Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Barndomstrauma och CPTSD

Barndomstrauma och CPTSD

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
 • Jag blev feldiagnostiserad med ADHD fast jag hade barndomstrauma. Undrar om det finns fler här inne som känner igen sig i att ha blivit feldiagnostiserad? Jag har komplext trauma – CPTSD. Varför finns det så lite information på svenska om CPTSD? Jag har hittat den här bloggen om trauma: http://www.adhdsystern.se

  Jag vet inte, men jag har samma. Vet att C-PTSD inte varit vedertagen som diagnos så länge, även om tillståndet är vedertaget för terapeuter osv.

  Politiska prioriteringar, synen på psykisk sjukdom och forskningsresultat och Sveriges politiska prioriteringar för offentlig vård har satt behandlingar av komplex trauma på efterkälken.

  För att politiker – som inte är valda för sin förmåga att hålla sig uppdaterade med aktuell forskning prioriterar andra områden och inte förstår hur viktig traumascanning av varje primärvårdspatient är.

  De som sökt hjälp och stämplats med psykisk sjukdom-stämpeln ses fortfarande alltför ofta som isolerade företeelser från misshandel, mobbing och inte ett resultat av dysfunktionell uppväxt för om politiker såg sambandet och satte in kraftfulla åtgärder för preventivt arbete skulle brott, sjukdomar och depression minska radikalt. Det kräver en maktförskjutning till ett friskare samhälle som är oerhört provocerande för dem som inte vill förlora vinst på sjuk mat, sjuka arbetsförhållanden och mediciner som prio ett vid sjukdom.

  Forskningsresultat finns men har inte applicerats i och runt om i landet. Wonsa t ex är den enda specialistenheten för trauma som våldtäkt och den kompetensen spottar stockholmspolitikerna på när de anser att primärvården som saknar komptensen ska sköta.

  Politiker tar inte sitt gemensamma ansvar för ett friskare samhälle genom att tillsammans lyfta preventiv traumavård och skyller på att landstingspolitikerna som splittrats i att 22 landsting ska sköta prioriteringarna.

  Fixeringen vid diagnoser skapar också problem när de ska medicineras i första hand liksom att hur läkare kommer fram till hur en diagnos ska formas är under all kritik och är allt annat än ett resultat av seriös forskning.

  Också osäker på om jag har adhd eller cptsd då symptomen är i princip samma.

  Jag var hos en psykolog och gjorde EMDR behandling för ett senare trauma och det fungerade bra! Men har inte kommit åt grundproblemet ännu. Något du också testat? Kan annars rekommendera att testa 🙂

  Jag blev feldiagnostiserad med ADHD fast jag hade barndomstrauma.

  Usch, det känns verkligen som att de lätt kan börja ställa massa frågor och så får man fylla i formulär men det frågas inget om ens uppväxt eller kanske nuvarande livssituation.

  Undrar om det finns fler här inne som känner igen sig i att ha blivit feldiagnostiserad?

  Ja, litegrann. Har fått höra att jag förmodligen har GAD och nedstämdhet. Men det märkliga är att under perioder och år i livet jag har mått bra så finns inga spår av GAD:en. Kan själv se att när jag får mig en riktig törn i livet så börjar GAD:en blomma och komma till liv. Kanske är det just vad som är kriterierna för en diagnos? Jag vet inte. Är för dåligt insatt.

  Upp till 25 års åldern hade jag verkligen stora problem som att jag hade ADHD. Märkligt nog växte det bort rejält ju tryggare jag blev i mig själv. Samma med dyslexin, den försvann också. Man börjar undra vad som är hönan och ägget. Håller med om att det kan te sig ganska likt som barndomstrauman med oro, rastlöshet och kanske lite svårt med impulskontrollen ifall man blir triggad.

  Varför finns det så lite information på svenska om CPTSD?

  Bra fråga! Det är verkligen läskigt att det ser ut så. Kommer ihåg hur en psykolog som jag träffade menade på att bara krigsdrabbade personer led av PTSD; alltså inte såna som jag. Blev lite paff av det. Kunskapsbristen verkar stor.

  Hur har det gått sedan du skrev det här inlägget? Har du lyckats bli av med den felaktiga diagnosen?

  Kram

  Red Simyna: Intressant. Tog de inte nyligen bort ”varit med om en händelse utanför normal livserfarenhet” som ett kriterium för PTSD? Kan det i så fall ha varit för att ett trauma alltid är någonting subjektivt och eftersom våldtäkter och krig etc tyvärr är en väldigt normal livserfarenhet för människor världen över.

  Har liknande erfarenhet av att många av ADD- symtomen försvann när jag blev tryggare. En anhörig som för övrigt är psykolog och som varit med mig under en stor del av livet, tror inte alls på att jag har ADD utan tror symtomen beror på yttre stressande omständigheter. Mina omständigheter är inte av sådan allvarlighetsgrad att de orsakar PTSD men även annan sorts stress kan säkert ge olika kognitiva symtom.

  Samtidigt är de kognitiva symtomen som jag har kvar för specifika för att kunna förklaras av stress. Så ja, svårt att veta ibland vad som är hönan och vad som är ägget. Vi existerar aldrig isolerade från vår omgivning utan är i ständig interaktion med den. Under ständig påverkan av den. Diagnoser är också alltid en färskvara, en ögonblicksbild från ett tillfälle. Även om vi verkligen har en viss diagnos så utvecklas och förändras vi.

  Det är lätt att diagnosticera fel inom psykiatrin eftersom de överlappar varandra och ställs med läkares subjektiva uppfattning istället för med objektiv testning som inom somatiken. Fråga dig vad du har att göra i psykiatrin? Du får talterapi och biverkningsstinn medicinering. Kanske får du tio sessioner mindfulness.

  En psykolog sa till mig för några år sedan att borderline eller EIPS borde ersättas med trauma då de flesta också har trauman med den diagnosen. I Storbritannien har psykologerna gemensamt börja ifrågasätta psykiatriska diagnoser och kommit med förslag hur det går att göra bättre. Sverige kommer sakta, sakta efter. Skit i diagnosen och sök vad du vill göra i livet istället och gör sen allt du kan för att nå dit på alla plan med kost, motion, ision, utbildning, rätt vänner som stöttar hela dig och finn det som kan vara meningsfullt för dig.

  Ps..

  Komplex traumatisering finner du mer om via Psykologförbundet, RSMH  t ex och via behandlares hemsidor om Somatic Experiencing, Polyvagal teori, Neurofeedback osv. CPTSD finns inte i Sverige än men WHO har uppmanat Sverige att införa den och processen är igång.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.

Vissa användare kan för närvarande uppleva att inloggningen tar lång tid. Vi jobbar på problemet och hoppas att kunna åtgärda detta inom kort.