir oftast totalt dränerad och tappar hoppet. Hur mår du idag – om du vill säga? <3

  Trådstartaren

  Idag var helt okej, men framåt middagstid blev jag helt tömd på all livslust utan tydlig anledning och sov i flera timmar. Mår sådär just nu men det beror nog mest på att jag ska till tandläkaren imorgon och jag är livrädd pga har verkligen inte skött mina tänder senaste året och jag hatar att bli uppläxad.

  Hoppas det går bra hos tandläkaren  i morgon. Jag gillar inte heller att bli uppläxad och kan vara rädd för det när jag ska till fysioterapeuten och inte tränat hemma varje dag som vi kommit överens om. Senaste två veckorna  har jag haft mycket ångest och helt enkelt inte orkat.  Man känner sig dålig!

  Trådstartaren

  Tack, det gick helt okej. Har bra tänder till att börja med tack och lov. Fick bara skäll för att jag inte använder tandtråd regelbundet, men försökte förklara att det berodde på mitt mående.

  Usch, vad jobbigt men jag förstår dig helt. Har också flera övningar från olika instanser som jag ska göra. Några typ avslappningsövningar för munnen (gnisslar tänder) är nog de som det går sämst för… Gör ont och känner mig dum fast jag gör dem när jag är ensam haha. Hoppas att du får mer ork snart och kan göra dina övningar, ”tyvärr” hjälper övningarna en får ju…

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 15 totalt)
14

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.

Vissa användare kan för närvarande uppleva att inloggningen tar lång tid. Vi jobbar på problemet och hoppas att kunna åtgärda detta inom kort.