Hem > Forum > Ensamhet > Kan jag inte få vara mindre smart?

Kan jag inte få vara mindre smart?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Jag vill inte vara ”smart” längre, jag vill vara normal.. Jag vill radera all jävla fakta jag vet och få en normal hjärna, ner med IQ poängen för i helvete!

  Folk blir bara irriterade på än. Man har svårare att hitta meningsfulla förhållanden och reklationen. Större chans för deprition för att man ifråga sätter och vill förstå allt.

  Kan jag inte få vara lite mindre smart och hitta relationer, vänner, där jag tycker att de ger något att prata om vad folk hade på nobel eller annat meningslöst? Nä, tydligen inte..

  Jag är livrädd att jag aldrig kommer hitta vänner eller en partner för att ingen vill umgås med en person med högre intelligens, mest för att folk tycker vi är jobbiga. För söker förstå och hitta meningen i saker..

  Ser man på serier med där det finns någon med högre intelligens och så känner man igen sig hos dem. Men även de blir ju mobbade och ”intresse klubben antecknar” eller ”ingen bryr sig, sluta prata” Ja, de har ju vart hela mitt liv med.. Hatar de.

  För övrigt, känner du någon som är smartare ge fan i att säga ”intresse klubben antecknar” för fan vad ont de gör när folk säger de.

  <3 Låter svinjobbigt! All form av ”avvikelse” från normen är oftast så smärtsam.

  Skulle aldrig utrycka mig så

  <3 Kan avundas personer med högt IQ som har massor av kunskaper och fakta oavsett vilket ämne som behandlas.

  För mig har det varit så att jag skyllt mina bristfälliga faktakunskaper på det förflutna. Typ: hur ska man ha möjlighet att läsa på om allt möjligt när hela ens vakna tid går åt till psykologiska dilemman? Min lillasyster är likadan. Vi skyller all vår bristfälliga bildning på våran uppväxt. EQ är det väl pyttelite bättre med däremot. Det blir väl så när man verkligen tänjer på gränserna inom det man är intresserad av?

  Kan känna igen lite ensamhetskänslorna när man verkligen vill prata om det man är intresserad av och så är omgivningen väldigt så anti just det. Jag vill bara lära känna folk på djupet – vad drömmer du om? Vad är din innersta längtan? Vad är det värsta som hänt dig? Vem är du bakom den där masken? Det verkar folk också vara rädda för. Så jag spelar också med. Låtsas inte se. Låtsas bry mig mest om vad folk äter för matlådor och pratar om trista hobbys. Håller husefriden genom att bli lika neutral själv. Låtsas vara tom.

  Antar att du dras till fakta och memorerar just detta väldigt naturligt?

  Trådstartaren

  Red Simnya

  Jag är nyfiken och gillar att förstå saker och bara ta till mig saker. Har aldrig vart den som suttit och pluggat eller likande, utan fakta och info vara stannar i min hjärna.

  För ett tag sedan på jobbet drog jag en liknelse till en bok som jag totalt tappat både namn och författare till. Men det är den där en man mördar någon och blir förföljd av det funkade ljudet av offrets hjärta tills de erkänner de. Och ingen på jobbet hade en aning om vad jag menade eller regerade till. Och då landar jag i en känsla av att jag är dum som vet de, har jobbat ifrån den känslan nu.

  Men de är ofta sånna grejer som folk inte förstår och inte kan se de man pratar om. typ ”am being very cleaver her and no one is being inprest” (omskriv DR WHO citat)
  Och ja, då känner man sig utsatt, iaf jag.

  Och när de kommer till en meningsfull disskution och kontakt vill jag som du gå mer på djupet. Absolut favorit färg ja, men varför är det de? Vilka känslor väcker den för dig? Vilka nyanser tål du och inte? Varför osv sånt får man ju inte för folk vill inte tänka så djupgående om något så enkelt.

  Jag är nyfiken, jag har också autism(de vet inte folk) och jag vill förstå mig på andra.

