Hem > Forum > Depression > Skuldkänslor

Skuldkänslor

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Jag har så sjukt mycket skuldkänslor gentemot de som försökt hjälpa mig igenom mina tuffaste perioder i livet. Det känns som att jag tvingat de till att hjälpa mig och finnas där för mig, även om de alltid frivilligt ställt upp och valt att finnas där för mig.

  Jag uppskattar deras hjälp och är tacksam att de finns för mig men samtidigt vågar jag inte be dem om hjälp för att jag vet att jag kommer få skuldkänslor. De har gjort så mycket för mig och jag vet att jag aldrig kommer kunna ge tillbaka allt, och det gör mig ledsen och frustrerad.

  jag vågar inte be om mer hjälp, även fast jag behöver det. Deras stöd betyder allt för mig, vet inte vad jag ska göra längre. Det känns som att allt jag gör blir fel, det känns som att jag förstör relationer med mina vänner.

  Avatar

  Stor kram till dig <3

  Kan det inte vara lite så att om dina vänner vet att hjälpen har hjälpt, och du mått bättre av den, är det bra nog? <3 Jag är en sådan person som hjälpt kompisar och även familj i många år och när jag känt mig irriterad och upprörd över det, har det handlat om när jag själv bett om en pytteliten tjänst och då blivit avvisad. Det klarar jag bara inte av. Eller jag gör ju det men det känns sjukt orättvist. Med det sagt tror jag alltså inte på att ”man” behöver ge tillbaka lika mycket som man gett alls, utan jag tror på att ställa upp när kompisar ber om det? Det kan även vara något litet och i betraktarens öga, obetydligt. Men ge av sig själv då? Då brukar relationerna plana ut och det känns som ett givande och tagande? Även att det ju ligger i allas intressen – både den som är drabbad – och den som vill hjälpa, att det blir bättre för denne som mår dåligt?

  Kan du prata om det här med dina kompisar eller tror du de kommer säga att det är fine – men att de kanske egentligen inte tycker det innerst inne? Ibland har man ju hjärnspöken också och tror andra tycker man är extremt jobbig, men så visar det sig sedan att de absolut hade velat finnas för en, och att det är absurt hur man kan känna/tänka annorlunda?

  Avatar

  Jag tror att du behöver inte vara oroligt om det, dina vänner hjälper dig för de vill göra det tror jag , jag är också sån person som brukar hjälpa rund om sinna vänner och skulle har svart att tror på att de väntar att du betalar tillbaka , jag kan tänka mig att dem skulle vara förvanade om du inte skulle vill ha hjälp av dem och mår dåligt istället, tänkt också att en del av skullden betalar du dem tillbaka när du mår bra efter och kommer till de med sina problem jag tro att de uppskatar detta mycket .

  Prata med dem hur du känner det skadar inte. Ta hand om dig.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.