Hem > Forum > Livet kan skava > Smart men känsla av dum

Smart men känsla av dum

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Är det någon som kanske kan känna igen sig i att känna sig dumma i stunder de borde känna sig ”smarta/pålästa”?

  Vet att jag har en interlegens som ligger över de normala, inräknat med minusen av dyslexi och dyekalely, och allt för ofta vet jag saker eller säger saker ingen annan runt om förstår eller vet. Trott de räknas som ”allmän utbildning” eller raka saker man lärt sig i skolan.

  I de stunder  folk inte förstår eller vet borde man känna sig smart eller påläst. Men varje gång de händer känner jag mig alltid dum. Jag vet inte varför eller ens hur det går ihop.

  Kan mycket väl tro att de bror på min osäkerhet, men tror inte det. Om alla runt om kring mig säger en sak och jag en annan böjer jag mig inte eller rättar mig mot dem. Jag står för min åsikt.  Så då borde man ju inte påverkas av de heller..

  Vet inte.. är det någon som känner likadant där ute?

  Folk är inte ointelligentare än du är. Men jag har märkt att många hellre vill prata om skit dom sett på TV eller annat banalt.

  Många är helt enkelt bara ointresserade av att prata om djupare saker och kanske känner sig obekväma.

  Trådstartaren

  Folk är inte ointelligentare än du är. Men jag har märkt att många hellre vill prata om skit dom sett på TV eller annat banalt. Många är helt enkelt bara ointresserade av att prata om djupare saker och kanske känner sig obekväma.

   

  Vill du utveckla? Jag har genomgått tester som visar att jag har en begåvning/intelegens över normal befolkningen. Så rent elakt sagt, jag är smartare än den allmänna personen. (tycker personligen att de är elakt och onödigt att spara ”jag är smartare än dig” bla bla, där av ”elakt sagt”)

  Djupa och meningfulla konversationer är inget jag förväntar mig av folk i vardagen, absolut inte. Utan de handlar ofta om allmän fakta folk antingen borde veta eller lärt sig i skolan. Finns folk som inte vet vem ”Agatha Christie”, att himlen bara upplevs som blå pga atmosfären osv. Mer den typen av fakta jag sitter på som folk inte vet något om alls.

  Och i sånna situationer, när jag vet fakta som folk runt om inte vet, känner jag mig dum. När man borde känna sig ”smart”.

   

  Du är säkert görintelligent. Men jag tror du underskattar människor i din omgivning. Det är ett misstag som gör att man kan känna sig alienerad.

  Jag är till exempel väldigt intresserad av politik och därför har jag tillskansat mig kunskaper inom samhällsfrågor och ideologier. Jag är inte lika intresserad av fysik, därför vet jag inte varför himlen uppfattas som blå av människor.

  Jag är inte säker på varför du känner dig ”dum” i situationer där du vet att du besitter mer kunskaper än gemene man. Vad menar du med dum i detta sammanhanget?

  Kolla upp detta: Dunning-Kruger-effekten. Väldigt intressanta saker.

  Mm, intressant ämne! Kan känna mig dum när jag vet någonting exempelvis i en grupp som man då inser att ingen annan vet. Tror det för min del är ihopkopplat med skam och att blivit beskylld tidigt i livet att man ”trodde man var något”. Kanske även känslan av att känna sig dum för att det går emot normerna och de oskrivna reglerna i det specifika sammanhanget. Kan det var något liknande för dig?

  Vissa kanske även himlar med ögonen när de möter kunniga personer och har fördomar, därav känner man sig kanske socialt dum av bara farten? <3 (tänker högt nu)

  Kanske att det varit pinsamt också i skolan att kunna massa saker. Huu. Pinsamt att få bra betyg.

  Har gjort några intelligenstester på nätet och där fick jag ganska många gånger om 112 i IQ så är absolut inte lika intelligent som du verkar vara, Blue Sycita. Tror mitt ligger precis över genomsnittet som var på 110 om jag inte missminner mig.

  Läste just om något som heter existentiell intelligens som var intressant.

  • Detta svar redigerades för 8 månader sedan av en moderator.

  Om någon undrar varför moderatorn redigerade mitt inlägg handlade det om en länk som tydligen strider emot användarvilkoren =) Det var absolut ingen flummig sida (inte så mycket konstigare än någon annan, alltså) eller skadligt på något sätt enligt min mening. Eftersom inlägget nu avslutas lite abdrubt och kan upplevas märkligt är väl tipset att googla själva på begreppet om ni vill läsa om fler intelligenser <3

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.