Hem > Forum > Ensamhet > Föräldrars påverkan

Föräldrars påverkan

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Mina föräldrar är väldigt out of date och förstår inte konceptet av psykisk ohälsa, jag som tonåring går just nu genom en väldigt svår period i mitt där livet känns hopplöst varje dag, där jag ser ingen hopp med att leva. Det har varit så dåligt att jag har begått självmordsförsök många gånger och hamnat sjukhus på grund av det. Det var också så de fick veta om det. Jag ber inte att de ska förstå mig, men vissa dagar har jag inte energin att ens prata med människor, de dagarna skulle allra helst vilja att de kunde bara låta mig vara i fred. Istället så börjar de bråka och skrika på mig, om hur värdelös jag är och hur jag istället borde skaffa ett jobb eller göra vettiga saker. De orden är de enda orden som kan få mig ur min känsla av domningar till att gråta en sjö. Orden sårar mig verkligen, som jag sa, de behöver inte förstå mig men bara låta mig vara i fred skulle betyda mycket. Varför är de så som de är, och finns det något jag kan göra för min relation med mina föräldrar går i miste tillsammans med mina hälsa.

  Det finns två viktiga punkter i ditt inlägg. Den första är dina föräldrars sätt att handskas med dig under denna period av ditt liv. Den andra är varför du mår som du gör.

  Angående dina föräldrar, kan jag, som förälder till barn i övre tonåren säga, att det är svårt att alltid veta hur man kan hjälpa sina barn på bästa sätt. Oftast gör vi föräldrar det bästa vi kan och med all kärleken vi har för barn försöker vi hjälpa dem. Ibland lyckas vi och ibland lyckas vi inte. I alla relationer är kommunikationen A och O så sätt dig med dem och berättar för dem hur du känner dig så att de bättre kan hjälpa dig. För ett bra samarbete måste det finnas transparens och ärlighet. Hur kan de hjälpa dig om de inte vet hur du mår, vad du tänker och känner?

  Angående hur du själv mår anser jag att denna borde vara den viktigaste punkten för dig att prioritera. Nedan skriver jag några rader för dig att reflektera över:

  Livet kan vara så mycket mer än vad det känns just nu. Du behöver dock lära dig att se
  på livet från ett annat perspektiv. Vi kan inte förändra vårt liv i ett ögonblick men i ett
  ögonblick kan vi välja att se ett halvfullt glas i stället för ett halvtomt. Perspektiv har en central del i hur vi upplever världen och saker och ting runt omkring oss. Fokus och perspektiv, dessa två begrep har en enorm betydelse i vårt känsloliv.
  Lär dig att leva här och nu och uppskatta allt du är och har. Om något oönskat skulle mot förmodan hända i framtiden får du hantera det då och endast då. Det som du har på gång just nu i livet måste du försöka lära dig att hantera en sak i taget. En dag i taget. Allt blir lättare så. Tiden skapar, förändrar, lindrar och omvandlar allt, utom Gud.

  Livet kan vara mer än vad det har varit. Detta är det första steget mot ett nytt liv. Viljan att förändras och en uppriktig tro att det är möjligt. Våra tankar skapar vår värld.
  Starta med att börja älska dig själv på riktigt och tycka att du är värd mycket. För det är du!
  Tänk på vad som potentiellt fortfarande kan hända i ditt liv om du styr livet i rätt riktning. Du har en enorm makt och kan se till att det blir så.
  Jobba med dig själv. Älska dig själv för den unika och oersättliga varelsen du är. Du är och har alltid varit älskad av Gud och Han vill att du lär dig också att älska dig själv. Hur kan vi på riktigt älska ändra människor utan att först älska oss själva. Jesus var rätt tydlig i sitt budskap. ”Älska din näste som dig själv”.

  Sök all hjälp som du kan få, varje sig det är från olika samhällsinstanser, människor runt omkring dig, här på forum eller andra källor som finns tillgängliga. Glöm dock inte hur väsentligt det är att hjälpa sig själv.
  Ta emot hjälp men glöm inte att utvärdera effekten av den hjälpen som du får. Tappa aldrig tron att det är möjligt att bli bättre. Tankar har en oanade stor påverkan i våra liv.
  Arbeta ständigt med dig själv och så småningom kommer du att kunna omvandla mörkret inom dig till ljus, sorg till glädje och tomhet till fullfyllnad. Ett litet ljus är allt som krävs för att bryta den totala mörkret. Många gånger har den rätta vägen funnits så nära oss men vi, medvetet eller omedvetet, tittat bort eller helt enkelt inte sett den, utan sökte efter vägar och svar någon annanstans.
  Sann lycka och välmående är ett inre tillstånd som man bara kan uppnå om man arbetar konstant med sig själv. Lyckan är ingen fysisk plats. Inte heller beroende av social-, karriär-, familj- eller ekonomiskstatus. Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter.

  Några andra tankar om livet:

  Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi ALLTID har makten att påverka hur dessa påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några.

  Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning?

  När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser orättvisa finns rättvisa, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv.

  Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

  Avatar

  <3 Fina du, tycker det låter fruktansvärt att de skriker på dig när du mår som allra sämst och ber om att få bli lämnad i fred. Att bli kallad värdelös och oduglig av sina föräldrar är ju psykisk misshandel. Och att i ett sådant utsatt läge som att ha psykisk ohälsa råka ut för det ger mig kalla kårar ärligt talat. De här föräldrarna tror jag definitivt behöver backa rejält, börja bete sig otroligt mycket mer moget och empatiskt gentemot dig.

