Hem > Forum > Depression > Stark ångest dygnet runt, Hur ska jag orka (om jag ens vill det).

Stark ångest dygnet runt, Hur ska jag orka (om jag ens vill det).

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Jag är en kvinna på drygt 50 år. Jag har autism och GAD (generaliserad ångest) i botten. Sedan 2009 har jag levt med ångest varje dag och det blir allt värre. Nu är jag sämre än någonsin och har enligt min läkare hamnat i en djup depression.

  Under julhelgen var jag inlagd för första gången men fick bara stanna ett par dagar, trots att jag mådde katastrofdåligt. Jag funderar mycket på döden och tankarna blir allt mer verkliga på så sätt att jag planerat ungefär hur och var jag skulle kunna ta livet av mig. Det som främst hindrar mig är rädsla för själva dödsögonblicket (inte döden i sig) plus att jag har en dotter i 20-årsåldern.

  Är sjukskriven sedan i höstas på grund av min ångest och tänkte då att jag nått botten. Men det blir bara värre och värre. Har en massa ticks som jag hatar och känner självförakt inför. Tar mediciner men inget hjälper. Nu har jag dessutom fått en fysisk åkomma som gör att jag isolerar mig allt mer och inte vill att någon ska se mig. Är under behandling men det går inte direkt framåt där heller. Sover så mycket jag bara kan för att slippa känna och får panik när jag vaknar upp i ångesten igen.

  Allt detta, att måendet bara blir sämre och den ständigt mycket starka ångesten, håller på att ta livet av mig. Har läkarkontakt och kurator men känner sådan livsleda och sorgsenhet över hur mitt liv blev. Känner att jag gjort min beskärda del av kämpande och tappat tron och hoppet helt. Är mycket ledsen och gråter varje dag och natt. Ringer runt till stödlinjer och akutpsykiatrin varje dag för att få prata av mig och försöka få ångesten att lätta. Ingenting fungerar och jag börjar bli trött. Så trött.

  Tack till dig som orkat läsa ända hit.

  ❤️❤️❤️❤️❤️

  Hej!

  Jag vet hur det är att ha ångest.

  Det som brukar hjälpa för mig är att springa, gå promenader eller träna lite hemma. Det hjälper också att lyssna på lugnande eller uppiggande musik, beroende på vad jag känner för.

  Skriv ner för dig själv vad du känner, då brukar det släppa efter ett tag. Hur är det med maten? Försök tänka på att äta och dricka vatten.

  När man får en ångestattack så kan så mycket ligga bakom, försök tänka ut vad det kan vara och rationalisera runt det.

  Exempel:

  • Ångest för att din kropp behöver vila (ja, det är vanligt) – prova att varva ner genom att lyssna på avkopplande musik på Youtube eller så och vila på sängen eller i soffan. Du kan sätta en timer så att du inte vilar för länge- för det kan ge motsatt effekt har jag märkt. Ungefär 15-30 minuter brukar vara gott nog.
  • Ångest för att du druckit för mycket kaffe- dra ner på kaffet- byt ut mot vatten eller kanske smoothie.
  • Ångest för att du inte ätit tillräckligt- försök äta mer, påminn dig själv skriftligt om vad du vill äta och ungefär när. Sätt påminnelser i mobilen! (Det brukar hjälpa mig).

  Sedan en till punkt- fysisk aktivitet i naturen brukar hjälpa den mesta ångesten. Det räcker med en promenad i snigelfart om du inte orkar mer, jag lovar- utevistelse i skog och park åtminstone en liten stund varje dag brukar minska ångest! Tids nog kommer du börja orka gå lite raskare, och kanske springa. Men bara att vara ute och lyssna på vinden som viner i trädkronorna och fåglarna som kvittrar gör gott för hälsan.

  Du är värd att må bra! Mycket ångest har minskat för mig när jag utgår i från att göra val som gynnar mig- inte val utifrån andras förväntningar.

  Vet inte om du finner någon nytta av dessa råd- men jag hoppas att något av dem kan hjälpa.

  <3

  <3 Ångest i 14 år en jäkla lång tid, fina du. Tänker lite på det du skriver om hur ditt liv blev, att det här behöver knappast vara slutdestinationen. Dessutom tror jag man kan få det svårt att se nyanserna i hur sitt liv varit när man lever med en sådan stark ångest och är mitt inne i en djup, djup depression? Lätt att se allt det smärtsamma och vad man kämpar för sitt liv med, endast?

  Blev du utskriven för att det var jul och därför överfullt? Tveka inte att åka dit igen om det är helt ohanterbart detta, fina du.

  Gör inget dumt <3

  Jag har också haft så mycket ångest.

  Prova yoga, börja hemma, sen om du kan gå ut gå till små yoga studios, där är det ofta mycket kärlek och medkänsla. Hitta det sätt som passar dig, och andningsövningar, enkla medel för att fly vardagen utan att få några negativa sidoeffekter.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.