Hem > Forum > Ensamhet > Tvången bokstavligen kommer bli min död

Tvången bokstavligen kommer bli min död

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • I flera år har självskadorna eskalerat. Jag gör det inte av vilja. Inte ens att jag kan styra det. Jag försöker timmar, dagar och ibland veckor att stå emot. Nu är tvången så illa att jag riskerar att dö. Gång på gång får jag höra det. Men ingen vet vad det handlar om. Vissa tror jag bara är manipulativ. För sväljer man det jag sväljer gång på gång och varit på gränsen mellan liv och död borde man ju ”vakna upp” med min relativ höga intelligens. Jag vet precis hur dödligt det är. Jag gråter för att jag inte vill till att jag blir tom och kall. Det måste göras!

  Det kan ta timmar att tillsist få ner föremålet. Rädslan sen för konsekvenserna efteråt gör det hela ännu mer orimligt. Jag är livrädd för sjukhus. Gillar inte psykiatrin. Är rädd. Vill inte få skador och absolut inte opereras. Jag tar överdoser. Där jag måste få i mig ett visst antal. De är inte droger men mycket dödligt. Smärtan efteråt är olidlig och jag hatar smärta. Trots självskadebeteendet. Hatar allt med det. Men bara tvångstankarna försvinner… Jag går från tomhet till otrolig sorg. För alla mina drömmar och mål som krossas av tvången och jag har insett att det går inte ensam längre.

  Mellan tvången verkar jag som vem som helst. Visst jag är ju jag men den sjuklighet som tvången bär med sig finns jag knappt däremellan. När tvången inte finns är jag enligt andra smart, rolig och en person med hög intelligens.

  Vården har ingen aning vad detta är. Det spekuleras som det alltid gör. Det är si och det är så. Men ingen vet vad de ska göra. Att låsa in mig löser inte tvången. De räddar mig kortsiktigt men förstör mer långsiktigt. Mediciner jag testat vilket är typ all psykofarmaka. Funkar ej. Jag är riktigt rädd att jag kommer dö nästa tvångshandling. Och trots min rädsla verkar inget hindra mig.

  Tvången sliter mig itu. Ensamheten i att verka vara den ända gör inte saken bättre. Jag är rädd att denna så kallade ”hyra” på livet börjat utgå och jag står fattig på redskap. Finns det någon där som har något stöttande, känner igen sig eller har tips eller bara ha något att säga. Snälla säg det. 

  Jag behöver någon, om endast i ord. Någon som kan trösta mig i denna rädsla att tvången nästa gång ska vinna.

  Tvången låter mig inte heller ta kontakt innan. Inte heller rädslan för blir bemötandet dåligt vinner tvånget hundra gånger hårdare.

  /kvinna 20 års åldern

  Hej, hur är det idag? Du är verkligen inte ensam. Jag finns här med dig <3

  Trådstartaren

  Hej, hur är det idag? Du är verkligen inte ensam. Jag finns här med dig <3

  Det är min situation idag. Jag får om och om igen höra hur detta kommer bli min död.  Hur nära det är och hur det blir värre och värre för varje gång. Jag vill inte ens dö.

   

  Psykiatrin vet inte vad de ska göra. Jag är väldigt ensam. Känner mig extremt ensam. Finns knappt något att hitta kring liknande problem och tvång i denna form. Jag försöker allt. Kämpar mot ett så stort lidande. Jag är rädd att dö. Samtidigt som jag bara inte orkar. Orkar inte ett till trauma. Orkar inte med mer smärta.

  Idag känner jag mig tom och som jag inte vågar släppa in någon igen för jag orkar inte risken för att det kan bli ett svek. Igen…

  Jag förstår din smärta och din ensamhet och jag vet att det är tufft men du är mycket tuffare. Fortsätt kämpa allt vad du kan, du klarar det. Du är verkligen inte ensam det kan jag lova dig.

  Det du skrev om att du inte vågar släppa in någon mer för att du är rädd för svek, jag känner precis likadant. Har blivit sviken förr och det gör så jävla ont än idag men alla människor är inte onda. Du kommer hitta rätt. Jag försöker våga göra det ändå och det är jätte jobbigt men jag vet att jag behöver våga för att komma vidare.

  Jag finns här bredvid dig

  Jag kan känna igen den där osäkerheten när man gör något man vet har dåliga konsekvenser som man inte vill ska komma, men gör det ändå. För mig blir det värre att tänka att andra skulle säga att det jag gjorde var dåligt för mig. Det blir som att någon annan tvingar en att inte göra det och då vill man bara göra det mer som en slags protest.

