Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Ocd och depression.

Ocd och depression.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
  • Hej.

    Jag har ocd och depression. Ocd har jag haft sedan jag var 15 (är typ 40 idag) och depressionen har funnits sedan knappt två år tillbaka.

    Jag har varit inlagd på psykiatrisk avdelning 3ggr på kort tid. Jag känner mig fortfarande mkt nedstämd och allt känns hopplöst. Såpass att jag var på psykakuten i helgen då jag har självmordstankar mm. Jag har även konstiga tvångstankar om att jag skall ”störa mig” på ljud i min närhet etc. Låter futtigt kanske men är otroligt jobbigt och ger mig ingen ro.

    Äter massor av medicin men det hjälper föga. Jag önskar bara att jag kunde få må bra, är så trött på att må dåligt

     

    Avatar

    Tufft! Allvarligt också med självmordstankarna som du beskriver.

    Detta med ljud har jag också stora, stora problem med sedan några år tillbaka. Upplever det också som extremt jobbigt. Så märkligt att det liksom inte ger med sig.
    Öronproppar dygnet runt hemma. Har du det också?
    Vill du berätta vad som händer när du hör dessa ljud? Alltså får du stresspåslag framförallt?

    Trådstartaren

    Hej. Intressant att du känner igen dig i ljudproblematiken. Trodde jag var ensam. Jag får ångest av ljuden, ibland känns det som jag får ångest av alla ljud och ibland är det mer avgränsat till vissa ljud. Efter ångesten kommer hopplöshetskänsla, typ ”jag kommer aldrig bli kvitt detta”.

    hur upplever du ljudproblematiken?

    mvh

    Trådstartaren

    Glömde: Jag använder ej hörselproppar då jag tänker att jag måste vänja mig vid ljuden typ

    Hej,

    Jag har också ocd men det är en relativt ny diagnos för mig. Försöker lära känna diagnosen, har mest tvångstankar och “pure ocd” som det kallas när man inte har så mycket “fysiska” tvång utan mer i huvudet.

    Depression har jag mycket erfarenhet av. Jag har även diagnosen bipolär sjukdom och har fått medicinen lamotrigin som skyddar på depression. Jag ska inte ge några råd om medicinering då jag inte är en läkare, men kan bara tipsa om att fråga din läkare om alternativ medicin (om du redan äter det), då det finns preparat som kan göra större skillnad än vad man trodde.

    I övrigt kan jag bara säga att kost och träning är A och O för mig! Så fort jag börjar äta socker och “tyngre” mat dras jag ned. Likadant med träning, det skyddar så otroligt mycket från psykisk ohälsa. Det behöver inte vara några orealistiska mängder, så det inte känns betungande.

    Önskar dig all lycka till. Kram!

    Trådstartaren

    Tack för ditt inlägg Purple Hunugu. Jag försöker också att hålla mig aktiv vilket jag hoppas skall få det att vara lite bättre. Jag har också mest tvångstankar och inte några synliga tvångshandlingar. Har möte med min doktor om en vecka, ska kika närmare på medicinen då.

    mvh

    Avatar

    Starkt att du inte har hörselproppar!

    Ja jag upplever det som någon form av “mildare tortyr”. Också som att man känner att det inte går att fly till en plats där det är helt tyst, det kan jag få rena vansinnesutbrotten av. Hade tidigare en granne som skapade det här. Flyttade ifrån den grannen och hör inte alls ljud i samma kaliber som då, men det är som PTSD ungefär. Triggande med “vardagsljud”, sådant som jag tidigare inte någonsin reagerat på, eller känt varit något problem. Det är som att detta blivit ett handikapp. Knäppt är det också att så fort jag är utanför lägenheten så tål jag ljud nästan obekymrat så det är väldigt kopplat till ljust lägenheten/hemmet. Toleransnivån är extremt låg. Är det så för dig också?

    Trådstartaren

    Jag känner igen mig i vad du skriver Red Simyna. Det där att man inte kommer undan från det, den är en svår nöt o knäcka tycker jag.

    I mitt fall så är det inte så kopplat till just hemmiljö utan jag tänker på det även utanför hemmet. Det började nog egentligen med att jag blev rädd för att jag skulle störa mig på bilar som åkte förbi utanför hemmet. O vips så störde jag mig på bilar..

    Sen har det utvecklats till att jag ”stör mig” på en massa olika ljud både hemma och utanför hemmet.

    Har du OCD? Jag funderar en del på om det är ett OCD-tema eller vad sjutton det handlar om egentligen. Så jäkla märkligt och jobbigt i vilket fall som helst.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.