Hem > Forum > Depression > Värdelöshet och ensamhet till följd av traumatiska händelser

Värdelöshet och ensamhet till följd av traumatiska händelser

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hej detta är mitt första inlägg och jag känner att jag måste få lätta på hjärtat.
  Jag har lidit av depression och stark ångest sedan lågstadiet till följd av mobbning som sedan följde mig igenom resterande skolår. Jag hade inga vänner eller någon att vända mig till. Under gymnasietiden blev jag utsatt för upprepade sexuella övergrepp av min första partner och sedan även av en okänd man. Min dåvarande partner som utsatte mig fick mig även tro att detta är precis vad jag förtjänar vilket försatte mig i en allt djupare depression som lever kvar än idag (detta hände för 7år sedan).
  För att knyta an detta till titeln så lever jag i en ständig känsla av att livet inte är menat för mig. Än idag vid 23 års ålder så har jag problem att hålla kvar alla typer av relationer och jag lever i ständig rädsla av att de få jag har runt mig ska lämna mig då jag inte förtjänar kärlek och social trygghet. Jag har fått diagnosen ptsd och har gjort försök till behandlingar men tvingas avbryta då symptomen förvärras radikalt. Jag är väldigt noga med att visa mig stark för de jag har runt mig men sanningen är att jag ofta gråter mig till sömns, har mardrömmar, dämpar min starka ångest med alkohol eller tänker på utvägar ut från detta personliga helvete.
  Jag vill förtydliga att jag egentligen inte vill dö och utsätta min familj för sorg, det är det sista jag vill att såra andra runt mig bara för att jag mår dåligt. Däremot så är jag desperat efter en utväg eller sätt att åter börja leva igen då jag klamrar mig fast i livet med all kraft jag har kvar.
  Jag upplever ofta att jag inte kan knyta an till andra i min egen ålder då jag mognat i en annan takt på grund av allt jag fått gå igenom ensam i en så tidig ålder, vilket i sin tur förstärker känslan av ensamhet.
  Känslan av ensamhet och värdelöshet är väldigt vanligt förekommande känslor. Har ni några tips att använda sig av för att hantera dem och är det fler där ute som har liknande upplevelser?

  Tack för att du tog dig tiden att läsa!

  Hej och välkommen till forumet.
  Först och främst vill jag skriva att det glädjer mig väldigt mycket att läsa att du tror på att livet kan vara mer än vad det har varit samt att du har börjat söka efter nya och ljusare vägar framåt. Detta är det första steget mot ett nytt liv. Viljan att förändras och en uppriktig tro att det är möjligt. Våra tankar skapar vår värld.
  Du skriver om dig som någon som verkar ha svårt att älska sig själv och tycka att man är mycket värd. Tidigare erfarenheter i ditt liv verkar ha bidragit till det. Det förflutna är dock död och vi inget kan göra åt det. Nuet däremot står i våra händer. Vi har makt över det. Låt oss lära oss att fokusera på det. Släpp det förflutna och försök förlåta både dig själv för vad som varit och även alla människor som må ha sårat dig på olika sätt. Förlåtelsen gynnar alltid först den som förlåter.
  Tänk på vad som potentiellt fortfarande kan hända i ditt liv om du styr livet i rätt riktning. Du har en enorm makt och kan se till att det blir så.
  Jobba med dig själv. Älska dig själv för den unika och oersättliga varelsen du är. Du är och har alltid varit älskad av Gud och Han vill att du lär dig också att älska dig själv. Hur kan vi på riktigt älska ändra människor utan att först älska oss själva. Jesus var rätt tydlig i sitt budskap.

  Sök all hjälp som du kan få, varje sig det är från olika samhällsinstanser, människor runt omkring dig, här på forum eller andra källor som finns tillgängliga. Glöm dock inte hur väsentligt det är att hjälpa sig själv.
  Ta emot hjälp men glöm inte att utvärdera effekten av den hjälpen som du får. Tappa aldrig tron att det är möjligt att bli bättre. Tankar har en oanade stor påverkan i våra liv. Tiden skapar, förändrar, lindrar och omvandlar allt, utom Gud.
  Arbeta ständigt med dig själv och så småningom kommer du att kunna omvandla mörkret inom dig till ljus, sorg till glädje och tomhet till fullfyllnad. Ett litet ljus är allt som krävs för att bryta den totala mörkret. Många gånger har den rätta vägen funnits så nära oss men vi, medvetet eller omedvetet, tittat bort eller helt enkelt inte sett den, utan sökte efter vägar och svar någon annanstans.
  Sann lycka och välmående är ett inre tillstånd som man bara kan uppnå om man arbetar konstant med sig själv. Lyckan är ingen fysisk plats. Inte heller beroende av social-, karriär-, familj- eller ekonomiskstatus. Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter.

  Rekommenderar starkt en video på Youtube från Dr. Gabor Maté. Denna är en av många andra jättebra videos av honom. Jag hoppas att du kan få något ut av den.

  https://www.youtube.com/watch?v=IoppxgDTzUU&t=2526s&ab_channel=MotivationThrive

  Några andra tankar om livet:

  Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi ALLTID har makten att påverka hur dessa påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några.

  Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning?

  När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser orättvisa finns rättvisa, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv.

  Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

  Heja dig som öppnar upp om detta, även om det är anonymt. Kan känna igen mig till ganska stor del, har även en del trauma från tonåren relaterat till sexuellt våld och känslan av att man är värdelös osv. Har du någon vän som är nära dig idag? Eller som är halv-nära?

  Jag har känt mig väldigt avskärmad från många av mina vänner pga mina trauman också, att man går runt och bär på något hemligt och att ens mående är skämmigt. Men när jag började öppna upp mig för en vän fick jag väldigt positiv respons och det gjorde jättemycket för mig. Men såklart ska man känna sig trygg i det, och inte tvinga sig själv.

  Går du på någon medicin? Pratar du med någon psykolog nu? Skickar omtanke till dig <3

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.