Hem > Forum > Grubblar du på nätterna ibland? > Katastroftankar på kvällarna.

Katastroftankar på kvällarna.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Trådstartaren

  Jag har jättemycket oro när jag ska gå och lägga mig ofta och ligger och loopar katastroftankar som ofta rör att jag ska bli bostadslös eller hamna i en dålig ekonomisk situation. Typ att jag får för mig att jag glömt betala räkningar och att jag nu kommer få en betalningsanmärkning som gör att jag inte kan få en ny bostad. Ska tilläggas att jag är i en jobbig sits där jag kommer bli tvungen att flytta ut från mitt hem om ett par månader vilket såklart spär på oron. Jag oroar mig ganska ofta för att mitt hem ska brinna ner. Försöker göra orimliga saker för att kontrollera att saker inte ska gå åt helvete – typ kollar att jag betalt alla räkningar varje dag, sparar väldigt stora mängder pengar som buffert etc. Någon som har problem med katastroftankar och som har bra tips på hur man kan lära sig att bli bättre på att acceptera dem? Det jag försöker göra är att inte agera på dem – alltså undvika att lägga upp planer för ”worst case” och så försöker jag bli vän med tankarna och bara acceptera dem – men det är svårt!

  Jag har tyvärr inte något jättebra svar, vill nog mest säga att jag relaterar. Om än inte på samma nivå i allvarlighetsgraden i sakerna vi tänker på.

  Jag tror inte jag har några konkreta tips heller, det är så svårt att ge tips. Men det viktigaste skulle jag säga ändå är att, som du säger, inte agera på katastroftankarna.

  Tittar du mycket på film/serier? Jag har märkt att jag inte klarar av att titta på vilka serier som helst för att det triggar mina katastroftankar. Tex såg jag för ett tag sedan ett avsnitt på dplay om där de skulle besöka ett hus som stått tomt i 3 år. Detta var en reality från Alaska, inne i huset hade det varit en björn (de som gick in var ditsända av en annan man som ägde stället) varit och typ sovit i sängen och röjt runt på alla möjliga sätt. När den ena av dem skulle gå ut i förrådet för att hämta något, såg hon björnen (förmodligen den som varit i huset och såg det som dens revir) och avlossade då ett varningsskott av ett vapen. Detta var inte alls så dramatiskt, eller hemskt, eller farligt. Men fick mig ändå att drömma mycket en tid efter, typ ”tänk om en björn kommer in i mitt hem” och ”tänk om jag träffar en björn i stan imorgon” etc. Jag kan helt enkelt inte titta på vissa typer av saker, tyvärr. Det är jobbigt att erkänna det och att behöva stoppa sig själv från att se program och så, men för mig är det värt det. För mig är det inte värt problemen och tankarna som kan hålla i sig i flera år (ja, det är sant, år). Har du någon gång funderat på det? Det kanske kan vara en faktor. Många bäckar små…

  Andra program som går bort är tex 112 på liv och död, alla polis-program (sthlmspolisen, södertäljepolisen, trafikpoliserna, norrlandspolisen etc), SOS-program och vissa sorters nyheter som finns på aftonbladet, expressen osv. Helt enkelt för att min hjärna inte klarar av att hantera det på ”rätt” sätt.

  Jag har tyvärr inte något jättebra svar, vill nog mest säga att jag relaterar. Om än inte på samma nivå i allvarlighetsgraden i sakerna vi tänker på. Jag tror inte jag har några konkreta tips heller, det är så svårt att ge tips. Men det viktigaste skulle jag säga ändå är att, som du säger, inte agera på katastroftankarna. Tittar du mycket på film/serier? Jag har märkt att jag inte klarar av att titta på vilka serier som helst för att det triggar mina katastroftankar. Tex såg jag för ett tag sedan ett avsnitt på dplay om där de skulle besöka ett hus som stått tomt i 3 år. Detta var en reality från Alaska, inne i huset hade det varit en björn (de som gick in var ditsända av en annan man som ägde stället) varit och typ sovit i sängen och röjt runt på alla möjliga sätt. När den ena av dem skulle gå ut i förrådet för att hämta något, såg hon björnen (förmodligen den som varit i huset och såg det som dens revir) och avlossade då ett varningsskott av ett vapen. Detta var inte alls så dramatiskt, eller hemskt, eller farligt. Men fick mig ändå att drömma mycket en tid efter, typ ”tänk om en björn kommer in i mitt hem” och ”tänk om jag träffar en björn i stan imorgon” etc. Jag kan helt enkelt inte titta på vissa typer av saker, tyvärr. Det är jobbigt att erkänna det och att behöva stoppa sig själv från att se program och så, men för mig är det värt det. För mig är det inte värt problemen och tankarna som kan hålla i sig i flera år (ja, det är sant, år). Har du någon gång funderat på det? Det kanske kan vara en faktor. Många bäckar små… Andra program som går bort är tex 112 på liv och död, alla polis-program (sthlmspolisen, södertäljepolisen, trafikpoliserna, norrlandspolisen etc), SOS-program och vissa sorters nyheter som finns på aftonbladet, expressen osv. Helt enkelt för att min hjärna inte klarar av att hantera det på ”rätt” sätt.

  Gud, vad jag känner igen mig i detta! Jag klarar inte heller av att titta på vilka serier som helst, och framför allt inte ”112 på liv och död” och liknande. Sådana program triggar min ångest och mitt katastroftänkande något enormt.

  Till TS: Ett tips är att distrahera dig med något innan du ska sova. Gör något som du tycker är roligt och avkopplande. Själv brukar jag ligga i sängen och spela spel på mobilen tills jag är så pass avslappnad att det är rimligt att jag ska kunna somna.

  Gud, vad jag känner igen mig i detta! Jag klarar inte heller av att titta på vilka serier som helst, och framför allt inte ”112 på liv och död” och liknande. Sådana program triggar min ångest och mitt katastroftänkande något enormt. Till TS: Ett tips är att distrahera dig med något innan du ska sova. Gör något som du tycker är roligt och avkopplande. Själv brukar jag ligga i sängen och spela spel på mobilen tills jag är så pass avslappnad att det är rimligt att jag ska kunna somna.

  Jag brukar också spela spel i sängen. Det viktiga är att inte spela spel med högt tempo och mycket stress. Det förvärrar bara saken, i alla fall för mig.

  Gud, vad jag känner igen mig i detta! Jag klarar inte heller av att titta på vilka serier som helst, och framför allt inte ”112 på liv och död” och liknande. Sådana program triggar min ångest och mitt katastroftänkande något enormt. Till TS: Ett tips är att distrahera dig med något innan du ska sova. Gör något som du tycker är roligt och avkopplande. Själv brukar jag ligga i sängen och spela spel på mobilen tills jag är så pass avslappnad att det är rimligt att jag ska kunna somna.

  Jag spelar också mobilspel på kvällarna, när jag inte kan sova. Men måste ha så låg ljusstyrka som det går, och ha på night shift.  Annars kan jag i princip glömma tanken på någon som helst sömn den natten. Sedan får det heller inte vara spel man behöver skynda på, utan jag måste kunna ta allt i min takt, dvs väldigt långsamt…

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.