  Om jag hade varit du hade jag gjort mig av med det jag brukade använda för att skada mig själv. Jag antar att det du behöver kanske är en form av beteendeterapi eller något. Du behöver identifiera exakt de situationer som leder till att du självskadar. Vilka tankar du har osv.

  Finns det ingen psykolog på psykiatrin som du har arbetat med för att försöka ändra dina beteenden?

  Du försöker kämpa för att få hjälp och det är väldigt positivt. Även om det känns hopplöst just nu sluta aldrig att tro att du kan vända på ditt liv och ditt välmående. Att försöka få hjälp från de olika samhällsinstanserna kan, precis som du upplever, både vara frustrerande p.g.a. den långa tiden som man får vänta och den kvaliteten av hjälpen som man får. Dessa instanserna är varken tillräckligt bemannad för att hantera arbetsbördan eller har rätt kompetens (finns förstås undantag) för att hantera så många olika psykiska tillstånd som dessvärre verkar blir fler och fler med åren.
  Med all respekt som vård- och samhällsinsatser inom psykiatrin förtjänar finns det en stor begräsning i dessa då mycket av fokus hamnar på att behandla symptomen i stället för orsakerna till symptomen (finns givetvis undantag även här). När man inte förstår orsakerna flyttar man fokus till symptomen i stället. Hur mycket förstår vetenskapen om de riktiga orsakerna till så många varierande psykiska tillstånd som en människa kan uppleva och uppvisa?  Hur kan vetenskapen som utgår från att vi människor består endast av en fysisk kropp kunna förstå sig på och behandla tillstånd som är starkt förankrad i själen? Hur kan de förstå dessa tillstånd på riktigt om de förnekar att vi alla är en ande i grunden och har ett ”bagage” med oss från tidigare existenser som direkt påverkar våran nuvarande existens? När de inte förstår tankens krafter och påverkan i allas liv? När det inte förstår att den fysiska världen som vi lever i är i ständigt kontakt och ömsesidigt påverkan med den andliga världen?

  Det är din själ som lider. Det är därför i din själ som förändringarna till det bättre bör ske. Du KAN och BÖR fortsätta att försöka få hjälp som kommer utifrån in. Dock vill jag betona att den bästa hjälpen som vår själ kan ha är den som genomstrålar inifrån ut. Den sorts hjälp som skapar beständiga förändringar som omvandlar mörkret inom oss till ljus, sorg till glädje och ångest till hopp. Ett svagt ljus till en början, fast med tiden blir det allt starkare och får mörkret att skingra.

  När så mycket, krävande, utmanande och utmattande händer i livet på en och samma gång kan det kännas överväldigande. Man vet inte var man ska börja någonstans. Det viktigaste stället att börja på är det som vi oftast ignorerar. Det är med sättet som vi betraktar själva livet och oss själva. Även om det finns väldigt mycket som vi inte kan förändra, så det finns det otroligt mycket som vi kan förändra genom att arbeta med vad vi innerligt är och vet. Kunskaper är grunden till förändringar. Genom att arbeta med oss själva, omvärdera hur vi ser på vårt liv, våra känslor, tankar, kunskaper, mål och handlingar kan vi radikalt förändra hur vi mår. Om du gör det kommer du bygga en stadig grund för att både leva ditt liv på ett mycket bättre och mera meningsfullt sätt. Du kan det!

  Hur, frågar du? Jag hoppas att texten nedan kan vara en del av svaret på denna fråga:

