Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Vad gör man som sjukskriven?

Vad gör man som sjukskriven?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hej alla därute,

  Jag har precis fått diagnosen PTSD och troligen kommer jag att sjukskrivas. Men jag har alltid varit, och är, en person som vill göra saker, som har mål och krav på mig själv. Att gå omkring och vara sjukskriven skulle få mig att känna att livet är piss och meningslöst.

  Under flera år levde jag under ständig press och dödshot. Nu när jag är fri så orkar jag knappt någonting om dagarna. Att diska är det jobbigaste i världen så hemmet ser ut som ett bombnedslag. Och allt som jag älskar att göra, som att träffa nära och kära, hålla på med musik m.m. har jag knappt nån energi till. Hur ska jag klara att acceptera att jag är sjukskriven? Och hur ska man känna att det är nån mening att leva när man knappt orkar göra någonting?

  Jag har varit långstidssjukskriven i perioder. Just nu är jag också sjukskriven. Så det gäller att lära sig att ”slå ihjäl tid” och att hushålla med energiresurserna. Det jag gjorde som var hjälpsamt för mig var att skriva en lista på allt som behövde göras hemma, delade upp det i små områden som tex. diska, städa vardagsrumsbordet, städa badrumshyllan, gå ut med soporna, bädda med rena lakan, vattna blommorna o.s.v. Sedan gjorde jag 2-3 saker per dag på listan och strök dem. Sedan var jag ”klar” för dagen. Jag märkte att om jag gjorde lite varje dag fick jag mer gjort på en vecka än om jag körde slut på mig en dag och sedan bara låg orkeslös i sängen i flera dagar. Listan hade jag på datorn och skrev ut en ny varje vecka och ändrade på på listan och tog bort det som inte var aktuellt men lät andra återkommande sysslor stå kvar så jag kunde göra dem igen.

  Sedan skaffade jag mig olika hobbys som var tidskrävande men som jag gillade, som att handarbeta/sy/måla/rita och lyssna på en ljudbok samtidigt (även bra när man städar), att lägga pussel, redigera foton, göra en webbsida, spela dataspel m.m. Jag kunde även boka in mig på någon kurs för något som intresserade mig och då träffa lite andra människor som också var intresserade av samma sak.

  Hoppas du får lite tips. Det är så jobbigt att ha kaos kring sig och min lägenhet är också ett bombnedslag just nu. Då känns det som att man har så mycket att göra så man inte orkar göra något alls. Så jag har på nytt börjat med min lista och benat ner allt i mindre delar så det inte känns lika övermäktigt. Det svåraste är bara att påbörja sysslorna.

  Avatar

  Skapa rutiner. Stig upp samma tid på morgonen och gå och lägg dig på samma sätt. Var noga med att äta regelbundet och vila efter all aktivitet. A och O. Se till att röra dig varje dag och om du inte orkar ska du ändå göra det i fem minuter så du behåller rutinen. Rutiner hjälper dig genom de jobbigaste perioderna i ditt liv.

  Lyssna på P1

  Lär dig yoga på youtube

  Kontakta en fysioterapeut för vattengympa, mediyoga eller annan gruppaktivitet när du vill vara bland folk men inte orkar prata med dem.

  Skriv varje dag, helst med penna och papper och låt det som kommer komma utan att redigera eller tänka igenom vad du skriver.

  Skaffa ett husdjur eller en omsorgsfull partner som accepterar dig för den du är.

  Hälsningar

  Heltidssjukskriven sen 2010.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.