Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Får yrsel/försvinner bort när jag hör något som stämmer överrens med ett minne

Får yrsel/försvinner bort när jag hör något som stämmer överrens med ett minne

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hej

  Jag hade väldigt svårt att hitta en bra rubrik på detta, om ni ser en bättre lämpad rubrik efter att ha läst detta får ni gärna ändra den.

  Det är så att jag börjar få symptom jag aldrig någonsin haft tidigare. Jag är inte diagnostiserad med någonting. Jag kan se på program, lyssna på poddar, prata med människor både live och i telefonen när detta händer. Det hände främst med okända människor innan men har nu också börjat hända med familjen.

  Vad som händer är att någon säger någonting och I mitt huvud börjar fokus läggas på ett minne där exakt samma sak eller ord hände/sas. Jag hör också i mitt huvud/minnet vad personen kommer säga härnäst och mycket riktigt stämmer det med vad som sägs i verkligheten. Där nånstans efter första gången jag hör det i förhand börjar jag bli yrslig, snabbt, det ökar och ökar och jag blir mer och mer borta i verkligheten med min kommunikation. Vad som sägs i verkligheten fortsätter spegla minnet som återuppspelas och jag måste aktivt bryta vad jag ser på eller lyssnar på för att komma därifrån.

  Har aldrig vågat låta det fortsätta hur länge som helst utan alltid brytit eftersom det blir värre och värre yrsel o huvudvärk (även om det e mild huvudvärk). Så vet inte hur länge det skulle hålla på eller vad som kan hända om jag inte avbryter det.

  Minnet som spelas upp är väldigt igenkännbart, oftast kan jag placera exakta tidpunkten det hände eller var det hände, vilken arbetsplats, skolan för länge sen, familj osv. Men brukar sällan lyckas koppla VEM exakt, vid namn, det var som sa det här i minnet. Trots jag ibland kan se ett utseende jag känner igen.

  Det händer oftare och oftare senaste tiden och jag är väldigt nyfiken på vad det här är. Efter det hänt mår jag ungefär som vanligt igen, lite chockad och lite huvudvärk (mycket lite) i 10-15min efteråt.

  Ska jag hitta nått snitt nu så skulle jag säga det händer kanske 3-4 gånger i veckan men ökar nu senaste tiden så det skulle kunna bli snitt 5-6 gånger. Det händer nog också oftare första eller tredje delen av dagen (den vakna tiden) än mitt på dagen under den andra.

  Tacksam för all hjälp och info ni har!
  Varma hälsningar

  Trådstartaren

  Detta fortsätter att hända lika frekvent för mig och händer nu mer eller mindre varje till varannan dag. Fortfarande under samma tid på dygnet oftast men jag har lagt märke till att det ofta dyker upp i samband med att jag timmen innan haft kraftigare ångest.

  Jag är rädd för att stämplas som galen om jag berättar för någon närmre person. Har dock berättat för en kollega som delar mycket erfarenhet kring psykisk ohälsa med mig och han tror det är en deja vu känslan. Känslan av att det hänt förut i tidigare liv. Han blir dock aldrig yr på samma sätt som jag och det han har haft är med tydligt inriktat mot att det hänt i ett tidigare liv, inte tidigare i livet. Mitt är mer just det, att jag hört exakt samma sak i minnet jag kopplar till.

  Hej! Vet att det är en jättegammal tråd men kan inte låta bli att svara (och hoppas att du läser). EXAKT som du beskriver det har jag haft det. Nu har jag det inte alls lika ofta och ”starkt” längre men för ca 15 år sedan hände det lika ofta som för dig under tiden jag upplevde det. Precis som du beskriver det; känslan av att jag haft exakt den här dialogen förut, får upp bilder av platsen, vädret, ibland lukten, stämningen osv av när det hände tidigare. Blixtsnabbt är minnet där och det blir omöjligt att interagera normalt i verkligheten. Minnet tar liksom över. När jag upplevde detta fick jag en konstig overklighetskänsla. Verkligheten kändes liksom kulissartad, som en film, som att jag plötsligt blev medveten om att det jag trodde var verkligheten är en illusion, att jag ser ”the matrix” som döljer den verkliga verkligheten. Jag blev yr och kände att jag liksom sjönk längre in i mitt huvud (svårt att förklara), som att avståndet mellan mig och verkligheten ökade, som att jag observerade verkligheten genom en kikare. Fick lite ostadighetskänslor och yrsel, något slags känsla av sus i öronen. Som jag minns det fick jag skaka på huvudet, röra på kroppen och liksom skaka av mig minnet samtidigt som jag skakade tillbaka mig själv i verkligheten samt byta aktivitet för att det skulle gå över. Så skumt. Jag tror att det är en extrem variant av deja vu. 😀

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.