Hem > Forum > Grubblar du på nätterna ibland? > Ångest kriser skuld

Ångest kriser skuld

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Jag fastnar hela tiden i att läsa om kriserna i världen och får hämsk ångest! Försöker få kontroll över min frustration sorg och ångest för det som händer. att läsa och läsa och tänka tänka är inget som hjälper jag vet ju det!!!Men endå så dras jag till det:/

  Jag säger till mig själv att -Jag har ingen kontroll över det som händer och kommer aldrig att ha det! så det är bara att sluta kolla på det och istället tänka annat!

  Men endå hamnar jag där igen och igen och känner sån sorg och också stor skuld över att vara människa och del av förstörelsen ..Är det fler som känner som jag?

  Jag kan nog känna så ibland, men inte så ofta som jag borde. Missförstå mig rätt, det är ju som du skriver att det inte är konstruktivt att älta förstörelsen av jorden, all ondska i världen osv. Men om fler gjorde det skulle det kanske bli en ändring. Jag vet inte..
  En av de svåra sakerna i detta är nog att inse att man inte kan göra allt. Men alla kan göra något. Att engagera sig, bli budbärare av goda värden.Jobba för freden, klimaten och rättvisan. Från tanke till handling. Det är nog det vi kan göra.

  Avatar

  <3 Ja, jag skäms också och får brutala skuldkänslor så fort jag konsumerat något som inte är ett absolut måste. Exempelvis är det pinsamt när man bär hem något från affären – att man shoppat eller hämtar ut något paket tycker jag, usch.

  Förra året mådde jag otroligt bra av att gå ut i närområdet och plocka skräp (håll Sverige rent). Det har sänkt min klimatångest vid flertalet tillfällen.

  Tänker nu i och med värmen utomhus också att man kan dra ner persiennerna när solen gassar in. Vädra om kvällarna för att sänka temperaturen i hemmet i stället för att använda fläktar som drar onödig el  – bidrar till ökat koldioxidutsläpp.

  Är även bra säsong nu att äta vissa svenska frukter och annat lokalt.

  Tror på cirkulär ekonomi och att aldrig slänga något i regel, utan laga, sy och även använda sig av begagnat så fort man verkligen, verkligen behöver något.

  Mina grannar har solceller på taket. Blivit så glad av det!

  Tänker att krig är det lite svårare att göra något åt. Klimatet är desto lättare och där kan man börja med sig själv och sedan arbeta sig utåt.

  Kram

  Avatar

  Tipsar om en app som heter ”Bower” som iaf jag tycker är bra. Man kan tjäna lite pengar också på det, eller skänka bort till miljöorganisationer. Tycker det är roligare att källsortera genom den – man känner att man gör något bra.

  https://apps.apple.com/se/app/bower-%C3%A5tervinn-bli-bel%C3%B6nad/id1246505632

  Bower är en helt världsunik app där du kan återvinna alla dina förpackningar som har en streckkod och tjäna pengar på det samtidigt som du hjälper klimatet.

  Syftet med appen är att skanna streckkoderna på förpackningar som du återvinner och bli belönad för arbetet du gör samtidigt som du får tydlig koll på exakt mängd koldioxidutsläpp som du sparar och vad det innebär.

  Vår vision är en värld där alla förpackningar har ett självklart värde i människors ögon, att de inte slängs med soporna eller ute i naturen, utan istället hamnar där de ska – i återvinningen.

  HUR PANTAR JAG?

  1. Skanna och sortera dina förpackningar hemma.

  2. Hitta din närmaste återvinningsstation eller registrera din egen i appen.

  3. Gå till din närmaste återvinningsstation, öppna din Bower-pantpåse och välj ”panta förpackningar”.

  4. Släng sedan samtliga förpackningar i rätt behållare. Bra jobbat!

  Jag känner ångest över att det blir allt mer korruption och känslokyla i världen. Mer av egoism. Att vi måste förändra vårt levnadssätt och konsumtion verkar mest vara snack nuförtiden, känner knappt någon som gör förändringar och inskränkningar för klimat och miljö. De reser mer och mer t.o.m.  nu när det är som finast i Sverige och som svårast att komma iväg (kaos på flygplatser, svårt att få pass). Människors personliga begär verkar komma först, även i krissituationer. Varningsrapporter duggar tätt, extremhetta, skogsbränder och översvämningar blir allt vanligare. Folk dör i mängder av vår smutsiga luft.  Ändå lever de som vanligt. Det får mig att känna stark oro och ångest. Det är bara en liten minoritet som förstår, resten bara skrattar åt oss.

