Hem > Forum > Ångest > Klimatångest

Klimatångest

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
11
 • Jag känner mig orolig inför sommarens hetta.

  Inte kanske för egen del utan snarare för de äldre och små barn. Förstår inte hur de ska överleva. Eller fåglar som ligger döda på stadens gator. Fiskar som flyter på ytan. Det är så obehagligt. Artdöden.

  Är alla beredda på att inköpa fläktar, eller har kunskap om vad man ska göra ifall man blir överhettad för att rädda sitt eget, eller andras liv?

  Häromdagen hörde en kompis av sig och skrev att han varit med om en jordbävning. Plötsligt utlöstes ett larm på mobilen kl. 04 på morgonen och några sekunder senare så svajade det till rejält, skrev han. Nu precis läste jag att det varit jordbävning på Bornholm också. Det är som att klimatförändringarna ger ifrån sig varningsskott.

  Var även nyss ute och cyklade i friska luften över en bro och med havsutsikt. Plötsligt flög en motorcykel förbi och det var så mycket avgaser ifrån den där moppen att jag fick hålla andan. Tänkte för mig själv att det är så ytterst märkligt att man inte ens kan köra en eldriven moped – om man nu ska envisas med att inte använda sig av kollektivtrafiken. Folk dör i Sverige av avgaser och dålig luft, fortfarande.

  De här bränderna. Jag blir så arg när jag ser hur folk grillar ute i naturen. Så dumt. Det är väl bara att acceptera att det är eldningsförbud? Röka cigaretter förstår jag faktiskt inte heller.

  Hur hanterar ni folk i er närhet som verkar strunta i klimatet och indirekt världens befolkning?
  Som struntar i oss?

  Kommer det bli extrema skyfall som den i Örebro som tog över folks bostäder? Översvämningar? Otäcka blixtnedslag? Det känns inte helt otippat att det kan bli problem med matleveranserna ifall det blir extremhetta. Skördarna förstörs utan regn. Alltså ytterligare problem med matförsörjningen och/eller bisarrt höga priser.

  Vad väntar!! Och vem åker hem till alla gamlingar för att de inte ska dö?

  Trådstartaren

  Jag kan förresten ge tips till hur man kan göra för att ”kyla ner kroppen”. Det här kan gamlingar/fysiskt sjuka använda sig av.

  Man gör så att man spolar kallt vatten på handlederna (och på andra typer av blodkärl). Alltså gå fram till kranen och spola kallt. Alternativt stoppa fötterna i ett kallt fotbad. Då får man ner kroppstemperaturen. Detta menar jag då innan man fått solsting eller blivit allvarligt sjuk, pga. för het. Det här gör man i förebyggande syfte, alltså. I det andra läget ringer man ju en ambulans.

  Egentligen borde man åka ut på ålderdomshemmen och svalka pensionärernas handleder. Ge de fotbad. Fläktar osv.

  Fan vad dåligt jag mår när jag tänker på det här. Hur ska de överleva? Jag menar allvar. Detta är förskräckligt.

  Åh, ja har också sjuk ångest över klimat förändringarna , men förtränger det för jag kan inte göra så mycket, mer än att bidra med att inte slänga skräp och spara vatten och sånt…men

  ju mer det kommer upp på nyheterna om klimatet desto mer fattar jag att det är allvar, blir också nervös när det brinner så mycket i skogarna …

  häromdagen fick jag solsting, var ute och gick i steksol på asfalt, med jacka (ja jag får skylla mig själv) jag blev liksom snurrig och    Blev  som  om jag var full,otäckt

  Min mormor är 90 år med astma , hon klarar inte en sommar som den 2018, hoppas innerligt att det inte blir en sån varm och torr sommar …

   

  Jag tror att man måste försöka tänka att vi alla får göra vad vi kan för klimatet och vår planet.

  Jag uppfattar det ofta som är det är de yngre generationerna som får ångest av alla rapporter kring klimatet. Det betyder inte att de äldre inte tänker på det. Men det är såklart väldigt olika hur mycket man stressar över det.

  Jag gör vad jag kan för min egen del och jag personligen känner att det varken gynnar mig eller miljön att jag får ångest eller panik så för egen del tar jag helt enkelt ett steg i taget.

   

  Trådstartaren

  <3 Fattar vad du menar. Kan vara högst kontraproduktivt att springa lös som en yr höna i panik i stället för att sansa sig lite och ta genomtänkta beslut, hehe!

