Psykos

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
 • Hur bygger man ett självförtroende när man inte kan lita på sin egna upplevelse av omvärlden?

  Avatar

  Hur bygger man ett självförtroende när man inte kan lita på sin egna upplevelse av omvärlden?

  Vad tror du själv skulle kunna vara bra?

  Avatar

  En egen fundering som kopplar – jobbar som lärare och har en psykotisk elev i klassen. Skulle vara skönt att få höra hur man kan få mer förståelse för hens verklighet?

  Trådstartaren

  Vad tror du själv skulle kunna vara bra?

  Jag vet inte. Har testat mig fram under friska perioder. Tänker att det hjälper om jag utbildar mig och lär mig hur världen fungerar, och att det på sikt skulle hjälpa mot förvirringen. Viktigast är antagligen att ha säkra relationer i sin omgivning. Tacksam för fler tips.

  Jag har själv ingen erfarenhet av psykoser, så har dåligt med tips att ge tyvärr. Kanske skulle hjälpa om du förklarade lite vad en psykos innebär för dig, vad som händer och hur du uppfattar världen då?

  Jag har verkligen funderat på det här med psykos.. Vad är det egentligen? Vad händer? Hur känns det? Orkar någon berätta?

  Trådstartaren

  Jag har en psykossjukdom som påverkar mig mycket allvarligt i perioder, nästan alltid är det i samband med att jag blir stressad. Jag kan berätta om delar av min upplevelse, men jag vet inte så mycket om sjukdomen i sig och jag misstänker att psykos är ganska individuellt.

  Min psykotiska värld är enorm, så det är svårt att veta vart jag ska börja. Jag ser mig själv som en reflekterande och rationell person men sjukdomen gör så att jag tänker flera steg för långt i min analys av tillvaron. Hjärnan vrider och vänder på alla intryck med hjälp av ett tiotal olika möjliga perspektiv för att komma fram till vilket av dem som är mest förnuftigt, men tycks inte kunna bestämma sig. För mig innebär detta ofta att jag upplever verkligheten som mycket skräckinjagande. Komplexiteten i upplevelsen är skrämmande i sig och tankeverksamheten är blixtsnabb.

  För mig är sjukdomsinsikt ett stort dilemma. I skrivande stund vet jag om att jag har en psykossjukdom, men jag förlorar den insikten när jag sjuknar in. Till vardags har jag någorlunda koll på vad som är inbillat och inte, jag har hittat sätt att distansera mig från sinnesintryck som känns helt verkliga, men som omöjligt kan vara det – enligt referensramen jag har när jag är frisk. Då har jag sjukdomsinsikt. När falska sinnesintryck blir för många utgör de sin egen referensram om vad som är verkligt och jag förlorar sjukdomsinsikt. Det innebär att jag inte längre förstår att jag har en psykossjukdom och det blir mycket svårt att kommunicera med omvärlden.

  Tyvärr hjälper inte analys och sunt förnuft när jag blir psykotisk – utan jag upplever det som att min förvirring snarare består av högst logiska resonemang. Min personliga upplevelse av psykos innebär ofta förverkligande av filosofiska resonemang, där sinnet genomgår djupt förvandlande resor.

  Jag vet inte om jag gör mig förstådd alls nu, det är svårt att förklara och antagligen svårt att förstå också, om man inte varit med om det. Men jag försöker. Jag hade nog kunnat komma med exempel och liknelser i t ex filmer om ni är intresserade av att veta mer. En rädsla jag har när jag försöker berätta är att bli misstrodd eller förlöjligad, men jag hoppas att ni är respektfulla.

   

  Avatar

  Ja din beskrivning av din situation får mig att känna mig mer upplyst. Känner du av att du är på väg in i en psykos eller förvandlas din verklighet från en dag till en annan?

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.