Hem > Forum > Ångest > Tvångstankar om att bli galen

Tvångstankar om att bli galen

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Igår kväll såg jag en film som slutade väldigt tragiskt, närmare bestämt med ett mord. Det var ingen dokumentär, utan en spelfilm, men trots att det ”bara” var en film så blev jag väldigt illa berörd av slutet. Och så kom ångesten i form av en extrem rädsla för att bli galen. ”Tänk om jag skadar någon.” ”Tänk om jag innerst inne är en ond människa.” Et c.

  Det sista jag vill är att skada någon, men jag är livrädd för att det ändå ska hända. Tänk om jag plötsligt känner att jag VILL skada någon, eller gör det för att bägaren helt enkelt rinner över, precis som för huvudpersonen i filmen. Eller tänk om jag råkar skada någon av misstag, typ stöta till någon så att hen ramlar ner från perrongen i tunnelbanan och blir påkörd av tåget. Tänk om jag helt plötsligt har gjort något vidrigt som aldrig kan göras ogjort. Jag får panik när jag tänker på det!

  Någon som har liknande tvångstankar? Det vore skönt att få känna sig lite mindre galen…

  Igår kväll såg jag en film som slutade väldigt tragiskt, närmare bestämt med ett mord. Det var ingen dokumentär, utan en spelfilm, men trots att det ”bara” var en film så blev jag väldigt illa berörd av slutet. Och så kom ångesten i form av en extrem rädsla för att bli galen. ”Tänk om jag skadar någon.” ”Tänk om jag innerst inne är en ond människa.” Et c. Det sista jag vill är att skada någon, men jag är livrädd för att det ändå ska hända. Tänk om jag plötsligt känner att jag VILL skada någon, eller gör det för att bägaren helt enkelt rinner över, precis som för huvudpersonen i filmen. Eller tänk om jag råkar skada någon av misstag, typ stöta till någon så att hen ramlar ner från perrongen i tunnelbanan och blir påkörd av tåget. Tänk om jag helt plötsligt har gjort något vidrigt som aldrig kan göras ogjort. Jag får panik när jag tänker på det! Någon som har liknande tvångstankar? Det vore skönt att få känna sig lite mindre galen…

  Ta det lugnt, andas. Om du är orolig för att bägaren ska rinna över så kommer du nog ha koll på det ett bra tag innan det händer och kan motverka att det blir så. Finns ingen anledning att stå för nära rälsen innan tåget har kommit så då lär du inte heller råka göra just det. Vi är människor och gör misstag, det viktigaste är att vi står för de misstag vi gör och gör det vi kan för att lösa det så gott det går när det har inträffat. Vi skadar inte folk utan anledning o om du känner att du vill göra det utan anledning så får du sätta dig ner och fundera på varför du vill det, vad skulle du tjäna på det osv. Överanalysera inte allt du gör och säger bara, då är risken nästan större att du kommer göra misstag och att du inte vågar göra någonting för att det på ett eller annat sätt kan gå snett.

  Avatar

  Du har väldigt vanliga tvångstankar, behöver inte ens ha en diagnos för sådant. Vanliga tankar för alla som vill vara en bra människa. Att agera är dåligt dock :3

  men flesta med tvångstankar har exakt de tankarna.

  Själv tycker jag det är en frihet att vara galen, gör livet så mycket lättare – Vad ska folk kritisera liksom, är ju redan galen;)

  Trådstartaren

  Tack för era svar! Mina tvångstankar har lagt sig ganska mycket nu. De var som värst dagarna efter att jag hade sett den där filmen, då var det verkligen skitjobbigt och jag kände mig som världens ondaste människa. Jag kan fortfarande tänka ”tänk om…” och bli tvungen att göra något knasigt (typ snurra runt ett varv) för att kunna släppa tanken, men nu är det på en mer hanterbar nivå.

  Jag önskar att jag på förhand visste att en film eller bok skulle innehålla sådana här tragiska saker, för det är oftast filmer och böcker som triggar tankarna.

   

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.