Hem > Forum > Hopplöshet > Inga diskussioner om självmordstankar

Inga diskussioner om självmordstankar

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 68 totalt)
67
 • Avatar

  Var får man egentligen uttrycka sina   självmordstankar? Här går ju moderatorn om med sitt automatiska svar med löfte om samtal som aldrig blir av. Alla facebookgrupper förutom min egen förbjuder samtal om självmord.

  Tror folk verkligen att självmordsantalet blir lägre så länge vi inte får lov att uttrycka våra självmordskänslor. Trycket ökar ju snarare, tills man är så instängd i sina tankar att man absolut inne ser någon väg ut.

  Är det så ni vill det skall vara? Jag förstår inte

   

   

   

   

  Avatar

  Vad jag förstår av efter att ha hängt här i två år är att SJÄLVMORDSTANKA är inte förbjudna här – om du verkligen tittar dig runt här så hittar du både det ena och det andra runt självmord i trådarna. Men det som inte tillåts är att säga nu ska jag göra det – eller att det datumet är slut datum eller ge råd om hur det ska gå till eller publicera länkar till sidor som ger råd om självmord.

  MIND är ju dessutom det nya namnet på den tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa  grundad 1931.

  Mind har oxå någon text någonstans att tala om självmord inte är smittsamt enligt senare tiders forskning men att inte tala om det är dödligt farligt.

  Det som tilltalar mig i MIND är väl att de försöker arbeta för att människor ska må bra och det här forumet är till för att de som överbelastar självmordslinjen så att folk inte kan få tag i någon att tala med ska kunna prata om livet som det är här i stället. Här finns inga volontärer bara vanliga människor med egna bekymmer och kanske nya infallsvinklar på det man upplever.

  Tyvärr vittnar många av dem som behöver prata om sina självmords tankar att de inte kommer fram. Vilket kan betyda någon av nedanstående eller kanske alla tre sakerna

  1. det finns för få volontärer (troligt jag har jobbat i andra volontära organisationer och det är ett helvete att få tag i lämpliga personer som jobbar utan att få lön speciellt om det gäller dygnet runt bemaning)

  2. för många som inte är självmordsbenägna ringer ner självmordslinjen (ganska troligt)

  3. för många som har självmordstankar inte blir hjälpta av samhällets olika vårdinsatser (efter att surfat runt i två år är jag benägen att tro att det finns en ganska hög procent av människor som behöver hjälp som antingen inte får den hjälp de behöver eller där inte vårdinsatser är av rätt sort för att hjälpa dem)

  4. att MINDs val av den höga nivån på anonymitet gör att människor är svårare att övertala till att ta emot vård.

   

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Vad jag förstår av efter att ha hängt här i två år är att SJÄLVMORDSTANKA är inte förbjudna här – om du verkligen tittar dig runt här så hittar du både det ena och det andra runt självmord i trådarna. Men det som inte tillåts är att säga nu ska jag göra det – eller att det datumet är slut datum eller ge råd om hur det ska gå till eller publicera länkar till sidor som ger råd om självmord.

  Att ge råd om hur man skall göra kan jag förstå givetvis inte tillåtet. Men någon skrev att hen funderade på att ta en överdos den kvällen och då stoppades personen genast och erbjöds det där samtalet som antagligen inte blev av den kvällen. Alltså lämnades den här personen totalt ensam och fick inte ens uttrycka hur tungt hen hade det den kvällen. Hen skulle tystas. Tigas ihjäl. Vi fick inte lov att stötta utan hen hänvisades till alla dem som så tydligt visar att det inte finns plats för hen. Sök akutpsyk. Visst, sitta i timmar och vänta på att skickas hem igen till samma lust att ta en överdos. Ringa till någon präst trots att hen kanske har starka känslor mot religion. Det är ju allt som finns att tillgå på natten.

  Men vi fanns ju här. Som du själv skrev så är det inte smittsamt så varför får inte vi stötta när de som påstår sig vara experter inte har möjligheten att hjälpa? Det finns ingen plats för de som är akuta, som inte orkar ta sig till akutpsyk med allt det innebär.

  Jag förstår inte det alls.

  Avatar
  Trådstartaren

  Sen rådet att söka till akutpsyk. Alla bor inte i närheten av akutpsyk. Visst du kan ta en akut sjukresa dit, men hem är en annan visa. När jag sökte akut fick jag ta mig hem själv efter flera timmas väntan, en kvarts samtal med läkare. Jag skulle ta mig genom en för mig okänd stad, leta upp bussen som gick hem. Om det ens går en buss sent på natten. Så söker man akut på natten bor dit bussar och tåg inte går på natten får man spendera hela natten sittandes i väntrummet på akutpsyk.

  Jag tror inte alla förstår hur svårt det kan vara att ta sig till akutpsyk, rent fysiskt för utom det psykiska och vara beredd på att ta sig hem på egen hand.

  Allt personen kanske behövde var några vänliga ord på forumet. Här i anonymiteten få lov att berätta vad som händer och få stöd. I stället avbryts man och lovas något som är bevisat att det inte håller.

  Kan någon förklara det för mig för jag förstår inte.

  Avatar

  Ja det är verkligen ett problem. Men ska vi inte börja arbeta för att det öppnas fler akutmottagningar och en bättre omhändertagande av dem som har olika psykiska sjukdomar istället?

  För om jag förstår ditt resonemang så uppfattar jag dig som om du egentligen är missnöjd med de vårdformer som finns tillbuds för människor med psykiska sjukdomar.

