Hem > Forum > Ångest > Lite tankar

Lite tankar

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • På en föreläsning blev en av mina lärare märkbart upprörd idag. Tycker inte sånt brukar hända så ofta på universitetet så blev lite förbryllad över det. Märkte hur hon triggades och där jag kände stor oro kring att hon skulle tappa det. Kanske läser in för mycket men i mina ögon blev det så uppenbart att hon triggades först av tekniken som strulade. Hela föreläsning var som en enda lång röra. Eleverna ställde också ganska många och lite krävande frågor, ville få svar. Och slutligen kom en kritisk kommentar till hela delkursen. Då brast det för henne.

  Kände hur jag liksom sögs in i stämningen och tänkte att herregud nu kanske hon bara ställer sig upp och vrålar rakt ut. Det gjorde hon inte. Utan istället tog hon tag i sig själv efter några obehagliga och oförutsägbara minuter och blev sedan otroligt trevlig. Tror hon kände själv att hon gick för långt, eller låg på gränsen, och som kompensation blev hon sådär ubertrevlig och på ”glatt humör”.

  Hon sa också att hon absolut inte är arg, irriterad, upprörd, tvärtom var hon bara lite frustrerad över att hon inte kunde hjälpa oss och svara på frågorna som hon så gärna ville. Tror ju inte riktigt på den förklaringen utan jag tror det var den där kritiken som blev för mycket för henne och så var hennes eventuella barndomstrauman aktiverade. Hon gick lite för långt. Hon gjorde faktiskt det. Skulle inte vilja vara i hennes kläder nu ikväll. Hon måste ha ågren.

  Funderade också på min egen reaktion. Sa ingenting och var inte inblandad i den här hätska diskussionen på ens minsta vis, satt helt tyst, men det var som att jag direkt fick för mig att jag var inblandad. Att något var förmodligen ändå mitt fel. Fick flera gånger zooma ut och påminna mig om att jag ju inte är med i det här dramat som utspelar sig framför ögonen. Behöver varken medla eller försvara något. Det var en lättnad.

  Kom dock samtidigt att tänka på min gamla mellanstadielärare som fick vredesutbrott, tror det var minst en gång i veckan. Hon slog sönder den där långa linjalen på två meter vid ett tillfälle. Det flög saliv också när hon blev så arg, var pionröd i ansiktet, så de som satt längst fram kände av det. Det var något jag minns att vi pratade om i klassen på rasterna. Salivet. Att hon var så upprörd igen. Ganska obehagligt med en sån lärare. Som tappar det.

  Fick nog någon sådan vibb idag med läraren också. Hon liksom vibrerade och det kunde gå åt två håll. Antingen ursinne eller behärskat. Hon lyckades med det sista och kanske var det också så att eleverna hjälpte till här. Hon var redan sönderstressad innan lektionen började och sedan blev hon utmanad med tekniken, lite subtil kritik om luddighet, så många elever som ville komma till tals och så brast det.

  Tänker en del på sånt här nuförtiden med triggers och när gamla trauman aktiviseras. Jag tror jag ibland kan se det hos andra eftersom jag haft och på vissa sätt har liknande problem själv. Alla människor har väl det – men i olika grader. Som yngre hade jag nog känt att jag inte förstod lärarens reaktion. Bara tyckte det var märkligt. Nu kan jag nog identifiera att det finns en historia och det finns nog något som det här påminde henne om.

  Just när situationer blir övermäktiga och man inte räcker till. Stress och att samtidigt leverera och vara bra. Där tror jag hennes trigger ligger. Hon blandade ihop oss också med andra tror jag. Det är ju så man brukar göra. Kanske fick hon inte möjlighet till att vara dålig hemma?

  Hos min mellanstadielärare tror jag det handlade om kontrollförlust och att några i klassen inte respekterade henne som auktoritet. Det gjorde henne skogstokig. Kanske hade hon en uppväxt där hon inte blev lyssnad på? <3

  Trådstartaren

  Tillägg: När man märker att man är triggad och aktiverad i starka känsloyttringar ska man alltid ta en paus. Synd att hon inte gjorde det. Trots att vi låg efter i tiden borde vi tagit ett break. Det är något som jag lärt mig. Man ska byta miljö ett par minuter. Sträcka på benen. Samla ihop sig. Det borde min mellanstadielärare också gjort innan hon blev skogstokig och började vråla på oss alla. Som en kollektiv bestraffning också. Det är sällan bra. Eller pedagogiskt.

  Känner igen mig i det du beskriver kring dina egna observationer. Jag har en förmåga att observera vissa beteenden medans för andra går det rakt över huvudet. Tror det handlar om erfarenhet, självupplevda händelser osv. Ja hon borde pausat men svårt inför fullsatta läktare….

  Trådstartaren

  Hade faktiskt förträngt det med att mellanstadieläraren brukade stå och slå med den där tvåmeterslånga linjalen emot en bänk för att få tyst på klassen. Vid ett tillfälle slog hon då så hårt att den gick i två eller tre delar. Det är lite anmärkningsvärt att ha en lärare som agerar på det viset emot mellanstadielever, förstår jag ju nu. Inte tänkt så mycket på det tidigare. Var inte så att man generellt var rädd eller så för henne, bara otroligt obehagligt när hon var sådär ”out of control” och verkade må så emotionellt dåligt. Hon slutade efter något år har jag för mig. Sade att vår klass var för svår att hantera. Minns det som att det var typ tre elever som förde något krig, eller liksom var väldigt kaxiga, emot henne. Förstod aldrig det där, vad det handlade om.

  I klassen jag går i nu finns inget sånt krig, tror jag. Det var väldigt konstigt idag. Detta var också på zoom och föreläsningen spelades därför in för de som inte kunde närvara. Nu såg jag precis att läraren skrivit på kurswebben att filen är för stor så hon kan inte lägga ut den. Hmm, det låter ju också skumt. Det problemet har man inte hört om tidigare. Kan ju samtidigt förstå det. Vem vill ha bandat när man spårar ur som lärare liksom? Hon måste kanske ha ångest då, precis som jag misstänkte.

  Trådstartaren

  Hej Teal Mivunu,

  Oj jag skrev precis när du skickade så såg det inte förrän nu efteråt. Ja precis, vissa kanske inte reagerar på sånt här? jag behövde ärligt talat ta en promenad i området för kände mig skärrad. Tog säkert två timmar innan jag var hyfsat okej igen.

  Tror också definitivt det handlar om egna upplevelser <3

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.