Hem > Forum > Depression > Depression eller ångest?

Depression eller ångest?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Avatar

  Hur vet man skillnaden på att vara deprimerad, ha ångest eller att bara vara ledsen?

  Och hur gör man för att må bra igen?

  Jag har sedan en längre tid tillbaka känt mig fruktansvärt nere. Jag är sällan glad numera och har väldigt lätt till gråt. Detta hände i samband med att jag började inse att jag aldrig skulle bli helt återställd efter ett skalltrauma.

  Mitt gamla jag va alltid glad, skrattade mycket och visade sig aldrig sårbar. Den personen saknar jag nåt kopiöst mycket men vet inte hur jag ska hitta tillbaka

  Avatar

  Stor kram till dig <3

  Depression tänker jag är mer av att ”kroniskt tillstånd” (obs det går att bli frisk) där oavsett vad som sker runtomkring en så förändras ändå inte ens mående till det bättre. T ex sådant som man tidigare tyckt varit roligt eller sätt framemot biter inte längre. Ångest är kanske (observera att jag spånar bara nu av egna erfarenheter hur jag själv brukar skilja på det) mer en känsla av oro som kan pendla upp och ner under dagen. Yttre påverkan tänker jag kan påverka ens ångesttillstånd. Medan depression är mer ett ”varaktigt tillstånd”.

  Någon annan får gärna fylla i om jag uttrycker mig felaktigt här nu. Menar givetvis inte heller att ångest går att linda särskilt enkelt (tro mig, jag vet att det är en mardröm att ha ångest dagligen). Utan jag menar på att depression är ett mående över tid som liksom inte ger mer sig riktigt oavsett vad som sker i livet i övrigt. Så tänker jag.

  Orkar du säga om det är något som hänt som gjorde att du slutade känna dig glad? Vet inte om det går att säga så också att en depression är något som mer ”fastnat” pga. en svår situation t ex. Medan ångest är känslor som är instängda inom en och som gör att man går runt med en obehagskänsla inom sig. Tänker att man inte nödvändigtvis behöver vara ledsen när man har ångest.

  Värme

  Avatar

  Hej igen,

  Måste förvirrat mig för ser ju att du klart och tydligt skrivit att du känt så efter skallskadan. Jag ber om ursäkt.

   

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.