Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Hur 17 får man sömnen att funka?

Hur 17 får man sömnen att funka?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Avatar

  Jag vet inte hur jag ska bli av med sömnproblemen. De började i tonåren och från början handlade det främst om insomningssvårigheter. Jag var lite av en nattuggla på den tiden och hade svårt att somna. Ibland somnade jag inte alls, men jag sov bra när jag väl somnat. Svårigheterna att somna kom särskilt på nya platser och i samband med händelser som man såg fram emot.

  I gymnasiet fick man lite mer oregelbundet skolschema vilket gjorde att det blev svårt att somna så tidigt som jag behövde de dagar som jag behövde gå upp tidigare.

  Som vuxen har jag antingen studerat, varit arbetslös, haft oregelbundna arbetstider eller jobbat som timvikarie. Alla dessa situationer har inneburit att det varit svårt med sömnen på olika vis. När man varit arbetslös eller studerat så har man vänt på dygnet och när man jobbat som timvikarie har det precis som i gymnasiet varit svårt att ha regelbundna sovtider med resultatet att arbetstiderna på ett eller annat sätt blivit i osynk med dygnsrytmen. Det har varit svårt för mig att gå upp tidigt när jag inte behöver fast jag vet att det behövs en regelbunden dygnsrytm för att få sömnen att funka. Vet inte hur mycket det påverkar att jag har en NPF- diagnos att det varit svårt att komma igång tidigt när jag inte behöver, särskilt efter för lite sömn. Jag blir dessutom otroligt seg, trött och ibland även väldigt nere av sömnbrist. Vissa perioder orkar jag anstränga mig mer med att hålla dygnsrytm och sånt, men ibland går luften ur när det känns som en för stor ansträngning över tid eller att man får för lite tillbaka av ansträngningen. Jag har inte velat pressa mig in i väggen eller förstöra alla trevliga stunder. Tex genom att hoppa över sovmorgon på helgen trots sömnbrist när man ska göra något trevligt med kompisar på kvällen eller ställa alarm på helgen när man ska sova med sin partner. Jag har blivit lite mer kvällstrött med åren så somnar lite lättare på kvällen och kommer lättare upp på morgonen om jag är utvilad men istället har det blivit att jag ofta vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Eller så somnar jag inte om alls. Detta händer särskilt vid tillfällen när jag ska gå upp tidigt. Jag har sömnmedicin vilket känns bra som en trygghet, men jag skulle vilja vara mindre beroende av den eftersom det inte känns som en långsiktig lösning med sömnmedicin. Omskolar mig till ett yrke med kontorstider i hopp om att detta ska hjälpa för att få ordning på sömnen och vi har också ganska regelbundna tider på utbildningen. Har dock återkommande nätter med sömnstrul ändå. Det är dessutom ett väldigt högt tempo på utbildningen och det känns som att man inte kan ha en enda dålig dag. Jag undrar hur jag ska orka om detta fortsätter? Och hur ska jag orka jobba sedan? Det är svårt som det är på något vis att hitta något man orkar jobba med i längden, och svårt också att få gå ner i arbetstid och sånt. Jag pallar inte med det här. Inte blir jag yngre och piggare heller…

  Får jag fråga om du tar hand om dig med fysisk aktivitet på något vis? Och hur gör du med måltider, har du någorlunda regelbundna tider? Det går att ställa in kroppen mycket med regelbundenhet, även när det gäller sömnen. Det är även viktigt att komma till ro under kvällen, så man inte har en massa tankar som gnager och stör. Kan förstås vara problematiskt när man går en utbildning, då är det viktigt att hitta någon strategi som gör att man inte stressar upp sig i onödan utan kan lägga det åt sidan för att ta itu med det när man är utvilad istället.

  Avatar
  Trådstartaren

  Försöker röra på mig varje dag, tex en promenad och försöker få i mig fyra mål eftersom jag märkt att jag blir hungrig på natten annars.

  Jag hoppas att du inte äter för sent? Det kan oxå störa sömnen… 😉
  Har du provat tyngdtäcke förresten? Vet att många faktiskt fått en bättre och godare sömn av det. Har dock inte provat själv, men skulle nog göra det om jag hade sömnproblem.

  Avatar

  Har också livslånga problem med att somna. Har testat de flesta knepen med varierande resultat.

  Lite klyschig fråga, men hur har du det med skärmtid? Jag har läst att det bästa är att sluta med skärmar 2 timmar innan man går och lägger sig. Jag tyckte det kändes omöjligt tills jag började med en ny princip som går ut på att ha en sovrutin som är två timmar lång. Vid kl 9 stänger jag av datorn och lägger undan mobilen, och sedan gör jag sysslor som inte kräver skärmar: diska, städa, meditera, hänga upp tvätt, planera för veckan, läsa etc. De två timmarna brukar flyga förbi på så sätt.
  Skärmar ger ju ifrån sig blått ljus vilket gör det svårare att somna, men för min del tror jag också det har att göra mycket med hur stimulerande det är att använda mobilen. Har ADHD och tror det aktiverar hjärnan på ett sätt som gör det svårare att stänga av.

  Ett tag tog jag melatonin dagligen, men upplever att det har börjat funka sämre och att det gör mig trött dagen efter, så nu använder jag det bara någon gång i veckan. Receptfria läkemedel som kan hjälpa är t.ex. Neurol, passionsblommeextrakt och magnesium.
  Andningsövningar kan också hjälpa. Googla på t.ex. ”pranayama breathing sleep” och testa ifall du hittar någon metod som hjälper dig.

  Ibland är det bara omöjligt att sova och jag försöker acceptera det och ta igen sömnen en annan dag. Det viktiga är att inte ge in för suget att ta en tupplur — då blir det hopplöst att sova på kvällen.

  Hoppas något av det hjälper! 🙂

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.