Hem > Forum > Livet kan skava > Behöver råd….

Behöver råd….

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
10
 • Avatar

  Jag skäms över detta, och trotts att jag tror mig veta vad mitt besvär beror på så vill jag ändå fråga utifall att jag kan få ljus i tunneln av något slag.
  Innan jag går in lite djupare på själva problemet så vill jag kartlägga lite fakta.
  – Jag är överviktig och vet mycket väl om det.
  – Jag borde träna, men rör mig mycket på jobbet och anser väl inte att jag har ork, motivation eller energin helt enkelt när jag kommer hem. Undanflykt. Vet inte, men är väldigt slut när jag kommer hem.
  – Jag har väl aldrig varit intresserad av träning, alltid varit överviktig och i kombination med psykisk ohälsa och dålig självbild så kändes det som ett omöjligt högt berg att bestiga.
  – Därav vet jag att min hälsa är inte den bästa, men jag har väl inte lidit mer än mentalt förut, nu har jag stora problem.
  Jag kan inte röra mig. Det är absolut värst när jag ska upp ur sängen, de gör så ont att jag nästan överväger att ligga kvar, men måste upp på toa så jag biter ihop och går upp. Är så stel och de känns som både rygg och knän ska gå av. Haltar iväg, men påvägen tillbaka ifrån badrummet går bra, och de går hyfsat smärtfritt fram tills att jag blir sittandes igen. För att fatta mig kort så är de väl som att de går bra när jag är igång, men att ta mig upp när jag varit i viloläge är rena helvetet. Jag kan inte heller böja mig ner för att ta ner något från golvet, jag kan inte gå ner på knäna. Eller jag kan göra de, men de gör sååååå ont. Lika illa är de när jag sitter på bussen och vet om att jag snart ska av. Är så orolig då jag inte vet hur lång tid de tar att ta sig upp ur mitt säte eller hur många steg för att komma ut. Flera gånger så har dörrarna stängts igen på mig.
  Nu föreställer ni er en person som är lika stor som en bil. Nej, de är jag inte. Men jag fattar inte vad som har hänt, jag jobbar väldigt hårt på mitt jobb som lagerarbetare. Jag är överallt och röjer och pysslar, plockar upp i hyllor och fixar me kartonger m.m varför kan jag röra mig så bra då, men måste be till gud för att kunna ställa mig upp efter kafferasten.
  Det är säkert träning som är svaret. Men har inte möjlighet till det. Om jag skulle träna nu, så skulle träningsvärken jag får efteråt tvinga mig att vara hemma ifrån jobbet. Jag brukar få så ont att jag blir handlingsförlamad. Hur löser man de här, jag kämpar me vikten. Men de går ju inte fort.

  Avatar

  Hej,

  Som lagerarbetare så tar det mycket på kroppen. Så förstår det har slitit på din kropp. Jag är själv inte en person som gillar att gå på gym eller så. Men har fattat tycke för Pilates och Yoga samt mindfulness. Detta gör jag hemma. Ett sätt att i ett lugnt tempo stärka sin kropp. Inget med att lyfta vikter eller så. Eller varför inte dansa? Tycker du om att dansa och bara få släppa loss så kan jag tipsa dig om Kukuwa på Youtube, afrikansk dans träning. Det känns så härligt efteråt och inte alls som man tränat utan varit på afrikanskt party.😅 Så börja med lätt Yoga eller Pilates så lovar jag dig att du kommer stärka kroppen fast på annat sätt. Passar för vem som helst oavsett ålder eller storlek. (Jag jobbar inte med Yoga eller så, utan bara skriver av egen erfarenhet pga att jag lidit av depression)

  Kram på dig!🙏

  Avatar

  Känner igen det där, så länge jag är igång så går det bra. Men efter jag suttit en stund känns det som jag åldrats 40 år! Så stel och ont i fötter, ben, höfter och rygg.

  Tror det beror mycket på spänningar och stress. Aktiv avslappning, stretcha och yoga hjälper.

  Kram

  Avatar
  Trådstartaren

  Tack så mycket båda två för era svar. Det hjälpte mig. Kram

  Avatar

  Hej!
  Jobbet som lagerarbetare är tufft, riktigt tufft, och det tär på kroppen att göra många lyft även om man lyfter rätt. Att du har ont kan mycket väl bero på det, får du någon hjälp med värken? Går du till läkare för det?

  Jag är precis som du – tycker inte det minsta om träning. Det är skitsvårt att motivera sig själv att göra något man inte tycker är kul, än mindre om det är ångestframkallande. Mitt tips till dig är att försöka hitta precis vilken form av träning/motion som helst som du tycker är kul. Lösningen för mig var promenader med min hund och hemmaträning. Har några hantlar jag använder (medan jag ser på Netflix, hihi), har även införskaffat en crosstrainer jag använder nu och då. Kör verkligen stenhårt på det du gillar, en sak som också funkar för mig är att lyssna på ljudböcker eller favoritpodden medan jag tränar för att spicea upp motivationen lite! Och du som har problem med träningsvärk kanske kan börja mjuk med kortare promenader och lätt yoga, kör fler, korta pass till en början så du inte kör slut på dig själv.

