Hem > Forum > Diskriminering > Syns inte finns inte

Syns inte finns inte

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
 • Trådstartaren

  jag har flera diagnoser och ingen av dem är synliga för de som inte vet om att jag har funktionsvariationer. När en ung person som ser frisk ut frågar om en kan få sitta på bussen så är det många som tittar snett. En daglig kamp. Ibland blir det väldigt jobbigt och påfrestande både fysiskt och psykiskt. Hur gör ni och hur handskar ni bemötandet psykiskt?

  Sorry för lång text!

  Hej! Det låter jättetufft för dej, och det var absolut inte en lång text, det vore intressant om du ville berätta mycket längre. Jag vet inte om det är ett bra tips men om du behöver sitta ner ska du inte behöva dra upp en massa personliga detaljer tycker jag. Så mitt tips är en liten vit lögn; t ex ”ursäkta, jag har en ryggskada, kan jag få sitta ner här”? Nåt som folk lätt förstår och så att du inte känner dej utsatt för deras eventuella fördomar eller oförstånd.

  Trådstartaren

  Hej! Det låter jättetufft för dej, och det var absolut inte en lång text, det vore intressant om du ville berätta mycket längre. Jag vet inte om det är ett bra tips men om du behöver sitta ner ska du inte behöva dra upp en massa personliga detaljer tycker jag. Så mitt tips är en liten vit lögn; t ex ”ursäkta, jag har en ryggskada, kan jag få sitta ner här”? Nåt som folk lätt förstår och så att du inte känner dej utsatt för deras eventuella fördomar eller oförstånd.

  tack för svaret! brukar få använda att jag har en ryggskada om jag inte sitter i rulle eller har kryckor för då syns det ju… har en ganska ovanlig sjukdom som påverkar bindväven i hela kroppen så alla leder, muskler, ligament, tarmar osv är påverkade. Jag har störst problem i axlar, knän, höfter och handlederna. Det började när jag var liten. Jag var ”klumpig” ”olycksfågeln” bl.a. men nu känns det lite bättre av att veta att det inte var jag som inbillade mig att lederna gjorde ont. Men det är påfrestande varje dag för det är inte många som förstår att det är pga min sjukdom som jag ibland har gips, behöver rullstol eller kryckor. Vissa har inte förståelse att jag inte kommer upp ur sängen eller inte kan träffas vissa dagar.

  Avatar

  Försök att ta till dig kommentarer från personer som stöttar, förstår. Ofta räcker det med ett fåtal personer i min närhet som jag kan bli bekräftad av och de andra försöker jag bara ignorera. Är det en person som är viktig för mig försöker jag informera hen tills hen förstår – för det kan vara av okunnighet eller rädsla som människor ibland uttrycker sig fördomsfullt. Tänk också på att många människor helt enkelt har svårt att uttrycka vad de menar för att de inte behärskar språket och några av dessa vill kanske dig till och med väl fast det inte verkar så.

  Hej

  Jag har full förståelse för att folk inte kan förstå allt, det gör inte jag alla gånger heller (å har sk ”osynliga” nedsättningar). Men jag aktar mig för att låta mina förutfattade meningar styra mina tolkningar av andra eller placera folk i ett fack.Det är något jag försöker tänka på, men jag gör missar ibland och det kan bli lite pinigt. Det gör vi alla. Men då försöker jag backa och tänka om. Så man får vara lite ödmjuk mot andra om de inte förstår allt heller.

  Jag tror en vit lögn kan vara klok som någon sa så slipper man gå in djupare på saker. Alt om du kanske har någon krycka du kan ta med dig så folk iaf ser att du har något problem men smärta?

  Tex: Ska man be en rullstolsburen om hjälp med lite skjuts upp för en backe? Du ser att personen kämpar på men är osäker på hur du ska göra.

  Ska man resa sig och erbjuda alla gamla människor sin plats på bussen, eller blir det fel?

  Och hur är det med folk som inte talar svenska så bra, ska man förenkla språket när man pratar eller hur gör man?

  Mm mm

  Men jag vet vad du talar om när du säger att folk kan bli misstänksamma när något inte syns. Det är jätte jobbigt att jämt behöva känna att man ska förklara sig. Även vi med nedsättningar vill kunna hålla saker privat och bli sedda som personer.

  Träffade flera personer med ganska grava CP skador under ett arbete och vissa hade lättare utvecklingsstörningar och andra hade examen på universitet. Jag valde att ställa frågor, samtala en bra stund och avvakta innan jag ev anpassade samtalet och Informerade om att hjälpmedel fanns.

  Pga egna erfarenheter både personliga och professionellt utgår jag Alltid ifrån att Alla har något att lära en. Jag tror att den insikten bara är till ens fördel på många sätt.

  Spelar ingen roll om det är en hemlös, en högt uppsatt chef eller en flykting från Irak. Därför vinner jag ofta andras respekt (medmänsklig respekt) och ofta förtroende.

  Jag var grym på mitt jobb utan att vara för snäll.

  jag har flera diagnoser och ingen av dem är synliga för de som inte vet om att jag har funktionsvariationer. När en ung person som ser frisk ut frågar om en kan få sitta på bussen så är det många som tittar snett. En daglig kamp. Ibland blir det väldigt jobbigt och påfrestande både fysiskt och psykiskt. Hur gör ni och hur handskar ni bemötandet psykiskt? Sorry för lång text!

  Jag förstår vad du menar och har själv också liknande situationer. Diagnosen och problemet finns ju fortfarande även om det inte syns. Men om det inte syns så är det svårt för andra att veta om problemet om man inte uttrycker det på något sätt. Tyvärr gör rädslan för fördomar och diskriminering det svårare att bestämma om man ska visa/berätta om problemet så man kan få hjälp/behov/stöd.

  Jag kämpar själv med detta och vet att det är väldigt svårt. Men mitt tips är att försöka hoppas på att personer runt omkring är vänliga och vill hjälpa. Jag försöker oftast utan hjälp först men om jag behöver hjälp eller stöd så hoppas jag att dom som är runt omkring mig (även om dom inte förstår jämt) är vänliga och vill hjälpa. Om inte den personen jag frågar vill så kanske det finns någon annan runt omkring som har hört och vill hjälpa till. Det är en svår situation men vi får bara hoppas att vänliga medmänniskor finns.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.