  Avatar

  Red Menive <3 Tror det är bättre generellt i EU. Läser man utländska tidningar ser man en enorm skillnad i rapporteringen, har du märkt det? Exempelvis skriver de ofta i länder som Storbritannien (inte med i EU, men ändå), Frankrike och Italien att extremhettan beror på klimatförändringarna. Det gör man inte riktigt i Sverige utan man pratar fortfarande med glada solar och tonfall ifall det blir ”fint väder”. Vi ska ju snarare vara tacksamma för alla dagar med regn eller normala temperaturer!

  Känner en hel del personer som sitter och mailar tidningar för att påverka media om hur man informerar befolkningen om vad som egentligen pågår. Det tillhör ju de demokratiska värdena att man får adekvat kunskap kring vad som händer i landet. Tror fortfarande att många är okunniga kring klimatet. Jag var det också innan jag läste tre kurser på universitetet.

  Ja det har jag också märkt, återkommande rapportering och fördjupning i The Guardian t.e.x

  Jag har ingen utbildning men jag har det i mig att förstå saker i ett större perspektiv. Och så har jag inga filter så som andra verkar ha. Jag ser det så klart, den förstörande kraften människan har inom sig. Det är lätt att räkna ut mellan tummen och pekfingret att det inte går att stoppa människor. Då blir de som galna. De vill ha sin frihet att göra exakt vad de vill, till varje pris.

  Folk tar inte in så stora frågor, de vill leva som de alltid har gjort. Därför de ser ”det fina vädret” som du skrev.  Jag ser kaos, klimatflyktingar som alla kommer fly norrut. Vi blir tvungna att samsas på en liten yta. Det kommer bli mycket torka och bränder, stor vattenbrist, grundvattnet utarmas. Andra sidan av myntet är katastrofala översvämningar. Hur ska vi få mat om det inte går att odla? Vi tar det för givet att ha dignande hyllor med mat. Bara en sådan sak!

  Avatar

  <3 Jag håller med dig. Tänker angående klimatflyktingar som flyr till norr att det är djupt märkligt också att Sverigedemokraterna inte ens verkar tro på klimatkrisen eftersom de brukar vara väldigt engagerade i alla möjliga former för att stoppa eventuella klimatflyktingar.

  Känns som om jag gått in i rollen som någon form av ”influencer” på det här forumet som tipsar och länkar till allt möjligt, men podcasten ”Klimatgap” som finns på Spotify är fantastisk! Rekommenderar för den som är intresserad i ämnet.

  5. Varför ska jag behöva ta ansvar?
  Season 1, Ep. 5
  Hur stor mening är det egentligen att jag som ensam individ anstränger mig för att leva klimatsmart? Vem bär egentligen det största ansvaret; individen eller systemet? Och apropå det där systemet; vilka är det?

  Maria Wolrath-Söderberg och Isak Jarnehäll diskuterar hur man sprida sina gröna gärningar och förändra strukturer och system.

  https://shows.acast.com/klimatgap/episodes/klimatgap-20-07-03

  Trådstartaren

  Slängde ut kännslan, gjorde ett inlägg och kände mig lättare för stunden. Har sen inte klarat av att kolla på svaren. meb nu kom endå en reflektion.
  Absolut att göra det man kan är riktigt bra och ger ångestdämpande effekt och gör det lättare att dra av den där skuldkoftan och klona som vill dra ner i hopplösheten. Och när jag trots min goda vilja inte klarar göra det jag skulle vilja, så kollar jag på det andra gör och tänker det finns endå bra.

  kanske mest att jag önskar att jag skulle ha ett stopp för mina ögon och tankar att kolla och tänka på det som är natt svart och istället se och bli mer med det som trots allt har lite ljus. Att inte behöva se så långt och inte ta det ansvar jag inte kan ta och bara släppa och gå förbi det där mörka och försöka leva endå.att inte gå på djupet och istället tillåta mig vara vid ytan.

  Men ofta blir verkligheten precis tvärt om att det känns falskt på ytan och jag dras med ner i det djupa bakom saker slår i botten..och sen flyter upp. (Ber om ursäkt för det många metaforer men den är så jag är)

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.