Hem > Forum > Kriget i Ukraina > Svårt att tänka på någonting annat – faran är underskattat, tycker jag

Svårt att tänka på någonting annat – faran är underskattat, tycker jag

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6
 • Jag är rädd. Så rädd. För mig, min familj, mina små barn först. Detta är naturligt, tycker jag. Den vackra Sverige sen. Världen. Mänskligheten.

  Mycket annat känns ovigtigt nu, jag har svårt att koncentrera mig. Är det bara jag? Själv är jag född i ex-Sovietisk unionen, jag har sett de ryska stridsvagnar på mina gator, den faran som finns nu känns väldigt verklig. Jag tror överhuvudtagen inte att min ångest är orealistisk.

  Jag ska gå och strida och hjälpa till om kriget kommer, så säger många.  På riktigt? Skulle jag vilja jobba på en fältsjukhus eller i en krigsfabrik som totalförsvarspligtig medan mina småbarn gömmar sig med främlingar i en bunker med begränsad mat och vatten, utan mamma och pappa? Detta känns helt galen.  Vilken mamma kan överge sina barn och gå och strida? Och strida, för vad? Freden och mänskligheten, ja, kanske. Men man behöva inte strida för detta med vapen. Politik och territorium? Absolut inte. Kalla detta själviskt, jag kallar detta rent mänskligt.

  Råden är att inte följa nyheterna för att känna sig lungt. Men hur skulle man kunna vara förberedd då? Jag skulle satsa på att fly och ta barnen till ”säkerhet”, om detta fortfarande kommer att finnas i världen. Man måste fly innan skitten börjar på rigtigt, för geografi av Stockholm och Sverige är inte precis vänligt för att fly i massor. Man måste fly innan beredskap är höjd och man blir bunden av totalförsvarsplikt. Medan man vill stanna hemma ändå så länge det går, gå till jobb och förskolan, umgås med kompisar, och låtsas att allt är okej. Politiker låtsas att allt är under kontroll om inte helt ok, för man kan inte ha hela landet i panikläget. Detta är som när en flygplan håller på att crasha, ta lite lustgas och känn dig lungt.

  Vad skrämmer mig som mest är inte ens bomber som faller, man kunde ju ta skydd i fjäll och äta blåbär och ren, kanske.. men just de förstörda familjer, plikt att jobba i kriget, skiljas åt barn och mannen, detta är en mänskligt katastrof. Nu skulle jag inte ens prata om kärnvapenkrig, för detta betyder slut för våra arten. Men en långsamt, hemsk krig som har sin front just nu i Ukraina, som förstör livet för millioner.

  Vad kan man göra? Ja, vi hjälper flyktningar, vi har någon som bor hos oss, vi lekar med barn, tränar, går i skogen, lagrar mat för okänd framtiden och tar hand om vardagen. Men ångest går inte över – just för att den inte är överdriven, tycker jag. Jag har ingen slutsats, jag vill bara prata om detta.. många i min krets vill bara vara optimistiska, så det är svårt även att dela tankerna.

   

  Avatar

  <3 Tack för att du lyfter det här så otroligt viktiga ämne! Alltså jag tycker fortfarande det är så svårt att få information kring hur allvarligt själva hotet vi lever i just nu är. Var kan man läsa om vad politiker förmodligen vet som inte vi gör? Problemet är väl också att den enda som sitter med det faktiska facitet över framtiden just nu verkar vara Putin.

  Kan väl också säga att pandemin gjorde inte precis mig trygg i att lita på varken politiker, myndigheter eller svenska befolkningen att tänka i kollektiv. Så skulle inte bli ett dugg förvånad om politiker vet massor av saker som inte vi vet om – och att de återigen säkert agerar därefter, det vill säga passivt. Skicka vapen tycker jag kanske inte riktigt om, hade föredragit om vi erbjudit att medla, istället.

  Å andra sidan tycker jag de verkar ha en benägenhet att spela ner de mesta av faror och verkar heller inte klara av att ens inse det själva? Att man inte får göra så. Så håller med dig i din tes att vi förmodligen lever under betydligt större hot än vi får reda på.

  Klimathotet är väl också ett exempel på ett gigantiskt hot men som är så pass osynliggjort att det nog går att betrakta som ett kollektivt självmord vi går tillmötes. Artdöd och massdöd kan bli konsekvenserna av det.  Blunda tror jag oftast är livsfarligt oavsett vilket hot det handlar om.

