Hem > Forum > Hopplöshet > Livsork

Livsork

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12
 • Hur hittar man ork att leva vidare? Känner att det är så många år framför mig i värsta fall, barnen, som i princip nästan är vuxna behöver mig och jag lever för att de finns men jag vill inte. Jag känner ingen glädje över mågot och har inte gjort det på så så länge. Vill inte men måste, hur fixar man det, varje dag, varje timme… Jag är inte impulsiv och tar inga förhastade beslut som skulle skada någon annan men själv är livet bara tid. Vill sova, inte finnas. Hur tar man sig fram???

  Känner igen känslan.

  Försöker förstå vad det är som driver människor att ta sig igenom dagarna utan att tänka på hur tungt det är. Det verkar som att det mestadels är andra människor som får en på andra tankar. Någon som bryter ens tankemönster. Barn, vän, kärlek? Svårt, för man kan ju inte ha någon hos en dygnet runt.. vill man ens det?

  Är också trött.. så trött. Jag får inte ihop det.

  Känner också precis som er…. Jag vill inte ha hjälp jag vill bara ha mod att göra de som lockar att avsluta mitt liv…

  Trådstartaren

  Försöker fördriva tiden, men är trött. Vill att det ska bli kväll igen, tiden är obarmhärtig. Om man visste att det fanns en mening bakom det här, eller ett syfte, kanske hade det varit enklare? Eller åtminstone meningsfullt? Men vilket värde kan en enskild människa ha? När tusentals människor dör dagligen i olika krig och naturkatastrofer.

  Hur och varför skulle mitt liv kunna vara viktigt- varför ska jag fortsätta när inte dessa människor får leva som kanske värderar livet så mycket högre? Någon som förstår????

  Avatar

  <3 Låter jättetungt.
  Hur önskar du att ditt liv skulle se ut i stället – om du orkar säga? <3 Är det frånvaron av välmående/glädje som är det svåraste att hantera?

  Trådstartaren

  Svårast är ångesten, avsaknaden av positiva känslor. Inget som ger glädje. Tomhet, ständig kamp mot den totala uppgivenheten.

  Vad ger er meningsfullhet och glädje i livet? Vad lyfter tillvaron lite högre? För vems skull plågar man sig igenom livet? Är det rätt…

  Avatar

  <3 Kärlek har jag kommit fram till är det som ger meningsfullhet och glädje i mitt liv. Har då minimalt av detta men det är ändå min slutsats. Då menar jag faktiskt framförallt också att kärlek. Vissa tror ju att man går runt och trånar efter att få ge kärlek till någon men så känner definitivt inte jag nuförtiden. Jag längtar efter att få ta emot kärlek av andra.

  Vet inte hur du känner som har barn? Ibland kan man ju uppleva det som att det enda man gör är att ge sina barn, eller andra i sin närhet, just mycket omsorg kring att vara lyhörd inför deras behov och därför så blir man väldigt tom själv av det? För det är inte samma sak förstås som man får tillbaka.

  Varje år får jag ett julkort från en kompis som hon omsorgsfullt lagt massor av energi och själslig värme på, jag ser det. Då blir jag alldeles varm inombords. Det ger mig glädje. Andra gånger kan det vara någon som tänkt på mig när jag varit sjuk och därför ställt en kasse med mat utanför min dörr. Det har också gjort mig obeskrivligt glad. Även små saker som att återkoppla till mig, höra hur något viktigt har gått, betyder massor. Det är som att meningsfullhet till sist handlar om att få bli påfylld av andra. Få en strimma ljus – och kanske hopp. Känna att man är betydelsefull. Det täpper igen tomheten. Liv skapas. Att andra då och då tydligt går in för att ge en det man behöver så man mår bra, åtminstone lite bättre. Det är inte bara upp till en själv. Det tycker jag skapar känslor av meningsfullhet, lyfter tillvaron lite.

  Tänker på det andra stycket att man gör det för sitt framtida jags skull. Om man tar sig igenom den här skärselden och ut på andra sidan har man förmodligen extremt mycket att se framemot. Det är ljuset i tunneln. Därför plågar iaf jag mig igenom detta. Jag tänker inte ge mig. Hoppas inte du heller gör det!

  Vad ger dig mening? <3

  Trådstartaren

  Jag tror det du beskriver egentligen är att få lov att vara en del i ett sammanhang, att få höra till och finnas i andra människors tankar och inkluderande.

