Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > typiska autist saker

typiska autist saker

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Jag fick min Autism diagnos för nästan fem år sedan nu, och kämpade mycket som tonåring med att jag inte kände mig som andra eller upplevde att jag passade in osv. Vilket gjorde att när jag fick diagnosen, m.m, så ville jag inte veta mer. Jag ville inte ha någon information om det eller hur den fungerar eller vidare för jag orkade inte.

  Jag vet att de är vanligt att kvinnor inte blir diagnostiserade för än vuxen ålder, men ville ha en utredning för då asperger som barn men fick inte utredas för mina föräldrar. Jag vad så arg att jag kunde fått diagnosen tidigare att jag bara inte orkade med allt och sa ”fuck it!”. Tog stämpeln och såg glad ut.

  Tog även beslutet att ingen ska få den möjligheten att veta att jag har autism. Har även dyslexi och dyskalkeli som jag är öppen med men utefrån hur folk behandlar mig kring det och stigman som finns runt autism kände jag att det är något jag vill hålla för mig själv. Plus alexetymi diagnosen.

  Vilket gör att efter nästan fem år av att veta att jag har autism vet jag inte vad som är ”autistisk” och vad som är ”icke autistiskt”. Och i kväll hamla jag i ett hål på tiktok. Där texten ”Am so good at maskning, no one would ever know am autisktisk if i dident tell them” och sen spelar videos upp när de gör ”typsika autisk” saker. (typ stimming osv) Och de knäckte mig. För en av de första grejerna de tog upp gjorde jag den stunden och min första tanke var att sluta göra det.

  Och det är säkert saker folk gör som inte har autism. Men video efter video. Samma sak. Och jag bara fortsatte ifråga sätta hur det kunde ta 20 år att någon såg det hos mig!

  Min morsa jobbar på gymnasium sär! Och nekade mig en jävla utredning och hela kvällen nu har jag omedvetet/medvetet stoppat mig själv när jag gör sånna saker. Som att jag försöker påminna mig själv av ”nä men sånt gör du egentligen inte” för det är jävla mening mina föräldrar hade kunnat sagt.

  Men jag gör den. Det är absolut okej. Men undermedvetet är det inte okej att jag har ett behov att att stoppa min själv, för jag på något sätt lossas som att jag inte har autism.

  Jag är långt ifrån redo att låta folk vet, och de behöver inte veta. Mitt liv, mina problem.

  Men jag är inte så taggad på att försöka gömma de delarna av mig eller trycka ner ångesten över att jag gör dem och att folk inte ska få veta. För jag tror det är problemet egentligen. Att ingen annan ska märka det.

  Ville bara skriva av mig.. Inget behov at lösningar eller likande

   

  Om någon annan där ute vill känna igen sig:

  Gnugga fötterna ihop eller längst med något

  Klappa naglarna eller göra krabklor

  Låsa blicken på något en bit bort när du tänker

  Bygga ett bo med kuddar i sängen

  Spreta med tåna och dra ihop dem

  Fysiskt reagera när du tänker på en obehaglig textur

  Hej. Det är inte ovanligt att man förnekar sin diagnos och att maska sin autism är väldigt vanligt för kvinnor med autism. Vad är vanligt med autism frågar du. Det är svårt att svara på då vi alla med diagnosen är så olika när det gäller våra problem och styrkor.  Jag är en av dem som fick diagnosen i ung ålder och som vuxit upp med diagnosen. Men okej detta behöver inte stämma in på dig men här kommer några ”typiska” saker när det gäller autism: Ett eller flera intressen som man blir så besatt av att det tar upp mycket av ens tid, Ha svårt med att stänga av yttre intryck som ljud, ljus, dofter. Att vilja ha mycket ordning runt sig, Att vilja vara förberedd långt innan, är det något vi avskyr är det när det blir allt för snabba förändringar, Att gång på gång misslyckas socialt för att vi inte verkar förstå kroppsspråk, Miner, Det icke verbala som alla andra verkar fatta, Inte gilla kallprat och sociala kletord såsom hur vädret är, Ha dålig psykisk energi (vi blir lätt utmattade av sociala kontakter), Ha en väldigt ojämn begåvning typ ha universiteskunskaper i ett ämne men vara på en mellanstadie nivå i ett annat, Lätt bli deprimerade. Nu tog jag upp mycket problem här men det finns också styrkor med autism såsom t.ex att kunna tänka annorlunda utanför boxen som inte andra människor gör, Uppfatta små detaljer andra inte lägger märke till, En del har väldigt bra minne, Alla med autism har en normal intelligens men det finns även de med högre intelligens, Att vi alltid vill göra saker noggrant och helst göra klart det vi håller på med. Det finns mycket mer saker som kan vara typiska med autism. Detta var bara lite.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.