Hem > Forum > Hopplöshet > Försäkringskassan – ögonöppnaren!

Försäkringskassan – ögonöppnaren!

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0
 • Avatar

  Snälla, snälla ta dig tid att läsa denna berättelse. Det er en ögonöppnare för hur FK sköter extremt komplexa sjukdomstillstånd! Det tar max 10-15 min.

  Jag är 32 år och föddes med en genetisk mutation. Kortfattat, denna mutation innebär att jag utvecklar flertalet kroniska sjukdomar oregelbundet genom livet. Denna berättelse kommer öppna ögonen för hur försäkringskassan sköter extremt komplexa fall(som mitt). Du kanske blir förvånad hur olika handläggare ger olika beslut i ett och samma ärende. Om du undrar hur jag har funnit kraft till att skriva allt detta, så är det korta svaret 20mg Oxycontin, 10mg Stesolid och 15mg Oxascand.

  ——

  Kort om mig

  Mina Sjukdomar:

  Familjär medelhavsfeber (FMF)

  Ulcerös Kolit

  Njur Amyloidos

  Sakroilit

  Psoriasis Artrit

  Kronisk smärta höger fossa

  Psoriasis

  Svår depression

  Min vardag:

  Jag ligger inne på sjukhus 4-6ggr per år pga bukskov(peritoniter)av FMF. Dessa inlägg innebär morfinbehandling var 4.e timme i 3-5 dagar, sedan en hemsk nedtrappning av narkotikapreparat i ca 3,5 veckor. Sedan får jag 3-4 FMF skov per år i lungan (pleuritskov), dessa innebär några dagars kortisonbehandling samt kraftig ledvärk.

  Jag vill vara tydlig. Mitt liv sedan 2012 har vart ett enda långdraget skov. Jag har inte vart skovfri på 10 år. Totalt har jag legat inne för behandling på sjukhus 69 ggr sedan 2012.

  Jag har diare varje dag pga av ulcerös kolit. Nu mår jag något bättre i tarmen av min nya behandling. Men denna behandling har även inneburit sämre hälsa i leder(psoriasisartrit) och rygg(sakroilit), pest eller kolera situation.

  Jag har daglig värk(!), mild till medelsvår smärta i knäna(artrit) och medelsvår till svår ryggvärk i nedre delen av ryggraden samt bäckenbenet pga av Sakroilit.

  Konstant medelsvår smärta i höger fossa(blindtarms området).

  Svår depression, men det kanske inte är så konstigt med tanke på sjukdomsbilden. Mitt psykiska tillstånd är en helt egen historia.

  —————

  Nu, till självaste berättelsen. Jag har varit sjukskriven sedan 2012, alltså i 10 år. Detta då jag med jämna mellanrum lades in på sjukhus. Försäkringskassan provade 2013 med att få tillbaka mig till arbetslivet. Min arbetsgivare Telia, gick med på att anpassa mitt jobb till en löjligt enkel grad, enklare än att jobba på samhall.

  Detta anpassade jobb påbörjades aldrig då jag ständigt var sjuk, både fysiskt och psykiskt, och hamnade på sjukhus med jämna mellanrum. Min handläggare på FK var otroligt förståndig. Efter några år märkte hon att jag inte kommer återgå till arbetet, varken på telia eller något annat specialanpassat jobb då jag i princip aldrig var helt skovlös.

  FK höjer tillbaka min sjukpenning från 75 – 80% pga min svåra samsjuklighets bild. Jag hörde inget från FK på 4 år. Trodde jag var bortglömd. Men det kunde jag inte vara då en levande människa godkänner min sjukskrivning var 6.e månad.

  2017 hör en ny handläggare från FK av sig. Kort och gott ansåg man att jag skulle ha sjukersättning. Men detta kunde inte erbjudas då jag ej hade fyllt 30 ännu(då var jag ca 29år). Därför lade man över mig tillfälligt på något som heter aktivitetsersättning. Helt onödigt då jag ändå skulle fylla 30 om ca 1 år. Men men, jag hade inget val enligt handläggaren.

  När jag fyller 30 så går jag över till sjukpenning igen. Enligt tidigare plan skulle jag fylla i ansökan för sjukersättning. Den fyller jag och min läkare i och skickar in FK. Min läkare tvekade inte i en sekund att jag skulle ha sjukersättning.

  Kortfattat, den nya handläggaren som bedömde min ansökan för sjukersättning har i samråd med läkare på FK(som jag aldrig träffat) kommit fram till att jag INTE ska ha sjukersättning. Jag blev självklart förvirrad då det var FKs beslut att jag skulle ha aktivitetsersättning för att sedan gå över till sjukersättning när jag fyller 30, inte mitt!

  Aja, sjukpenning får det väl vara. HÖR och HÄPNA. Jag får inte fortsätta med sjukpenning på normalnivå efter 365 dagar då en ny handläggare på FK har gjort en annan bedömning än min förra handläggare. Så ner till 75% sjukpenning blev det. Detta innebär att det definitivt gör skillnad vart dina papper hamnar hos FK. Olika handläggare kan bedöma olika I ETT OCH SAMMA ÄRENDE! HUR!?

  April 2021 får jag diagnosen Amyloidos (njurarna pajjar helt enkelt). Detta är en följdsjukdom av FMF. Mitt psykiska tillstånd blev sämre än någonsin. Jag trodde inte jag kunde få fler sjukdomar.

  Försäkringskassan hör inte av sig. Så sedan Feb 2019 till Jan 2022 hör ingen av sig från FK. Min sjukpenning blir godkänd varje 6 månader av någon människa där. I Jan 2022 hör en handläggare av sig från FK och tycker att en ”Aktivitetsförmågeutredning” kan vara bra för att avgöra om man kan ge mig ett specialanpassat jobb. Jag var så hög av alla mediciner, minns knappt hela samtalet.

  Igår ringde jag handläggaren och undrar 2 saker. Varför gör ni en till utredning. Ni gjorde denna utredning 2013 samt 2017. Då kom ni fram till att jag ej kommer återgå till arbetet. Sedan 2017 har jag ett sämre sjukdomstillstånd, INTE BÄTTRE! Handläggaren tycker att en ny utredning är viktigt för att säkerställa att jag verkligen inte kan jobba. Jag informerar handläggaren på FK att dom beter sig väldigt provocerande. Hon kunde inte svara på varför olika handläggare fattar olika beslut i ett och samma ärende. Jag bad om att få prata med chef samt att jag inte vill ha denna person som handläggare längre då jag upplevde henne som känslolös och apatisk.

  Historian är ännu inte slut. Så vad tycker ni gott folk. Har jag bara råkat hamna i kläm hos FK eller är dom verkligen så hemska som många beskriver dom?

  Vill du/ni veta mer? Låt mig få veta! Jag har skrivit ner 5% av den totala historien. Det finns saker jag inte berättat om ännu som ni förmodligen skulle tändas i vrede av att få höra.

  Så vad gör jag nu? Vad tycker ni är nästa steg?

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
0

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.