Hem > Forum > Ångest > Matfobi

Matfobi

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Avatar

  Jag har i hela mitt liv levt med ångestproblematik och är generellt sätt en mycket orolig person. De senaste 6 månaderna har detta utvecklats till en stor fobi för mat. Kollar otaligt många gånger bäst-före datum, vågar inte äta något öppnat om någon annan varit i närheten av det när jag inte varit där (rädd det blivit förgiftat) och får panik så fort jag ska handla eller laga mat. Även kastruller, tallrikar och bestick är jag rädd för, då att diskmedel ska vara kvar på det eller att det är fullt med bakterier. Äter varken kött, ägg eller mejeriprodukter och behöver därför egentligen äta mycket bönor, kikärtor osv för att få i mig det jag ska. En rädsla för dessa gör dock det omöjligt med (tror de ska svälla upp i magen och spräcka magsäcken) vilket gör det svårt att få i sig alla vitaminer osv. Älskar mat och bryr mig inte om vikt/storlek direkt utan detta handlar om en överdriven rädsla för döden som visar sig på detta sätt. Pratar med en psykolog som ej ger några tips.. Tänkte därför vända mig till Internet. Någon som varit med om/är med om samma tankar och ångest? Börjar bli olidligt så har någon tips uppskattas det!!! (“Bara ät, det är inte farligt” hjälper inte direkt. Vet det inte är farligt samtidigt som jag vet att det lika gärna skulle kunna vara farligt)

  Avatar

  Hmm låter jobbigt – jag har två frågor

  1. Varför tror du att du riktar din ångest mot mat? Har du ett stort behov av att kontrollera allt även i andra sammanhang?

  2. Din fobi börjar ta över ditt liv – är det något du kan leva med eller kan du tänka dig att börja med någon terapi mot fobier?

  Fobier är ju något som många kan bli av eller åtminstone kontrollera med hjälp terapi. Men det kräver att du känner att du beredd att jobba för att bli av med din fobi.

  Jag prenumererar på den här länken och ser fram emot att läsa ditt svar.

   

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.