Hem > Forum > Ångest > Morgonen och andra tider på dygnet..

Morgonen och andra tider på dygnet..

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
11
 • Avatar

  Hej. Jag vaknar alltid alldeles för tidigt på morgonen och då sätter ångesten igång. Omöjligt att somna igen. Tankarna snurrar och det ältas små grejer och stora grejer. Har förut klivit upp och gjort saker för att distrahera mig men försöker nu möta tankarna i stället, svårt och jobbigt. Är oftast helt slut på eftermiddagen och lägger mig tidigt. Har pressat mig att vara uppe längre för att inte vakna så tidigt men det blir bara värre, sover knappt något alls då. Hur har ni det med ångest, när är den som jobbigast och vad brukar ni göra?

  Avatar

  Hej Blue Bidoga <3 Låter jobbigt! Precis likadant för mig, om jag har ångest är den som starkast precis på morgonen. Jag har gjort så att jag kliver upp för tycker det brukar lätta efter någon timme av sig självt. Det som ger mig ångest brukar oftast vara sånt som oroar mig men att det då fått helt sjuka proportioner på morgonkvisten. Är det så för dig också?

  Har börjat i EMDR (terapi) för att läka det sista av mina trauman. Väntar med spänning på någon form av resultat. Går du i terapi numera – om du vill säga?

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Ja precis så är det, proportionerna blir ju helt åt skogen.. Det är ju oftast starkast på morgonen men hänger med lite hela dagen, nån dag senare kan jag tänka tillbaka på “grejen” jag oroade mig för och inte förstå varför det blev så stort i mitt huvud!

  Ja jag får kurator stöd med KBT. En jättebra kurator med hopplös patient 😂

  Spännande med Emdr, hoppas verkligen det är till hjälp för dig fina du❤️

  Avatar

  Haha, åh, fina du! Du är inte hopplös <3 Om det är en tröst så känner jag mig också som bortom räddning =) Tyckte till och med att terapeuten jag träffade häromdagen skrattade åt mig på lite halvmärkliga ställen, men det kanske varit en inbillning haha.

  Exakt, vad fascinerande att det är likadant för dig! Just det att tankarna är åt skogen och att man senare inte för sitt liv kunde förstå att man reagerat så starkt. Det måste vara något med substanser i hjärnan tror jag som aktiveras på det sättet. Lite som baksmälla, att man kan få en enorm ångest dagen efter och reagera som man nästan gjort något kriminellt, men där man istället kanske ställde en “onödig fråga” till en kompis, eller liknande. Det är som att huvudet tolkar konstigt och drar märkliga slutsatser?

  Vill du berätta vad du har ångest för? Tror ibland att man kanske kan må bättre när man sätter det i ord och liksom “lämnar det ifrån sig”? Hoppas du slipper ha superhög ångest imorgon när du vaknar <3

  Avatar
  Trådstartaren

  Ångesten kan handla om allt möjligt faktiskt, nu är det mycket kring framtiden, kommer jag att bli frisk? Är ju så upp och ner. Corona är ett orosmoment, har känsliga luftrör och blir harklig och småhostar för minsta lilla. Oroar mig för det mesta och kan älta saker typ som varför sa jag så eller gjorde så.

  Kram 🙂

   

   

  Avatar

  Jag förstår. Oro för framtiden tar så mycket energi <3 Jag tror definitivt du kommer bli frisk! Har du tagit vaccinet emot corona? Jag tycker det kändes betydligt tryggare att vistas ute när jag tagit båda doserna och väntat de där tre veckorna.

  Avatar
  Trådstartaren

  Jo är vaccinerad sen länge, men så skriver dom att det inte är helt säkert ändå…är inte rädd för egen del utan att vara smittsam för någon annan

   

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Fast det kan vara precis vilken småsak som helst jag grubblat över…

  Avatar

  Ja, det låter som att det är sånt som inte riktigt går att kontrollera som gör att du får ångest? Osäkerhet kring att bära på corona och smitta andra man älskar, ovissheten kring framtiden och hur lång tid läkningen kommer ta? När jag har mycket orosmoln och märker att jag “går igång” på det mesta försöker jag arbeta med att försöka styra mindre och lita på att det kommer lösa sig. Mantrar saker som “det här ligger utanför min kontroll, så nu släpper jag det och hoppas på det bästa”, eller “jag gör mitt bästa här att läsa av ifall jag fått corona, mer kan inte jag kräva av mig själv just nu”. Har du också såna typer av mantran?

  En psykolog sa någon gång att oroar man sig för något och har svårt att släppa det ska man försöka använda sig av “två-minuters-regeln”. Under två minuter om dagen får man tänka på det man oroar sig över, sedan släppa det och ägna sig åt en distraktion för att skjuta det åt sidan? Jag lyckas definitivt inte med det här själv men tänker att jag skriver det och om du kanske redan också gör så genom KBT:n? Tycker du isf att det fungerar – om du vill säga? <3

  Avatar
  Trådstartaren

  Jo har ju ett liiitet kontrollbehov tror jag. .. Den med två minuter har jag inte provat men liknande att man bestämmer en tid eller plats där man får oroa sig. Typ 13:00 i fåtöljen. Vissa grejer funkar ganska bra när jag inte har fastnat som nu. Kommer liksom inte ur ältandet och dom negativa tankarna. Ska börja med antidepressiva igen, får se om den här sorten passar mig och kan hjälpa till lite på vägen..

  Hur mår du idag och förresten trivs du i nya lägenheten?

  Kram 🙂

  Avatar

  Hoppas antidepressiva kommer hjälpa <3

  Tack, jag är ganska mör, haft en intensiv dag. Varit på en undersökning och sedan umgåtts lite med min lillasyster och hennes lilla nyfödda pojke.

  Har du haft en okej dag?

  Kram!

  Avatar

  Min ångest slog till i somras, efter en period av mycket arbete samtidigt som pappa blev svårt sjuk. Fy tusan för att då vakna med ångest och vara ledig hela dagen. Jag som annars roar mig lediga dagar fick ångest hela dagen istället eftersom det liksom skenade iväg redan på efternatten och morgonen.
  Nu har jag börjat jobba igen. Ångest på morgonen men lättar när jag kommer till jobbet.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
11

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.