  Låt oss påbörja något nytt. En ny start. En vändpunkt. Låt oss lämna mörkret bakom oss och vandra mot ljuset.
  Detta är möjligt om vi verkligen vill det. Vad är vi ute efter egentligen? Lyckan?
  Hur uppnår vi lyckan? En av de äldsta frågorna som funnits. En fråga där svaren börjar bli allt mer kända, ett efter ett, i samma utsträckning som vetenskapen och filosofin utvecklas av förfinas. Om vi analyserar dessa, till synes nya svar och slutsatser på denna urgamla fråga, ser vi en direkt relation och koppling med en del historiska fakta hämtade från vissa filosofier och religioner genom historian. Som en lång röd tråd genom mänsklighetens historia ser vi vetenskapen bekräfta gamla teorier, idéer och lärosatser.
  Vi är långt ifrån att ha alla svar. Dock har vi kommit långt nog för att lyckas uppnå målsättningen som vi började texten med.
  Hur börjar vi? Låt oss definiera några väldigt viktiga aspekter som har en enorm betydelse för oss alla som vill vara lyckliga.
  Äkta och sunda relationer (fysiska sådana).
  Tacksamhet för bl.a. allt vi har, gör, kan, vet och är, framför allt i de, till synes, små tingen i livet.
  Ha ett syfte, en mening, i livet är mycket viktigare än att ha mål, då forskningen visar att väldigt ofta när man uppnår sina mål, går man tillbaka till samma nivå av lycka (eller brist på den) efter en kortvarig peak av lycka. Syfte och mening handlar mycket mer om upplevelsen av en längre resa (under resans gång alltså) snarare än längtan att komma fram till en destination.
  Lär känna dig själv.
  Älska och bry dig på riktigt om andra människor. Dock tänk på att älska dig själv för den unika och oersättliga varelsen du är. Du är och har alltid varit älskad av Gud och Han vill att du lär dig också att älska dig själv. Hur kan vi på riktigt älska ändra människor utan att först älska oss själva. Jesus var rätt tydlig i sitt budskap. ”Älska din näste som dig själv”.

  Inse att man blir inte bra på något svårt utan övning, tålamod och ihärdighet. Tillåt dig själv att göra fel, skuldbelägg dig inte utan lär dig av dina misstag och försök göra bättre framöver. Att bygga upp grunden för lyckan inom och utom sig själv tar tid. Dock är det ändå förvånansvärt lite som krävs för att vi ska kunna känna de första positiva effekterna av vårt arbete. Man måste se det som den viktigast investering man gör i livet, en livslång investering.

  Några väsentliga saker att hålla under konstant uppsikt, lära känna och bearbeta hos sig själv är nämligen, tankar, känslor, emotioner, kunskaper och beteende. Fokusera på dem, lika mycket var för sig som när de samspelar med varandra. Alla dessa har en enorm betydelse för oss som vill ”finna” lyckan.

  Den allmänt världskända vetenskap och filosofi har gjort och fortsätter att göra stora framsteg när det gäller förståelse av tankar, känslor, beteende och emotioner. När det gäller området kunskaper finns det dock en saknad länk. En grund som är så otroligt relevant både för den som enskild ingrediens och i samspel med de andra fyra.
  Det är nämligen meningen med livet. Vad är vi? Vad gör vi här på denna lilla planet i denna oändliga universum? Varifrån kommer vi? Finns det liv efter döden?

  Ännu några av de äldsta frågorna som finns i mänsklighetens historia.
  Hur vi svarar på dessa frågor har en enorm påverkan och spelar en central roll i hur vi tänker, känner och beter oss igenom livet, samt hur vi förhåller oss till allt och alla i det.
  Det är därför inte förvånansvärt att otaliga människor, filosofier, religioner, vetenskapsmän i alla epoker och platser har ställt sig denna fråga och försökte besvara den. Därav är det inte heller förvånansvärt att så många människor mår så dåligt (och sorgligt nog fortsätter det att öka i antal och krypa ner i ålder) när man inte besitter svaren på dessa så grundläggande och livsavgörande frågor. I en ocean av tvivel och osäkerhet navigerar vi utan vare sig kompass eller stjärnorna för att vägleda oss.

  Min uppmaning till dig är att söka efter svar på dessa frågor och samla in riktig kunskap. Riktiga och beständiga livsförändringar som dessa vi söker kräver en stadig grund som endast kan förvärvas då förnuft förenas med äkta känslor där hjärnan och hjärtat tillfredsställs och harmoniseras. Leta efter den röda tråden genom historien för den finns där. Sök uppriktigt och med ett öppet sinne så skall du finna. Du är värd detta. Ta initiativet.
  För mig personligen, och tiotal miljoner andra människor i världen, har denna väsentliga kunskap hittats i en filosofi och vetenskap som har forskat och fortsätter att forska kring dessa frågor, nämligen Spiritismen. Om intresse finns hos dig att veta mer om vad Spiritismen har att säga finns det en länk på denna hemsida där en liten bok som heter ”Att förstå Spiritismen” i pdf format (30 sidor) kan laddas ner helt gratis. https://www.pavagtillljuset.com/att-forsta-spiritismen

  Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.