  Mind kan ju bara rekommendera den vård som finns och jag antar de är medvetna om att det är det inte är perfekt men det är den vård och det stöd som finns….

   

  Avatar

  Att ge råd om hur man skall göra kan jag förstå givetvis inte tillåtet. Men någon skrev att hen funderade på att ta en överdos den kvällen och då stoppades personen genast och erbjöds det där samtalet som antagligen inte blev av den kvällen. Alltså lämnades den här personen totalt ensam och fick inte ens uttrycka hur tungt hen hade det den kvällen. Hen skulle tystas. Tigas ihjäl. Vi fick inte lov att stötta utan hen hänvisades till alla dem som så tydligt visar att det inte finns plats för hen. Sök akutpsyk. Visst, sitta i timmar och vänta på att skickas hem igen till samma lust att ta en överdos. Ringa till någon präst trots att hen kanske har starka känslor mot religion. Det är ju allt som finns att tillgå på natten. Men vi fanns ju här. Som du själv skrev så är det inte smittsamt så varför får inte vi stötta när de som påstår sig vara experter inte har möjligheten att hjälpa? Det finns ingen plats för de som är akuta, som inte orkar ta sig till akutpsyk med allt det innebär. Jag förstår inte det alls.

  Hmm och hur ska man hantera den frågan tänker du?

  Avatar
  Trådstartaren

  blem. Men ska vi inte börja arbeta för att det öppnas fler akutmottagningar och en bättre omhändertagande av dem som har olika psykiska sjukdomar istället? För om jag förstår ditt resonemang så uppfattar jag dig som om du egentligen är missnöjd med de vårdformer som finns tillbuds för människor med psykiska sjukdomar. Mind kan ju bara rekommendera den vård som finns och jag antar de är medvetna om att det är det inte är perfekt men det är den vård och det stöd som finns….

  Både du och jag vet att det snarare kommer att bli tvärtom. Fler mottagningar kommer att stängas på grund av sparkrav. Fler akutmottagningar är knappast realistiskt med tanke på den nedrustning av vård överhuvudtaget som skett över många år.

  Dessutom är jag missnöjd med hur Mind uttrycker sig. Här var någon som ville dö för att allt hen gjorde var fel. Då kom genast Minds automatiska svar och berättade för hen att hon återigen hade gjort något fel. Berätta om att hen ville dö den kvällen. Så snyggt levererat av en organisation som säger sig vilja kämpa mot självmord. Det kan inte vara rätt att göra så mot människor.

  Avatar
  Trådstartaren

  Hmm och hur ska man hantera den frågan tänker du?

  Eftersom Mind inte kan garantera att personen får den hjälp som den behöver så varför får inte vi som är här, hjälpa till? Mind kan övervaka så klart, men här är människor som gärna stöttar trots de själva mår skit. Men nej, Mind stänger alla möjligheter till samtal, personen skall isoleras, försöka ringa och få prata med någon som inte heller kan göra mycket annat än att lyssna. Jag är säker på att tillsammans här på forumet har vi mer erfarenheter, empati och tid än Mind någonsin kan ställa upp med.

  Avatar

  Vad hindrar dig att hjälpa andra – ingen förbjuder dig att tala om hur du känner dig och vad du tänker – det enda som är förbjudet att tala om är att tipsa folk om sätt att ta livet av sig och att säga att JAG SKA TA LIVET AV MIG NU typ – det är inte forum – forumet är tänkt mer för dem som vill tala om livets och alla dess varianter mer än självmord..

  Men jag såg att MIND har en info mail – kanske skulle du skicka upp dina tankar raka vägen till dem – kan vara intressant att se vad de svarar…

   

  Avatar

  Både du och jag vet att det snarare kommer att bli tvärtom. Fler mottagningar kommer att stängas på grund av sparkrav. Fler akutmottagningar är knappast realistiskt med tanke på den nedrustning av vård överhuvudtaget som skett över många år. Dessutom är jag missnöjd med hur Mind uttrycker sig. Här var någon som ville dö för att allt hen gjorde var fel. Då kom genast Minds automatiska svar och berättade för hen att hon återigen hade gjort något fel. Berätta om att hen ville dö den kvällen. Så snyggt levererat av en organisation som säger sig vilja kämpa mot självmord. Det kan inte vara rätt att göra så mot människor.

  Ja men inget hindrar oss från att arbeta för att det öppnas fler mottagningar av olika sorter eller hur?

  Avatar
  Trådstartaren

  Vad hindrar dig att hjälpa andra – ingen förbjuder dig att tala om hur du känner dig och vad du tänker – det enda som är förbjudet att tala om är att tipsa folk om sätt att ta livet av sig och att säga att JAG SKA TA LIVET AV MIG NU typ – det är inte forum – forumet är tänkt mer för dem som vill tala om livets och alla dess varianter mer än självmord.. Men jag såg att MIND har en info mail – kanske skulle du skicka upp dina tankar raka vägen till dem – kan vara intressant att se vad de svarar…

  Det har jag gjort och det är bara standardsvar där också: ”Det är inget vi funderar på i nuläget men kanske längre fram i tiden”.

  Försök, skicka ett förslag, jag lovar att det är vad du kommer att få till svar!

  Avatar
  Trådstartaren

  Ja men inget hindrar oss från att arbeta för att det öppnas fler mottagningar av olika sorter eller hur?

  Arbetar för det? What’s the point? Det finns inte pengar eller personal. Det är lika mycket att slå huvudet i väggen som att skicka förslag till Mind.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 68 totalt)
67

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.