  Den största synden i Sverige i modern tid verkar vara att skrämma upp någon ”i onödan”. Men jag tycker i princip alltid det är bättre att skrämma upp och chocka folk, sedan kan det bara bli bättre. Då tror jag också folk får längre tid att smälta och landa i situationen. Om det blir skarpt läge har de hunnit bearbeta chocken.

   

  Jag tycker coronakrisen sköttes dåligt och även då tonades farorna ner istället för att tillämpa försiktighetsprincipen. Det var ju absurt när de informerade att det inte var någon fara så länge ingen nös på dig och om du står en halvmeter bort blir du inte smittad, dropparna var så tunga så de faller till marken, ungefär. Men varför skulle just detta virus vara mindre smittsamt än andra? Jag har blivit förkyld av att vara i samma utrymme en kortare stund tillsammans med andra. Där ingen hostade eller nös. För mig sade det sunda förnuftet att covid smittas minst lika lätt som en förkylning. Så jag valde att inte lyssna på FHM alls. Jag använde b.l.a andningsskydd och undvek folk inomhus i den mån jag kunde. Och jag klarade mig från smitta.

  Jag litar inte på våra myndigheter och politiker. Jag är mycket oroad. Håller med om att de tonar ner faran med kriget. Det blir såklart konsekvenser med detta krig. Och jag som redan är fattig oroar mig för hur jag ska klara mig med boende och mat. Alla flyktingar, var ska de bo? Ryssland ska bestämma att vi inte ska gå med i Nato, annars blir det hämndaktioner. Det är en ytterst obehaglig retorik.

  Gifter är en annan sak som oroar mig. Utsläpp som förvärrar min astma och allergi. Kemikalier som enligt analyser även finns i ekologiska livsmedel. Plaster i haven, djur som skadas. Skogsindustrin, monokulturen…Det går inte en dag utan att jag tänker på vad människor ställer till elände på vår jord. Jag märker att folk slår ifrån sig allt. Men jag klarar inte det, det är för verkligt för att jag ska kunna låtsas att det inte finns.😔

  Trådstartaren

  Det är nog skönt att höra att andra tänker likadant, att faran och hottet är tonad för mycket ner. Så precis sagt, Sverige agerar passivt, redan efter händelser. Det kanske fungerar bra när allt är fred och blommor, men i pandemier, krig eller klimatkatastrof så räcker det inte med powerpoints (ja precis som de sade… nu förbereder vi powerpoints så att vi kan lagra lite mat om någon kris kommer tidigast 2025).

  Jag är nog inte så rädd att blir fattig.. jag vill heller bor utan rysk olje eller någon olje alls i en liten stuga mitt i ingenstans och äta potatis, ren och blåbär, så länge vi har minimum vad behövs, lite matt, lite värme, och sysselsättning.

  Avatar

  <3 Så många kloka tankar! Tänker också på försvar. Allt det som vi kämpat för hittills för att leva så som vi lever idag känner man ju nu att man kanske inte längre kan ta för givet. Och där iaf jag börjar känna allt mer att jag vill kämpa för att försvara dessa – känner mig naiv hur jag tänkt tidigare. Tänker på samhällsengagemang, jämställdhet, att få leva i fred, demokrati, yttrandefrihet, fri åsiktsbildning mm är ju värden som man vill försvara! Det handlar inte om att döda människor utan istället om att försvara sig. 

  Massor av folk (10 000 personer var det väl bara under en vecka) som jag förstått har signat upp i olika kårer och hemvärnet.

  Avatar

  Tipsar om lite matnyttiga program för de som inte sett dessa redan:

  Zelenskyj: Mannen som stod upp mot Putin | SVT Play

  https://www.svtplay.se/video/34609608/zelenskyj-mannen-som-stod-upp-mot-putin

  Den osannolika berättelsen om den populära komikern som blev ledare för ett av Europas största länder och Ukrainas hjälte i kampen mot Putin. Vem är Volodymyr Zelenskyj?

  Putin, Ryssland och världen | SVT Play

  https://www.svtplay.se/video/33837662/putin-ryssland-och-varlden

  Ryssland blir alltmer närvarande i olika krigsområden. Förutom upptrappningen vid gränsen till Ukraina finns rysk militär bland annat i Syrien, Libyen och Mali. Vad vill Rysslands president Putin med sin utrikespolitik och hur påverkar den förhållandet till EU och USA? Fransk dokumentär från 2022.

  Enl ganska säkra källor och därav hög kompetens och …ja de får låta som de låter på ”fin generell svenska” så är det ganska illa…Putin mm…glöm det, (jag gillar han ej dock) men de e såå mkt komplicerat än de vi ser här ”hemma” på nyheterna. Han är ej i underläge mm. Ni skulle bara veta sanningen.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.