  Du skrev även att du lider av dålig självkänsla, jag hoppas att det inte beror på din vikt? Du behöver inte se ut på ett speciellt sätt för att vara värdig, du är du, värdig och fantastisk oavsett vikt! <3

  Ta hand om dig. <3

  Avatar

  Har du varit i kontakt med en fysioterapeut någon gång, eller är det någonting som du har möjlighet till? Denna skulle kunna lära dig mer om ergonomi, tex om hur du stärker muskler för att undvika förslitningsskador på jobbet samt hur du undviker stelhet. Detta kanske gör det lättare för dig att orka komma igång med träning. Kram.

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej! Jobbet som lagerarbetare är tufft, riktigt tufft, och det tär på kroppen att göra många lyft även om man lyfter rätt. Att du har ont kan mycket väl bero på det, får du någon hjälp med värken? Går du till läkare för det? Jag är precis som du – tycker inte det minsta om träning. Det är skitsvårt att motivera sig själv att göra något man inte tycker är kul, än mindre om det är ångestframkallande. Mitt tips till dig är att försöka hitta precis vilken form av träning/motion som helst som du tycker är kul. Lösningen för mig var promenader med min hund och hemmaträning. Har några hantlar jag använder (medan jag ser på Netflix, hihi), har även införskaffat en crosstrainer jag använder nu och då. Kör verkligen stenhårt på det du gillar, en sak som också funkar för mig är att lyssna på ljudböcker eller favoritpodden medan jag tränar för att spicea upp motivationen lite! Och du som har problem med träningsvärk kanske kan börja mjuk med kortare promenader och lätt yoga, kör fler, korta pass till en början så du inte kör slut på dig själv. Du skrev även att du lider av dålig självkänsla, jag hoppas att det inte beror på din vikt? Du behöver inte se ut på ett speciellt sätt för att vara värdig, du är du, värdig och fantastisk oavsett vikt! <3 Ta hand om dig. <3

  Hej! Tack snälla för dina råd och fina ord. De värmde. De är väl lite som du sa där, att jag har dålig självkänsla pågrund av mitt utseende. Har alltid kännt mig mindre värd och har blivit en vana att alltid intala sig detta. Jag tror faktiskt att promenader skulle vara bästa för mig, hade varit fantastiskt med en hund så att jag måste gå ut. Men har inte den möjligheten ännu. Men ska ta till mig dina tips och försöka kämpa vidare

  Kram

  Avatar

  Åh. <3
  Jag har varit där, där jag hatade min kropp och allt jag ville var att bli smal så jag fick känna mig vacker och därigenom värdig. Jag har arbetat många år för att bygga mitt självförtroende.
  Jag valde för några år sedan att ta bättre hand om min hälsa (inte för att man inte kan vara överviktig och hälsosam) men visste att jag då skulle gå ner i vikt. Så före jag ens ändrade min diet och började motionera arbetade jag hårdare än någonsin för att acceptera och älska mig själv som jag var innan jag gick ner i vikt. Det är farligt att bara få må bra över sig själv om man går ner i vikt, för hela det goda måendet dör ju om man sen går upp i vikt igen. Ditt värde sitter inte i siffran vågen visar när du ställer dig på den. Ditt värde är inte heller storleken du har på dina kläder. Du är du, oavsett storlek och vikt. Och du är värdig, precis som du är.

  Avatar
  Trådstartaren

  Du har helt rätt i detta. De är bara svårt att ändra sitt sätt att tänka efter ett invant beteende. Men helt sant. Jätte tack för ditt fina meddelande

  Avatar

  Kom på en grej till, investera i riktigt bra jobbskor, det hjälper när man går och står mycket på jobbet.

  Kram 🙂

  Känner igen det där, så länge jag är igång så går det bra. Men efter jag suttit en stund känns det som jag åldrats 40 år! Så stel och ont i fötter, ben, höfter och rygg. Tror det beror mycket på spänningar och stress. Aktiv avslappning, stretcha och yoga hjälper. Kram

  Jag känner igen det så väl  trots att jag är en smal person. Är varken gammal eller superung; kan väl säga att jag är i mina bästa år 😉 Men känner mig typ som  Agda,95, på morgonen när jag ska upp ur sängen, eller varit stilla för länge. Känns så konstigt eftersom jag varit frisk hela livet, aldrig haft ont, och har tagit det för givet! Ska det vara såhär nu, resten av livet?!  Jag stretchar och gör lite yoga varje dag. Hjälper för stunden, men det är ju långsiktiga lösningar man vill åt!

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
10

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.