  Kärlek är givetvis en sådan sak, jag upplevde kärleken till barnen som extremt meningsfull och allt det gav tillbaka.

  Allt ovan är nog viktigt och rätt för de flesta. Men när man inte längre får känna sig hel och tillåta sig bara vara i livet och leva.

  När tar det andra över? Det mörka, ifrågasättande? Tomhet apati och brist på livskraft? Vad dränerande bort livet…

  Andra människor är viktiga men helt ärligt, de flesta känner jag absolut inget gemensamt med.

   

  Avatar

  <3 Tror kanske det handlar om just det du beskriver om vad som från första början gjort att man hamnat där man är idag? För vissa har det gått så långt att en liten kopp te från sin partner kan skapa mening. Det är väl mer för oss svältfödda som det tagit sig nya uttryck detta vad som ger mening. För andra kan det ju handla om att livet varit trist och grått, innehållslöst under flera år. Då hjälper ju knappast en liten kopp te. Då behövs det ju snarare andra sammanhang, miljöer och liv för att återfå någon slags balans. En del har ju gigantiska problem i sina liv, lever svåra liv med mycket problem, då är ett lyft i tillvaron när vissa orosmoln och problem försvinner såklart. Man måste nog täppa igen där man har sina individuella brister för varför livet är så meningslöst för en och se över varför de uppstått från första början. Vet du vad som är det egentliga problemet för dig? Det låter inte som att det är människor och relationer?

  Trådstartaren

  Svåra frågor om livets mening och värde. Jag önskar jag vore glad och kände meningsfullhet i tillvaron. Det finns många borden här, jag borde känna tacksamhet för såå mycket osv. Detta med att människor omkring oss både nära och långt långt bort har ett lidande av enorma proportioner gör mig så liten och obetydlig egentligen. Samtidigt har jag allt omkring mig jag behöver, i princip.

  Men min hjärna fungerar inte optimalt, jag känner aldrig glädje, jag vill och önskar inget för egen del. Jag tar mig fram med ångesten flåsande i nacken.

  Jag är inte jätteglad för människor och sociala sammanhang, jag blir bara trött. Vad finns kvar att fixa tänker jag.

  Avatar

  Existentiella livskriser är egentligen logiska. Har du hört talas om Maslows behovstrappa? Förenklat är det en teori som handlar om hur vi människor generellt påverkas av att få olika typer av behov uppfyllda. Våra fysiska behov, som mat och sömn, är grundläggande. Därefter kommer trygghet, kärlek, självhävdelse och självförverkligande – i nämnd ordningsföljd.

  Kort sagt: Ju fler av våra mer grundläggande behov vi får tillgodosedda, desto mer fokuserar vi på mer existentiella behov, som meningen med livet.

  Många av oss har strävat efter yttre mål i livet, men är relativt otränade i att förhålla oss till vårt inre. Ofta är det genom livskriser som vi börjar fokusera på mer inre mål, vi skiftar fokus. Och innan vi hittat en ny mening i livet, som inte bygger lika mycket på yttre mål som vi vant oss vid, känns det ofta tomt under en period. Det är en del i utvecklingsprocessen.

  Trådstartaren

  Jag är väl insatt i Maslows behovstrappa. Men jag ser på den ungefär som givna primära behov som kanske inte just i den ordningen nämnda är självklara för alla. Vi är inte våra primära behov, vi är så mkt mer. I svält och brist på andra nödvändiga saker vi verkligen behöver tror jag många förstår värden av det djupt existentiella inom oss. Behovet av varandra och vår värld.  Det är så mkt mer komplext.

  Jag har länge levt utan vissa sk nödvändiga utifrån maslows behov… varför?

  För vi är självstyrande människor med olika syften? Att lägga sig platt och ge efter gör att vi behöver allt det där? Nåja…

  Jag har inte svar då hade jag inte varit där jag är. Men jag har mycket funderingar på vår omvärld och människor i allmänhet. Ett väldigt stort ego cirkulerar i världen och ensamheten ökar. Jag är olycklig för alla ensamma rädda och utsatta själar. Jag klarar inte av attt ens leva så här. Jag dövar min ångest så mkt jag kan men ohållbart i längden. Vill kanske inte dö men det är fan en plåga att leva. Hur gör man.

   

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.