Hem > Forum > Ensamhet > Vad gör man åt livet

Vad gör man åt livet

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Kom hem för ett fåtal timmar sedan från ett event jag var med och arrangerade och försöker förstå mig själv bättre. Idag var en ytterligare milstolpe i mitt schema av aktiviteter. Milstolpen var eventet vi planerat i månader. Kan knappt beskriva tempot som varit senaste månaderna och framförallt senaste veckorna (det här eventet var bara en utav kanske sju grejer). Har betat av, gjort klart och försökt få ordning på det här. Skurit ner på åtaganden och fritidsintressen/föreningar/organisationer/hobbys jag har. Egentligen är det bara skola och plugget som gäller nu det kommande halvåret.

  Till och med terapin ligger på lite is för att jag måste samla ihop mig själv efter den här intensiva tiden. Lärt mig mycket av det här och det är bland annat att vad man än tänker att man ska göra så tar det oerhört mycket mer tid än vad jag verkar vara kapabel att räkna med. Dilemmat nu är att jag känner en tomhet i att inte ha så mycket framför mig. Bara studier. Vilket väl knappast är något bara, det är ganska avancerat och krävande studier…

  Planen i mitt liv är oftast att jag tänker att jag behöver ”leva också”, och bokar därför in mig på det som verkar spännande. Sedan när det här ”spännande” är igång inser jag att det tar alldeles för mycket energi och tid och snarare brukar bli till stressmoment i mitt liv. Är som att jag inte vet var gränserna går för vad jag mäktar med och inte. Nu har jag alltså en hyfsat ”tom” kalender och direkt känner jag nu ångest över det och vill boka upp mig. Samtidigt vet jag ju att det jag brukar vilja är att få vila, lata mig, sova ut. Återhämtning. När folk skriver att de ska ha en mysig kväll där de kryper ner i sängen, kollar på serier och tänder ljus känner jag mig helt frågande. Avundsjuk men samtidigt rädd för den där stillheten tror jag.

  Det är som att jag vill fylla kalender för att jag blir orolig över att jag inte lever om det inte står något där. Och såna perioder har jag haft i flera år när jag tidigare varit utbränd och svårt deprimerad men nuförtiden är det som att jag blivit allergisk emot passivitet. Liksom dötid. Jag klarar inte av det under några längre stunder utan att bli låg. Därför tror jag att jag bokar upp saker, försöker gjuta in sammanhang, gemenskap, värden i livet. Men blir man liksom ens lyckligare av sina hobbys och allt man sysslar med på sin fritid? Jag börjar faktiskt undra det.

  Frågan är kanske: Vad gör en människa genuint lycklig? Hur lever man hållbart och där energin är ungefär densamma från dag till dag? Är det kul ens att leva om man bara pluggar? Det känns så allvarligt? Ska man sikta in sig på sin bucket-list men lära sig att sålla mer och ta en sak i taget – vara tjysstare emot sig själv?

  Till mitt försvar tycker jag att det är ganska nyckfullt hur mycket energi och kraft något tar. Vissa saker går som en dans och andra t ex intressen börjar plötsligt ”ta över”. Ja så pass att det tom kan påverka ens arbete eller studietid. För att inte tala om relationer- det suger fullständigt musten i mig om det är lite konflikter eller subtila grejer som händer i gruppen. Blir helt slut av det. Läsa av och tolka folks beteenden. Då är det inte bara ”hobbysen” som fokuset hamnat på utan det är mänskliga relationer också, och det vet ju alla att det kan ta upp mycket av ens egna känslor inför att vara delaktig i det.

  Vissa lärare/ledare/föreläsare är bra och ger energi. Andra är omständiga och det kräver mer utav en att sätta sig in i ämnet själv. Ja det är ganska komplext detta med hobbys, det är nog det som är kärnan i det här.

  Trådstartaren

  Kanske det är så att ”folk” har en, eller högst två hobbys? Typ sjunger i kör och är med i hundtävlingar på helgerna. Ovanpå det arbete/studier. Sedan någon avstickare att fika eller äta middag med någon kompis, och så lite släkt på det. Det kanske är så man borde göra?

  Eller räkna ut i förväg hur lång ens ”arbetsvecka” blir med alla sina åtaganden? Tänker då på planering, förberedelser, kanske restid t&r. Det kan hända att en hel helg försvinner för då är det typ ”läger”. Samma sak på arbetsplatsen att det är inte bara tiden man är där på jobbet utan det är också företagsfester, resor med jobbet, någon kickoff utomlands, övertid, helgarbete, intriger mellan kollegor. En ny VD som gör att hela stället håller på att balla ur. Och lönen man får gör att man blivit omotiverad och tappar energi pga. det.

