Hem > Forum > God jul? > December och julen med NPF

December och julen med NPF

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
  • Julen samt tiden runt omkring, egentligen från November till Januari, är väldigt jobbig om man som mig har diagnoser inom NPF. Tänkte ge lite inblick i hur jag känner och vad jag tycker är jobbigt.

    1. Temperatur- och väderförändringar. När hösten kommer förändras vädret. Ena dagen är det 4 grader varmt och nästa dag är det -2 grader. Ena dagen är det snö på marken och nästa dag är det blött och ingen snö alls. Det är även svårt att hålla en bra temperatur inomhus. Dessa förändringar är väldigt jobbiga för oss med autism och AD(H)D. Jag är överkänslig för temperaturskillnader och speciellt när det är kallt. Svårt med förändringar och att byta mellan sommar-, höst- och vinterkläder. Det går heller inte att enbart kolla på temperaturen för att bestämma vilka kläder som passar då det kan kännas kallt även om det är +5 grader. Och när temperaturen hemma skiftar mellan 18 och 24 så är det också svårt.

    2. Mörkare utomhus. Färre soltimmar och allmänt mer regn under hösten och vintern. Speciellt när det inte är någon snö. För mig är det svårare att komma upp på morgonen när det är mörkt ute. Samma under eftermiddagen när det är mörkt så är det svårt att hålla mig aktiv eller att ta mig ut. Det är också svårt att hitta bra ljuskällor hemma som inte “sticker” i ögonen.

    3. Högre ljudnivå utomhus. När bilar har dubbdäck på och det inte är snö på vägen så är det mycket mer ljudnivå. Även ljudet av “slask” på vägen gör ont i öronen. Energin tar slut mycket snabbare.

    4. Rutiner som bryts under jul och nyår. Förutom ovanstående motstånd till att hålla uppe goda rutiner och humör så har jul och nyår fler speciella rutiner som bryter dom vanliga normala rutinerna. T.ex. att man måste julpynta. Det blir andra gardiner, dukar och mattor. Fönsterlampor ersätts med julstjärnor och ljusstakar (som oftast har sämre lampor och irriterar mer). Annorlunda dofter och smaker när glögg och julmat ska ätas. Helgdagar som stökar till det när affärer och stödpersonal inte jobbar som vanligt.

    5. Mycket mer socialt. Förutom att rutiner förändras så måste man även vara mer social och träffa släkt och vänner. Julklappar ska införskaffas och det är väldigt mycket sociala normer som man måste försöka spela med i. Oftast är det ändå något som inte fungerar.

    Hösten och vintern är redan extremt jobbig utan julen och nyår. Det motstånd mot rutinerna som behövs för att klara av vardagen sätts redan på prov med punkt 1 – 3. Därpå kommer julen och nyår med dess förändringar (som sedan ska tas bort i januari). Jag förstår att jul och nyår är jobbigt för många som inte har NPF också. Men det blir betydligt mer påtagligt för oss med NPF.

    Det är svårt att förklara hur mycket motstånd detta ställer till med. Det är så mycket runt omkring som inte går att förklara och jag har bara nämnt några saker här som tar mer energi av mig.

    Ni får gärna ställa frågor eller berätta era egna erfarenheter.

    Ta hand om er nu under denna jobbiga period och vi får hoppas det snart blir lättare igen!

    Avatar

    oh ja vad en känner igen sig. alla i skolan pratar enbart om hur skönt det kommer bli med lov, men själv känner jag mest ångest. blir ofta “olika” sätt att vara social på i skolan vs hemma med familj och släkt, och då jag aldrig varit speciellt nära familjen är det ca 100 ggr jobbigare med dessa situationer, speciellt som förväntan att vara tillsammans och spendera “kvalitetstid” är så mycket större. har ännu inte fått diagnos, men är mitt i utredning och hoppas att föräldrar kanske kan börja lämna en NÅGOT mer ifred efter kommande möten nästa vecka iaf ;//

    hoppas allt går bra för dig nu iallafall, att du kan uppskatta en del av maten och att folk visar hänsyn till dina gränser!

    Avatar

    Jag har liksom inga förväntningar på julen för de existerar inte annars heller. Träffar man aldrig folk så blir det nog så..

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.