Hem > Forum > Depression > Hitta glädjen

Hitta glädjen

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hej

  Har i mitt 32åriga liv varit deprimerad och haft ångest i olika vågor sedan jag var runt 11år som jag minns det.

  Tog tag i det förra hösten med att ringa vården. Kom in en sväng till psykiatrin men de berättade dom att jag hade adhd och någon form av asd. Men de hade inte resurser att fortsätta med mig då jag har familj och jobb. Så de tyckte jag klarar mig. Men jag har fått lite mediciner och det har hjälpt till viss del men kommer fortfarande i mörkare svackor. Jag har allt som jag önskat mig i materiella ting och bra jobb. Har en fantastisk fru och 2 underbara döttrar. 0.5 & 4år.

  Vill ofta begå självmord men vill inte svika min familj. När vi fick vår första dotter så var det en otrolig tuff period under de första 2åren. Trodde de skulle bli värre när vi skulle ha nr 2 men det blev faktiskt en vändning för mig. Började uppskatta min familj och det kändes bra. Sen så har jag fruktansvärd ångest för att jag åtsidosatte familjen när första barnet kom. Mer eller mindre gömde mig från familjen på jobbet för att vara sysselsatt med det. Men för 2veckor sedan vände det snabbt ifrån att varit bra till det värre. Det är alltid saker jag oroar mig för och Putin har ju inte gjort det bättre nu.

  Har hänt några gånger att jag förlorat hoppet totalt men har alltid kämpat på. Nu i helgen tappade jag hoppet igen och bara ser hemskheter som kan hända. Medans min fru och äldsta dotter blev överlyckliga för att det kommit fram snödroppar i trädgården.

  Medans jag sitter och funderar på hur jag ska hitta en väg ifrån min depression utan att få självmordstankar som en utväg. Känns som jag snart försökt med allt. Kommer detta jaga en hela livet och när man väl är framme vid slutet och upptäcka att all oro var förgäves och har spenderat åratal av grubblerier när man istället kunde ha njutit av livet är min rädsla.

  Vet inte om det hjälper att skriva här men någon kanske har några visa och värmande ord.

  Känner igen mig i mycket av det du skriver.

  Jag tycker det låter som att du ska söka vård igen. Försöka hos samma ställe igen, eller på något annat håll? Det finns ju flera vägar att få hjälp på.

  Du behöver inte gå genom det här ensam. Det finns stöd att få.

  Du har så rätt när du skriver: ”Kommer detta jaga en hela livet och när man väl är framme vid slutet och upptäcka att all oro var förgäves och har spenderat åratal av grubblerier när man istället kunde ha njutit av livet är min rädsla”. Genom att skriva det visar du att du har uppnått en viktigt insikt och vet vad det långsiktiga resultatet blir när man lever sitt liv och ständigt oroar sig för det som är utanför ens kontroll i stället för att fokusera på det som man har makt över och kan påverka. Insikten är första steget. Ett viktigt steg i och med alla vandringar, inklusive de som är väldigt långa, alltid börjar med ett första steget. Nu är det dags att fortsätta. Du kan! Du har kommit så långt och förändrats mycket till det bättre. Dina tidigare framgångar visar att du är kapabel att fortsätta skörda framgångar i framtiden om du inte slutar att försöka. Livet är en skola. Vi är alla elever i denna skola.

  Det är fantastiskt att läsa om barnen och hur mycket de betyder för dig och påverkat ditt liv till det bättre. Du betyder också jättemycket för dem och din familj.
  Släpp det förflutna. Det är död och vi inget kan göra åt det. Nuet däremot står i våra händer. Vi har makt över det. Låt oss lära oss att fokusera på det. Släpp det förflutna och försök förlåta både dig själv för vad som varit och även alla människor som må ha sårat dig på olika sätt. Förlåtelsen gynnar alltid först den som förlåter. Tänk på vad som potentiellt fortfarande kan hända i ditt liv om du styr livet i rätt riktning. Du har en enorm makt och kan se till att det blir så.

  Sök all hjälp som du kan få, varje sig det är från olika samhällsinstanser, människor runt omkring dig, här på forum eller andra källor som finns tillgängliga. Glöm dock inte hur väsentligt det är att hjälpa sig själv.
  Ta emot hjälp men glöm inte att utvärdera effekten av den hjälpen som du får. Tappa aldrig tron att det är möjligt att bli bättre. Tankar har en oanade stor påverkan i våra liv.
  Arbeta ständigt med dig själv och så småningom kommer du att kunna omvandla mörkret inom dig till ljus, sorg till glädje och tomhet till fullfyllnad. Ett litet ljus är allt som krävs för att bryta den totala mörkret. Många gånger har den rätta vägen funnits så nära oss men vi, medvetet eller omedvetet, tittat bort eller helt enkelt inte sett den, utan sökte efter vägar och svar någon annanstans.
  Sann lycka och välmående är ett inre tillstånd som man bara kan uppnå om man arbetar konstant med sig själv. Lyckan är ingen fysisk plats. Inte heller beroende av social-, karriär-, familj- eller ekonomiskstatus. Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter.

  Rekommenderar starkt en video på Youtube från Dr. Gabor Maté. Denna är en av många andra jättebra videos av honom. Jag hoppas att du kan få något ut av den.

  https://www.youtube.com/watch?v=IoppxgDTzUU&t=2526s&ab_channel=MotivationThrive

  Några andra tankar om livet:

  Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi ALLTID har makten att påverka hur dessa påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några.

  Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning?

  När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser orättvisa finns rättvisa, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv.

  Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.