Enligt Lag (2023:167) om ändring i patientdatalagen (2008:355) så har du rätt till noteringar i journalen om du anser att uppgifterna är missvisande eller oriktiga. Att utesluta väsentlig information klassas också som missvisande.
Kapitel 3 paragraf 8 säger: “Om patienten anser att en uppgift i patientjournalen är oriktig eller missvisande, ska det antecknas i journalen.”
Du kan kontakta avdelningen direkt eller genom Patientnämnden och förklara vad som är felaktigt och att det kan leda till att du ej får en god och säker vård. Då måste avdelningen anteckna detta i journalen oavsett om de vill eller inte.
Ibland så kan det vara svårt att bli trodd eller tagen på allvar när ord står mot ord, och med den rådande maktobalansen mellan en patient och en vårdavdelning så spelar en rättning i journalen kanske inte så stor roll om läkare är inställda på att tolka dina journaler ur ett diskriminerande synpunkt oavsett vad som står. Därför kan det vara bra att ha något som kan stärka dina uppgifter.
Det kan därför vara smart att ha en backup, till exempel en teknisk lösning, under framtida vårdbesök som du kan använda dig av om du inte skulle bli trodd under framtida klagomål.
Kom ihåg att du är inte dina journalanteckningar.