  Hade föräldrar som kunde bryr sig noll om mina spec instressen så dem håller jag för mig själv, men när folk inte vet vad jag pratar om eller bryr sig om de när jag också ser de som allmänutbildning blir det bara så knäppt…

  Jag tror aldrig jag kommer hitta någon som verkligen kan ge mig ett utbyte hela tiden, kanske någon som står ut från och till för att de älskar mig och de delen är en del av mig.

  Aa.. ibland känner jag att de bara hade vart lättare om jag inte hade en banken jag har..

  Trådstartaren

  Indigo Sipify

  Hur menar du? Vill du utveckla?

  <3 Ser nu också att jag kanske blandade ihop bildad och intellektuell, med intelligens.

  Läste någonstans om någon som var hyperintelligent säga att när denne lyssnade på andra kändes det som att prata med figurerna i ”dum och dummare”. Det måste vara som att leva i en konstant mardröm.

  Det sorgliga i det du berättar tolkar jag som att dina superskills, och det som du är bäst på – kan bidra med, just inte uppskattas av andra utan att det snarare resulterar i utanförskap och dålig stämning? Jag förstår att det gör jätteont att avvisas på det sättet, att bli osynliggjord där du istället borde få skina.

   

  Lägger till det här:

  Gardner delade upp människans olika förmågor/intelligenser i sju kategorier som speglar människans personligheter och karaktärer. Senare la han till ytterligare två intelligenser. Man kan känna igen sig i flera av intelligenserna men man är stark inom vissa och svag inom andra, även inom en förmåga. På 1980-talet beskrev Harvard-forskaren Howard Gardner sju typer av intelligens som vi fortfarande använder oss av i dag:

  Beskrivning av de multipla intelligenserna:

  1. Lingvistisk (språklig) intelligens:
  Har stort ordförråd, god förmåga att tala, läsa och uttrycka sig i skrift, ett uttalat språköra och lätt för att lära sig främmande språk.
  Tycker om att lösa korsord, skriva brev samt fyller utan problem i blanketter och samlar fakta. Uppskattar språkligt korrekta formuleringar och är bra på att förklara sammanhang.
  Ex: Muntligt: politiker eller berättare. Skriftligt: Poet, redaktör eller journalist.

  2. Logisk-matematisk intelligens:
  Är duktig på matematik, tänker logiskt, har god förmåga att planera, hålla en tidsplan och har kontroll på debet och kredit – har lätt för att göra uppskattningar av mått och vikt. Har känsla för logiska mönster och sammanhang, förklaringar och analyser (om i så fall, orsak och verkan).
  Kategoriserar, klassificerar, beräknar och prövar hypoteser.
  Ex: ekonom, statistiker, vetenskapsman, dataprogrammerare eller analytiker.

  3. Spatial (rumslig) intelligens:
  Har ett välutvecklat lokalsinne, lätt för att hitta vägen och att läsa kartor och diagram. Lägger märke till små detaljer i sin omgivning. Har lätt för att föreställa sig abstrakta saker, uppskattar konst, mode och inredning (känsla för färg, linjer, mönster och form) och har inga problem med att fickparkera. 
  Jägare, scouter och vägvisare har ofta denna förmåga.
  Ex: arkitekt, inredare, konstnär eller uppfinnare.

  4. Kroppslig-kinestetisk intelligens:
  Arbetar gärna med händerna, älskar att använda sin kropp till idrott, dans och fysiska utmaningar. Provar sig fram för att lära sig nya saker.
  Är bra på att skruva ihop monteringsfärdiga möbler, handarbete, hobbyarbete, leka med barn, matlagning och att baka.
  Kommer bättre ihåg det som provats med händerna än det som bara beskrivits teoretiskt.
  I denna intelligens ingår speciella fysiska färdigheter som koordination, balans, fingerfärdighet, styrka, smidighet och hastighet.
  Ex: dansare, skådespelare, skulptör, mekaniker eller kirurg. 

  5. Musikalisk intelligens:
  Intresserad både av att lyssna och själv utöva den. Är bra på att känna igen melodier, slogans och sångverser. Förmågan att uppfatta (t ex som musikälskare), urskilja olikheter (t ex som musikkritiker), omforma (t ex som kompositör) och uttrycka (t ex som utövare) olika sorters musik. I denna intelligens ingår känsla för rytm, tonhöjd, melodi och klangfärg hos ett musikstycke.
  Ex: violonist, eller kompositör.