  Å andra sidan, en teori kring detta om generationsskillnader: förmodligen är ”de yngre” mer besvärade av klimatet då det är deras liv som står på spel i högre utsträckning, än för oss som är lite äldre. Flera av oss kanske också kunnat ta del av livets läckerheter som resor, renoveringar, åker runt med egna bilar där bara en person sitter i stället för kollektivt eller cykla, hutlös konsumtion med mera, vi har ju levt på andras bekostnad helt skamlöst under hela våra liv. Så det vi har kunnat göra tidigare utan att reflektera över – det priset får den yngre generationen och generationer efter oss betala priset för. Det tycker jag känns helt bisarrt. Jag skäms och känner stor skuld i vad jag själv haft för levnadsvanor och vilken sjuk mängd utsläpp jag bidragit med.

  Tidigare har det ju också alltid sett ljusare ut för varje generation. Så är det alltså inte längre. Framtida generationer spås få sämre liv och livsvillkor än vad vi har haft. Jag förstår om de är en smula upprörda. Har ångest. Känner panik och rädsla inför framtiden. Vi andra hinner ju dö. Och vi har ju levt våra liv på ”normala sett”. Det kommer alltså inte barn som föds idag göra.
  Det ger mig svindel. Och klimatångest. Kan alltså inte bara sitta som en idiot och vara passiv. Ångest kan också göra en handlingskraftig och skapa förändring. Sedan kan man dock ha olika ambitionsnivåer. Jag tror ju på att sikta mot stjärnorna och så fastnar man i en trädtopp.

  Å andra sidan har många av oss som är lite äldre också barn som ska leva i världen.

   

  Jo visst är det så.

  Det finns många saker som behöver fixas och jag vet inte vad som är lösningen

   

  Det är ganska komplexa frågor i mångt och mycket.

  Trådstartaren

  Lösningen är ju att vi behöver få ner våra koldioxidutsläpp 😛
  Jorden behöver läka. Det kan den tydligen göra.

  Ja precis, många är vi som känner ”dessa barn” som ska växa upp i en värld med plågsamma och oförutsägbara klimatförändringar.
  Redan idag dör ju folk globalt också av klimatförändringarna (torka, svält, flyr från extremhetta och bränder).

  Tänkte du på något speciellt angående det komplexa?
  Åsyftas geovetenskapen eller mer generellt att det är svårt att veta vad som ”bör göras” – om du vill säga? <3

  Jo visst är det så, men det krävs mer än att lilla Sverige ställer om från fossila bränslen och liknande. Det krävs ju en global förändring, och sen kvarstår frågan om vilka åtgärder som är rimligast.

   

  Jag tror fortfarande att hets och hysteri stjälper mer än ger resultat

  Därmed inte sagt att det inte måste bli en ändring, det är rätt uppenbart att det är så!

  Trådstartaren

  <3 Jag håller med om att det är tveksamt om enskilda individer har tillräckligt med kunskap för att veta vad som gör verklig skillnad för klimatet. Det verkar inte vara så att det finns en folkrörelse där man går till biblioteket och läser in sig. Och de som tillhör den kategorin och faktiskt gjort så, är inte de som behöver pekpinnar eller lagstiftning, för de är redan införstådda i allvaret och har ställt om sina liv för flera år sedan, markant. Polletten har trillat ner.

  Javisst behövs det att Sverige ställer om, samt även globalt. Det här är något som hela planeten och alla människor behöver hjälpas åt med.

  Trådstartaren

  Tänker igen ikväll på skogsbränder. Översvämningarna i Tornedalen. Den där hettan som ska komma till Sverige senare i sommar. Hur otäckt allting känns kring klimatförändringarna. Overkligt.

  Brandmännen som ska släcka bränderna och kanske offra sina egna liv i skogarna, på köpet. Vi andra som ”har semester” och är ”ute och grillar”. Det är en bisarr fördelning.

  Trådstartaren

  Sveriges radio: Stor risk för torka i sommar – LRF startar krisgrupper

  Torka ställer redan till problem på vissa håll i landet, bland annat i Blekinge.
  Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, rustar just nu inför en liknande situation som 2018 – genom att återstarta flera krisgrupper som ska stötta lantbrukare som drabbas.

  ”Kriserna kommer för tätt”, säger Markus Hoffman, ansvarig för mark, vatten och hållbarhetsfrågor på LRF.

  Klippet: https://sverigesradio.se/artikel/stor-risk-for-torka-i-sommar-lrf-startar-krisgrupper

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
11

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.