Hem > Forum > Depression > Passivt självmord?

Passivt självmord?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Avatar

  Okej. Har funderat lite på lagar och etikinom vården. Om en person som mig själv tex som går i öppen vården på psyk för ångest och depprision och är för till fället på bättringsvägen missköter sig själv medveter fysiskt och tackar nej till somatisk vård är det passivt självmord? Som ett ex: personen har ingen fysiskt dödlig sjukdom men behöver livslång medicin för att må väl. Om personen inte tar medicinen så leder det inom tid att personen tillslut avlider. Personen vet att det till slut leder till detta även om det tar lite tid ca några månader,är det då ett självmord när personen ej går med på behandling? Och hur är det med självbestämmande rätten? Kan de sätta ett lpt på patienten pga dess psykiska historia med självskade och självmords försök även om personen inte har aktiva självmordtankar?  Vore intressant att höra vad ni andra vet/tycker.

  Avatar

  Det va en väldigt intressant fråga, från min erfarenhet så verkar inte psykiatrin bry sig så pass mycket att de håller kvar en om man bara säger att man e på bättringsvägen, jag skulle säga att det är passivt självmord om man avslutar sin behandling och man vet att man inte borde för att självmordstankarna/försöken kan komma tillbaka, samtidigt kan vården man får inte hjälpa ett skit.

  Avatar
  Trådstartaren

  Ok. Ja psykvården är inte bra idag. De skrev ut mig en gång samma dag som jag försökt ta livet av mig. Jag sa att jag fortfarande mådde skit. Suck. Man får göra så gott man kan själv och hoppas på det bästa. Vad det nu är. Tack för ditt svar.

  Avatar

  Vad jag förstår så krävs väldigt mycket för LPT. Det skall vara akut fara för ditt liv eller risk för att du skadar någon annan. Så vad jag kan se så har du har som vuxen rätt att neka medicin även om det leder fram till att du en dag tar ditt liv. Fast berättar du då att du tänker ta ditt liv och att allt är klart, du gjort förberedelser osv. då kan de lägga in dig enligt LPT. Vad jag förstår så anses uppenbarligen inte tablettöverdoser vara tillräckligt för LPT på många ställen. Kanske för att tablettöverdoser är förhållande låg risk. Har du planerat en mer ”våldsam” metod så tror jag LPT tar människor på större allvar.

  Dock är ett av de vanligare överdoserna paracetamolförgiftning och det är dödligt. Dock leder det till en utdragen och väldigt smärtsam död där levern tar värst skada.

  Avatar
  Trådstartaren

  Har fått svar på min undran. Man har rätt att neka vård och behandling. Ingen kan tvinga en till det om man är vid tillfället mentalt frisk. Och inte har självmordsplaner.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.