  6. Interpersonell (social) intelligens:
  Trivs allra bäst tillsammans med andra människor. Är en god lyssnare, kan trösta och är lyhörd för andras problem. Vill arbeta ihop med andra människor, är bra på att leda och vägleda andra – och att medla vid konflikter.
  Har stort tålamod i jämförelse med andra och är typen som gärna engagera sig i föreningar, ex inom idrottsrörelsen. Förmåga att uppfatta förändringar i humör, vilket  innebär känslighet för ansiktsuttryck, röstlägen och gester.
  Ex: Vårdyrken

  7. Intrapersonell (reflekterande) intelligens:
  Upplever stort välbefinnande av att vara ensam och njuter av sitt eget sällskap. Har god förmåga att planera sin tid, förstår sina egna reaktioner och känslor, trivs med att arbeta självständigt, gärna för sig själv.
  Vet på förhand vad som är bra eller dåligt för den egna personen. Når ställda mål, älskar att dagdrömma och fantisera samt reflektera över hur mycket nytta man kan ha av sina erfarenheter. Bra självdisciplin, medveten om sina starka och svaga sidor.
  Ex: Forskare, “datanördar”.

  Gardners la till två ytterligare intelligenser

  8. Natur-intelligens:
  Typiskt för denna intelligens är förmågan att kunna förstå sammanhang i naturen, ett slags “ekologisk förmåga”. Kanske är det människor med denna intelligens välutvecklad, som har ett slags praktiskt kunnande, som kommer till användning när saker och ting krånglar och det gäller att finna felet och rätta till det!
  Förmodligen behövs denna intelligens i kombination med den rumsliga (spatiala) för att kunna sätta ihop möbler efter en bildbeskrivning.
  Har en instinktiv förståelse för naturen. De har ofta gröna fingrar och en smått fantastisk förståelse för djur.
  De vandrar på fritiden, är ofta djurägare och är intresserade av dokumentärfilmer om djur och natur. De är skickliga på att åtskilja olika trädslag, hundraser, fågelarter och blommor.
  Som exempel från den svenska kulturen kan nämnas Carl von Linné. Han samlade in, sorterade och grupperade växter i olika familjer och utvecklade en metod för att artbestämma en växt.

  9. Existens-intelligens:
  Har ett medfött intresse för de stora livsfrågorna. Finns Gud? Vart är mänskligheten på väg? Hon reflekterar mycket över livet och döden och diskuterar gärna religion och filosofi. 
  De väljer ofta att bli präster eller teologer, men de kan också vara ateister eller agnostiker (varken troende eller ateist).

  https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens

  Jag vill inte vara ”smart” längre, jag vill vara normal.. Jag vill radera all jävla fakta jag vet och få en normal hjärna, ner med IQ poängen för i helvete! Folk blir bara irriterade på än. Man har svårare att hitta meningsfulla förhållanden och reklationen. Större chans för deprition för att man ifråga sätter och vill förstå allt. Kan jag inte få vara lite mindre smart och hitta relationer, vänner, där jag tycker att de ger något att prata om vad folk hade på nobel eller annat meningslöst? Nä, tydligen inte.. Jag är livrädd att jag aldrig kommer hitta vänner eller en partner för att ingen vill umgås med en person med högre intelligens, mest för att folk tycker vi är jobbiga. För söker förstå och hitta meningen i saker.. Ser man på serier med där det finns någon med högre intelligens och så känner man igen sig hos dem. Men även de blir ju mobbade och ”intresse klubben antecknar” eller ”ingen bryr sig, sluta prata” Ja, de har ju vart hela mitt liv med.. Hatar de. För övrigt, känner du någon som är smartare ge fan i att säga ”intresse klubben antecknar” för fan vad ont de gör när folk säger de.

   

  jag är egentligen rätt smart själv. Jag avskyr att se inkompetens på ställen där endast smarta bör vara. Jag tror att dem kutar före medan vi andra läser på.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.