Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Diagnos-trassel och dissociation

Diagnos-trassel och dissociation

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6
 • Avatar

  Hej alla!

  I skrivande stund är jag väldigt förvirrad, vilket visserligen är ett normaltillstånd, men jag tror att jag är ”förvirrad av förvirringen”. Är det någon som tror sig förstå vad jag menar?

  Jag har varit sjukskriven i åratal och pga traumatiska händelser varit i kontakt med psykologer/terapeuter och psykiatrin med vissa uppehåll i livet. Har aldrig fått någon egentlig utredning eller diagnos gällande det jag själv upplever som dissociation, utan fått ADHD och bipolär. Själv upplever det dock som att jag snarare är traumatiserad och har en försvarsmekanism som uttrycker sig dissociation än att jag är psykiskt sjuk……..eller är det samma sak? Vilket kom först – hönan eller ägget?

  Allt jag vet är att inte bara jag utan mina läkare också är förvirrade över mitt fall. Jag är tydligen ”svårdiagnosiserad”. En av dem har uttryckt att de vill ompröva min bipolära diagnos, men hittills har jag inte fått svar om vad som skulle få istället. Pga av dålig tillit från min sida och dålig kommunikation från deras så har det tagit mycket tid och energi redan utan hjälp och jag lever dag för dag utan förhoppning om ett annat liv än att vara sjukskriven. Funderar på att flytta till större kommun för att få bättre hjälp ( jag är inte bunden här), för ju längre det här pågår ju mer förvirrad över förvirringen blir jag.

  Har någon något råd eller tips?

  Tar tacksamt emot 🤗

  Avatar
  Trådstartaren

  Är det verkligen ingen som kan komma med något råd? Jag vet att det finns en lång tråd om dissociation och jag har läst allt intressant där, jag tänkte att det här var lite mer personligt en liksom… Och jag är mkt stressad över den här situationen så jag skulle verkligen bli glad om någon ville hjälpa till

  Avatar

  Tror också det är så att kunskapsnivån kring dissociation inom sjukvården fortfarande tenderar vara låg. Det är lite konstigt eftersom det ju kan vara ganska brett i vissa kretsar (patienterna då tänker jag kanske främst på, heh..).

  Hur som helst är det jättevanligt att ha dissocierat när man upplevt trauman och att det sedan är sitt ”huvudförsvar”, medan andra kan t ex ha ett ”narcissistiskt försvar”. Så har jag förstått det. Jag vet faktiskt inte om det klassas som psykisk ohälsa eller vilken definition det är. Har man flera personlighetsdelar är det ju iaf DID som det kallas.

  Har ett par kompisar som blivit feldiagnosticerade och där sjukvården helt missat det dissociativa så det låter troligt i mina öron att det även kan ha hänt dig. Kan du be om en ny utredning eller är det just det som du blir nekad just nu?

  Det finns underkategorier vilken typ av dissociation det rör sig om, tänker att det skulle bli din diagnos då.

  <3

  Avatar
  Trådstartaren

  Ja av det jag läst mig till verkar det tyvärr som att symptom av dissociation rätt ofta  missuppfattas inom sjukvården. Kanske skapar patienter förvirring hos personal också genom att själv vara förvirrade, vad vet jag. Dessutom är jag högfungerande, och vissa verkar ha svårt att förstå att man kan ha problem även om det inte är tydligt utåt. Oavsett vad är det i alla fall sjukt irriterande att dels ha problem med att uppfatta sin egen identitet och samtidigt försöka förklara vad man behöver utifrån det.

  Nej jag är inte nekad en ny utredning, tvärtom vill de nog ändra i mina diagnoser. Men jag har tappat förtroendet för dem, inte minst efter att ha blivit felbehandlad under flera år..suck. Så det är en fråga om tillit också, om jag ska palla att gå vidare på den plats jag är på. Nu har jag dock en läkartid om ett par veckor med en annan överläkare än jag haft förut. Jag hoppas men är fruktansvärt nervös.

  Jag ska kolla upp underkategorier av dissociation så att jag har lite mer info. Tack så mycket för tips! 🤗

  Avatar

  Finns en forum som heter ”We DID It” ifall du är intresserad av att läsa trådar om personer som har diagnostiserats med dissociation i olika grader. Är inte så mycket aktivitet där sedan en tid tillbaka men det finns många fantastiska trådar att läsa. Plus en hel del litteratur att hitta i ämnet.

  <3

  Avatar
  Trådstartaren

  Åh tack så hjärtligt! 🤗

  Avatar
  Trådstartaren

  Suck… Jag kommer tyvärr inte in på forumet. Är det kanske inte aktivt längre? 🙁

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.