  Det är hur mycket som helst att ha i beaktande. Även vänner och familjs behov. Där måste man räcka till också. Plötsligt blev någon mer behövande (en kris, eller fick ett barn osv), eller så fyllde någon år och det blev även högtider och man måste köpa genomtänkta paket, och den tredje vill prata ut om något som har hänt. Wow, där försvann mängder med energi också.

  Fan jag blir helt slut av att bara skriva ner det här. Så mycket belastning när man tar in mer ”helheten”. Å andra sidan kan det förklara varför jag känner mig så korkad hela tiden som går runt ”kroniskt trött och stressad”, men inte för mitt liv förstår exakt varför, haha.

  Trådstartaren

  Nu kanske någon liten lustigkurre tänker att det handlar om att hitta en balans. Men läser man inlägget ett par gånger till så tror jag man upptäcker där att det är mycket mer komplicerat än så. Både att på djupet bli tillfredsställd av ett lagom aktivt och stimulerande liv, och sedan vad nu det här man är i kan ge för utdelning över tid.

  Började googla nu vad som gör en lycklig och hittade då en såndär typ ”Veckorevyn-artikel”.

  Här har du sex punkter, lösningarna på hur man blir lycklig. Allt är byggt på riktig forskning och studier av forskare och andra experter.

  1. Gör mer, inte mindre

  De lyckligaste människorna är de som har väldigt lite eller ingen tid över alls. För mycket tid, som kan leda till tristess, är betungande. Dock får man inte ha så mycket att göra att man känner sig jagad eller stressad. Flera studier har visat att ju mer du använder dig av dina intressen och talanger på daglig basis, desto lyckligare blir du och får mer ”flow” på både arbete och privat.

  2. Vårda dina relationer

  Ska du göra en enda sak i dag för att bli lyckligare, spendera då tid med dina vänner och familjemedlemmar. Att inte ha spenderat tillräckligt tid med människor vi älskar är nämligen det vi ångrar mest vid livets slut.

  3. Byt jobb om du inte trivs

  Att stanna kvar i åratal på ett jobb som du inte gillar kan skapa riktig ohälsa och ångest. Där är alla experter överens, att slösa tvåtusen timmar av oåterkallelig livstid, varje år, på ett jobb du hatar, är ren idioti.

  4. Planera in lyckan

  Det är ironiskt att vi värderar lycka så högt men ändå behandlar det som någonting slumpmässigt som bara dyker upp. Det finns oftast ett stort gap mellan hur människor säger att de vill tillbringa sin tid och hur de faktiskt gör det. Att passivt sitta och vänta på lyckan är inget vinnande koncept. Lycka behöver regelbundna möten. Tänk efter vilka saker som gör dig lycklig och schemalägg dem.

  5. Hitta meningen

  Vi behöver lycka men vi behöver också mening i våra liv. Alla undersökningar tyder på att lycka främst handlar om att få det man vill ha och behöver. Meningsfullhet däremot är kopplat till att göra saker där man uttrycker och speglar jaget, i synnerhet att göra positiva saker för andra. Meningsfullhet är också förknippat med att ge mer än ta emot. De som lyckas hitta en mening med sitt liv lever även längre.

  6. Ge mer än du tar emot

  Att ge gör oss lyckligare än att ta emot, det är bevisat. Det kan ge oss en feedback av lycka som speglar av sig på hela vårat liv. Att hjälpa andra nå sina mål ger glädje, att göra trevliga saker för andra i dag kan göra dig lycklig för resten av veckan. Att vara martyr däremot skapar bara stress och är dåligt för hälsan. Hur mycket ska du då ge av din tid?  Ett hundra timmar, är en magisk siffra som forskarna kommit fram till. Delat på ett år ger det två timmar per vecka.

  Källa: https://www.expressen.se/halsoliv/psykologi/lycka-6-hemligheter-som-gor-dig-lycklig/

  Jag får läsa mer  men ville bara beröma dig  för all text du lagt ut, förstår att du är utbränd. Du är inte ensam om att känna dig så

  Trådstartaren

  Tack <3 Är inte utbränd nu (hoppas jag..), men schemat har absolut varit orimligt. Nu är det studier som gäller men jag vet inte om jag kommer typ somna av tristess av att ”bara gör det”. Man vill ju leva också. Å andra sidan är studierna så pass omfattande (lite tagen på sängen) att jag måste prioritera på det här sättet. Kanske kan bli en plugghäst, det var evigheter sedan jag var så pass seriös i det. Nu måste jag egentligen skärpa till mig rejält om jag övh ska bli godkänd.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.