Hem > Forum > Hopplöshet > Älskar mig själv, men hatar livet

Älskar mig själv, men hatar livet

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6
 • Kan någon känna igen sig i detta: Jag älskar mig själv, men HATAR mitt liv!!

  Folk tror att allt är så enkelt.. ”Älska dig själv så blir livet bra!” blah blaha blaha…

  Men om man faktiskt älskar sig själv då? Men att LIVET inte ger en det man behöver för att må bra??

  Avatar

  Kan känna igen att självkänslan inte nödvändigtvis alls behöver höra ihop med ens ”lycka” i livet, absolut! Livet händer en, liksom. Eller också att det ”inte händer”. Tycker Maslows behovstrappa är ganska intressant för att få en överblick vad som kan fattas i livet, eller när man känner att man fastnat.

  Trådstartaren

  Kan känna igen att självkänslan inte nödvändigtvis alls behöver höra ihop med ens ”lycka” i livet, absolut! Livet händer en, liksom. Eller också att det ”inte händer”. Tycker Maslows behovstrappa är ganska intressant för att få en överblick vad som kan fattas i livet, eller när man känner att man fastnat.

  Jo, har för mig att du nämnt den förut.. Jag känner till den och har sett nån skiss av den, men kan behöva kolla in den igen!

  Trådstartaren

  Orkar inte googla på det just nu, men om du orkar och vill får du gärna skriva lite om det+ dina tankar kring det!

  Avatar

  Absolut! Hittade det här nedan.

  Behoven

  Nivå 1.
  De behov en människa först prioriterar att uppfylla är fysiologiska och består av basbehov så som mat, vatten och syre. På nivå ett finner man också behov av att undvika smärta, sova, röra på sig och ha sex.

  Nivå 2.
  Då de fysiologiska behoven är tillfredsställda börjar individen fokusera på saker som säkerhet och trygghet. Människor har ett behov av en stabil vardag, rutiner och enklare regler för att inte känna ångest och rädsla, rädsla inför hemskheter som skulle kunna hända.

  Nivå 3.
  Om individen känner sig trygg börjar hon söka efter gemenskap med andra människor, vänner, barn och kärlek. Vi vill alla känna att vi är en del av något större än oss själva.

  Nivå 4.
  Om vi känner att vi har en gemenskap med andra vaknar nästa behov inom oss, behovet av uppskattning. Enklare behov av uppskattning kan handla om makt, kändisskap eller respekt från andra medan mer komplicerade behov är självförtroende, kompetens och självrespekt.

  Nivå 5.
  Behov av självförverkligande ligger på den femte och sista nivån i behovshierarkin. Här handlar det inte om ett behov som helt kan uppfyllas utan ett behov som ständigt förändras. Behovet av att vara den mest kompletta versionen av dig som du kan vara, att utnyttja alla dina resurser och potentialer. Bara en liten del av världens befolkning når denna nivå eftersom man först måste tillfredsställa underliggande behov för att kunna fokusera på att förverkliga sig själv.

  Min tanke kring det här att när jag mått dåligt men inte förstått riktigt varför eller vad jag kan göra åt det så har jag sneglat på vilken nivå jag befinner mig vid. När jag sökt terapi t ex kanske fokus också lagts på fel nivå. Just nu är jag tex rätt mycket på nivå 1 och nivå 2 pga. har en granne som stör mig på nätterna. Därför mår jag också mycket sämre än vad jag ”brukar” och nu under en pandemi som gör att jag levt isolerat i ett års tid. Om jag inte kollar på behovsstegen hade jag ju kunnat tro att det handlade om typ uppskattning och därför försökt ”ordna det”. Nu är planen istället att flytta för att få lugn och ro. Sedan kan jag kanske klättra vidare på stegen.

  Kanske är du på nivå 4 eller nivå 5?

  Vet inte alls om det här är till hjälp för dig. Men hoppas <3

  Trådstartaren

  Jag läser igenom allt detta när jag mår bättre..!

  Stagnerar redan på första punkten: ”människa behöver mat, sömn, vatten och syre…” ”…och röra på sig och ha sex”… ???  Röra på sig och ha sex???? JAG VISSTE DET, JAG ÄR EN UTOMJORDING!!! Yes, jag behöver syre, mat, värme, en trygg plats att sova på…! Men VA FAN, sex???  Säger han så, den där Maslov?! Hur fan kan SEX vara lika viktigt som SYRE???

  Jag förstår mig inte på den här världen! Det är inte ditt fel! Du citerade bara! 🙂💋

   

   

  Trådstartaren

  Befinner mig just nu på nivå 2, by the way. Alltså jag har precis börjat få lite dagliga rutiner. Har befunnit mig högre..  De 3 resterande behoven finns dock STARKT med i min vardag hela tiden! Men jag tar ett steg i taget.. Måste känna mig trygg igen!

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.