Hem > Forum > Hopplöshet > Naivt att tänka positivt?

Naivt att tänka positivt?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Avatar

  Jag har varit med om så mycket skit att jag inte längre förväntar mig något annat än att saker ska gå dåligt, 9 av 10 gånger har min känsla varit rätt. Jag har haft och är med om så mycket motgångar hela tiden, det tar aldrig slut, på riktigt. Med all erfarenhet så har mitt tankesätt blivit negativt men också väldig realistiskt. Hur ska man lära sig att tänka positivt? Det känns som positivt = orealistiskt. Det kanske låter som att jag tror för bra om mig själv men ibland känns det nästan som att jag är för smart för att tänka positivt, jag menar det känns naivt. Förmodligen är det för all min erfarenhet. Förstår någon vad jag menar? Jag kan inte vara glad för jag vet att så mycket skit väntar. Folk säger att man ska tänka på det positiva som finns i ens liv men för mig är det så mycket negativt som väger över. Det känns som jag har blivit förstörd av alla motgångar. Jag har en ständig besvikelse på livet. Har pratat om det här med folk men det verkar inte som någon förstår riktigt vad jag menar. Känner någon igen sig?

  Känner delvis igen känslan av besvikelse. Livet blev ju inte som jag tänkt mig. Och känslan av att ha misslyckats som person kan jag definitivt relatera till. Ibland. Men för mig svänger det, och ibland känner jag tvärtom också, att jag gjort så gott jag kunnat utifrån mina förutsättningar och att livet är okej.

  En tanke som kommer upp hos mig är hur enormt svårt det är att förändra invanda mönster. Som t ex att tänka att allt ska gå dåligt. Jag förstår ju varför du tänker som du gör när din erfarenhet är att det går dåligt. Det är logiskt. Men det blir ju som en trygghet nästan. För tänk om något verkligen skulle gå bra och förändras till det bättre. Hur skulle du förhålla dig till det då?

  Det har du säkert tänkt på flera gånger. Vill absolut inte skriva något klämkäckt om att saker blir bra. Bara några tankar som dök upp..

  Avatar

  Intressant ämne! Tycker precis som du och har fått höra likadant själv att “vara mer positiv”. Har också erfarenhet av att varit med om på tok för mycket i livet och blivit påverkad av det, självklart. Det jag tänker att folk “kanske menar” eller “borde mena” hehe, om de vore lite tydligare tror jag är följande: Det där negativa som man ofta har på känn, 9 av 10 gånger som du skriver, ja det lär hända oavsett. Håller med om att det är realistiskt. Men att medvetandegöra och synliggöra för sig själv även det vackra i livet som man kan vara lite tacksam för, där kanske det är lite läge att tänka positivt kring? Så har jag fått för mig att folk generellt menar när de säger att man borde “tänka mer positivt”. Vad tror du om det – om du vill säga? Och kan det vara aktuellt att jobba mer på det sättet? Jag försöker göra det och det känns svårt, kanske en vanesak? I dont know.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.