Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > 54 år och utreds för ADD eller är det PTSD efter nyligen ihågkommet övergrepp

54 år och utreds för ADD eller är det PTSD efter nyligen ihågkommet övergrepp

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Avatar

  6 år gammal fick jag min första ångestattack över döden.

  7 år separationsångest lämna mamma för att börja skolan.

  8-11 år fungerar bra

  12 år övergrepp av en vän till familjen. Detta har jag mer eller mindre förträngt  i tron att det inte var övergrepp (en 40 årig man kom in och lade sig hos mig i sängen, tungkysste mig, smekte mig under nattlinne och trosor) förmnskat händelsen förmodligen för att ingen gjorde något väsen av det när jag berättade om det.

  13-18 år inre stress, kom alltid försent, glömde saker, åt sönder mina nagelband, ständigt spänd.  Klarade av skolan dock med vänner och hyfsade betyg.

  18 år : min äldre syster försöker ta livet av sig, men ringer på hjälp. Jag kände mig nog lite skyldig som lämnade henne gråtandes innan det skedde.

  21 år, första deppet, grät av okänd anlending i en vecka

  22 år, första panikångestattacken.

  22-24 år mycket panikångest, fobier och depp.  Funkar rätt kass.

  Provar olika terapier. Berättar aldrig om övergreppet. Det är som det aldrig har funnits. Säger bara om och om gen att jag hatar att må så här. Förstår inte varför.

  25 år får antidepp medicin som funkar hyfsat. Men som duktig flicka försöker jag hålla dosen låg.

  25-50, får återkommande dippar. Panikångest borta dock.

  50 år får kontakt med psykvården och de utreder mig … men det tar tid.. ligger på is just nu , Är för fungerande för att vara prio-fall-.

  52 år – får höra att vännen till familjen just blivit dömd för övergrepp på sitt 9-åriga styvbarnbarn. När jag får höra namnet på gubben, kommer mina minnen tillbaka,  samma gubbe som kom till mig som 12-årig flicka

  52-54 mycket hjärtklappning och inre stress. Dippar.

  Nu: Äter fortfarande medicinen.  Har liksom ingen förklaring varför  jag mått skit av och till  i 30 år.

  Genetiskt? ADD? PTSD?

  Vad tror ni

   

   

   

   

  Det låter som att ditt trauma inte är bearbetat? Ledsen att höra vad du gått igenom och förstår att det är svårt att söka hjälp för. PTSD kan ge mycket stress och ångest. Det kan visa sig på alla konstiga sätt som man inte ens tänker på ibland. Obehandlad ADD kan också ge problem/hinder/symptom speciellt när kroppen för övrigt är stressad.

  Har du någon hjälp idag från psykiatrin? Kurator/Arbetsterapeut/Samtalsstöd?

  Känner du till hur ADD fungerar för dig? Kanske kan en del hinder och symptom hjälpas om man känner till vad som behövs. Finns många bra filmer på youtube och information på olika hemsidor.

  Avatar

  Vid en NPF- utredning så ska man utesluta psykiatriska orsaker till symtomen (jag har själv gjort en NPF- utredning). Psykisk ohälsa som tex traumatisering kan också ge problem med koncentration och minne. Man kan också ha både ADD och PTSD. Om du berättar om traumat i utredningen kanske det kan bidra till en helheltsbild av orsakerna till ditt mående.

  Jag tror också på att man kan ha en genetisk sårbarhet för olika sorters psykisk ohälsa. Jag själv har lidit av påträngande jobbiga tankar nästan hela livet.  Eftersom jag hade en morbror med tvångssyndrom funderar jag på om det finns en ärftlig komponent i mina problem.

   

  Avatar

  PTSD, eventuellt komplex PTSD. Skippa de där ADD-funderingarna då de symptomen ändå ryms inom PTSD-diagnosen.

  Problemet är att hitta bra PTSD-behandling. KBT är kontraproduktivt (finns iofs en KBT-variant som kan funk vid enklare PTSD). Fasspecifik traumabehandling, ego state terapi, emdr och somatic experiencing är terapi former som har goda resultat. Om några år kan vi nog även räkna med mdma assisterad terapi vilken är den första terapi som faktiskt kan bota PTSD helt.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.