  Tycker inte heller det finns några ursäkter till att man som förälder skriker otrevligheter på sitt barn när denne mår dåligt. Det är väl det sista en person i det läget behöver? Jag är ledsen att de gör såhär och att du inte blir hörd.

  Om du har någon psykolog eller liknande rekommenderar jag att du tar med dig dessa två föräldrar dit, och ber den personen att med sin profession beskriva hur det är att leva med psykisk ohälsa, samt hur man som anhörig kan tänka kring det.

  Massa kramar till dig

  Trådstartaren

  Det finns två viktiga punkter i ditt inlägg. Den första är dina föräldrars sätt att handskas med dig under denna period av ditt liv. Den andra är varför du mår som du gör. Angående dina föräldrar, kan jag, som förälder till barn i övre tonåren säga, att det är svårt att alltid veta hur man kan hjälpa sina barn på bästa sätt. Oftast gör vi föräldrar det bästa vi kan och med all kärleken vi har för barn försöker vi hjälpa dem. Ibland lyckas vi och ibland lyckas vi inte. I alla relationer är kommunikationen A och O så sätt dig med dem och berättar för dem hur du känner dig så att de bättre kan hjälpa dig. För ett bra samarbete måste det finnas transparens och ärlighet. Hur kan de hjälpa dig om de inte vet hur du mår, vad du tänker och känner? Angående hur du själv mår anser jag att denna borde vara den viktigaste punkten för dig att prioritera. Nedan skriver jag några rader för dig att reflektera över: Livet kan vara så mycket mer än vad det känns just nu. Du behöver dock lära dig att se på livet från ett annat perspektiv. Vi kan inte förändra vårt liv i ett ögonblick men i ett ögonblick kan vi välja att se ett halvfullt glas i stället för ett halvtomt. Perspektiv har en central del i hur vi upplever världen och saker och ting runt omkring oss. Fokus och perspektiv, dessa två begrep har en enorm betydelse i vårt känsloliv. Lär dig att leva här och nu och uppskatta allt du är och har. Om något oönskat skulle mot förmodan hända i framtiden får du hantera det då och endast då. Det som du har på gång just nu i livet måste du försöka lära dig att hantera en sak i taget. En dag i taget. Allt blir lättare så. Tiden skapar, förändrar, lindrar och omvandlar allt, utom Gud. Livet kan vara mer än vad det har varit. Detta är det första steget mot ett nytt liv. Viljan att förändras och en uppriktig tro att det är möjligt. Våra tankar skapar vår värld. Starta med att börja älska dig själv på riktigt och tycka att du är värd mycket. För det är du! Tänk på vad som potentiellt fortfarande kan hända i ditt liv om du styr livet i rätt riktning. Du har en enorm makt och kan se till att det blir så. Jobba med dig själv. Älska dig själv för den unika och oersättliga varelsen du är. Du är och har alltid varit älskad av Gud och Han vill att du lär dig också att älska dig själv. Hur kan vi på riktigt älska ändra människor utan att först älska oss själva. Jesus var rätt tydlig i sitt budskap. ”Älska din näste som dig själv”. Sök all hjälp som du kan få, varje sig det är från olika samhällsinstanser, människor runt omkring dig, här på forum eller andra källor som finns tillgängliga. Glöm dock inte hur väsentligt det är att hjälpa sig själv. Ta emot hjälp men glöm inte att utvärdera effekten av den hjälpen som du får. Tappa aldrig tron att det är möjligt att bli bättre. Tankar har en oanade stor påverkan i våra liv. Arbeta ständigt med dig själv och så småningom kommer du att kunna omvandla mörkret inom dig till ljus, sorg till glädje och tomhet till fullfyllnad. Ett litet ljus är allt som krävs för att bryta den totala mörkret. Många gånger har den rätta vägen funnits så nära oss men vi, medvetet eller omedvetet, tittat bort eller helt enkelt inte sett den, utan sökte efter vägar och svar någon annanstans. Sann lycka och välmående är ett inre tillstånd som man bara kan uppnå om man arbetar konstant med sig själv. Lyckan är ingen fysisk plats. Inte heller beroende av social-, karriär-, familj- eller ekonomiskstatus. Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter. Några andra tankar om livet: Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi ALLTID har makten att påverka hur dessa påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några. Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning? När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser orättvisa finns rättvisa, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv. Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp. Allt gott <3

  Tack så mycket för dina fina ord. De betyder verkligen mycket ska du veta <3

  Trådstartaren

  <3 Fina du, tycker det låter fruktansvärt att de skriker på dig när du mår som allra sämst och ber om att få bli lämnad i fred. Att bli kallad värdelös och oduglig av sina föräldrar är ju psykisk misshandel. Och att i ett sådant utsatt läge som att ha psykisk ohälsa råka ut för det ger mig kalla kårar ärligt talat. De här föräldrarna tror jag definitivt behöver backa rejält, börja bete sig otroligt mycket mer moget och empatiskt gentemot dig. Tycker inte heller det finns några ursäkter till att man som förälder skriker otrevligheter på sitt barn när denne mår dåligt. Det är väl det sista en person i det läget behöver? Jag är ledsen att de gör såhär och att du inte blir hörd. Om du har någon psykolog eller liknande rekommenderar jag att du tar med dig dessa två föräldrar dit, och ber den personen att med sin profession beskriva hur det är att leva med psykisk ohälsa, samt hur man som anhörig kan tänka kring det. Massa kramar till dig

  Precis det jag gör, försöker mitt bästa och hoppas på det bästa

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.