Hem > Forum > Ångest > Hur jag blev kvitt min panikångest, konstant stress och allmänt pissmående.

Hur jag blev kvitt min panikångest, konstant stress och allmänt pissmående.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Hej jag tänkte dela min historia om hur jag blev kvitt mitt dåliga mående i hopp om att det kan hjälpa någon där ute. För det finns hopp, och du ska inte ge upp!

  För ca 4 år sedan hade jag mitt livs första panikattack, och det var det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv. Hela kroppen skakade och jag kunde inte röra mig, jag fattade inte vad som hände, 1 sekund kändes som 1 minut. Ofattbar rädsla i hela kroppen, tillslut ställer jag mig upp och börjar gå fram och tillbaka, jag vet inte vad jag ska ta mig till, håller jag på att bli galen?

  Vad jag inte visste då men som jag ser så tydligt nu är att detta var droppen efter en konstant långvarig stress och oro, men där och då var jag absolut inte medveten om hur destruktivt både mitt leverne och tankemönster var.

  Jag hade som sagt varit en väldigt orolig person innan denna attack, men det som skulle bli efterdyningar kunde jag aldrig ana..

  Under kommande år efter detta så såg mitt liv ut så här:

  Skakningar i kroppen (speciellt händer nacke axlar)

  Konstant oro och ångest

  Extremt nervös i sociala sammanhang

  Vågade inte jobba och träffa folk till en början pga så kraftig ångest.

  Dålig sömn och i princip aldrig utvilad.

  Känslor av hopplöshet och att det kommer aldrig kommer gå över. (även självmordstankar)

  En ständig rädsla av att tappa kontrollen och bli ”galen”.

   

  När man börjar må så här dåligt så plötsligt som det blev för mig så blev jag helt enkelt desperat,  så jag började sluka all typ av självhjälp som finns där ute, böcker/podcast främst. Jag såg mig själv i spegeln att jag måste ändra mitt liv annars kommer jag dö, så jag började helt enkelt ta åt mig av alla tips jag fick och började göra stora förändringar i min vardag. Så det här är helt enkelt mina bästa tips och det som har fungerat för mig och gjort mitt liv från det sämsta till det bästa:

  Fly inte ifrån det du känner, försök känna in det och acceptera det! (det viktigaste, men även det svåraste.)  Jag vet, detta är skitsvårt och även till en början extremt läskigt och smärtsamt. Men det enda sättet att bli kvitt din ångest/rädslor är att konfrontera det, döm det inte som nånting dåligt, försök istället bara se det för vad det är. Känner du ångesten komma, försök att ställa dig den här frågan ”vars i kroppen känns det?” Yoga och meditation är 2 grejer som har hjälpt mig extremt mycket med detta, att stanna kvar i den känsla som dyker upp och bara acceptera den. Sök på yoga och meditation på nätet och börja nu direkt, börja smått och var inte för hård mot dig själv.

  Läs på om kost och lägg om till en hälsosammare kost som du tycker passar dig!

  Var utomhus och rör på dig varje dag! Hitta en träningsform som du tycker är roligt och passar dig, släpp prestationen och träna för att må bra!

  Hitta ett sätt att uttrycka dina känslor, vill du inte prata med någon eller inte kan så tycker jag att skriva ned är ett bra verktyg, skriv ned vad som är jobbigt, hur känns det? var känns det?

  Skriv dagbok och anteckna framsteg varje dag! Jag själv brukar skriva ned varje dag: något jag är tacksam över, något som jag tycker jag har gjort bra och nånting jag vill ha hjälp med till nästa dag.

  T.ex. Jag är tacksam över att jag har en familj.

  Jag konfronterade min ångest idag.

  Hjälp mig att skratta minst en gång imorgon.

   

  Omge dig med människor som ger positiv energi och stöttar dig om du kan, om du inte har den förmånen så försök lyssna på podcast eller läs böcker som ger dig motivation och stöttning.

   

  Många av dessa tips är inga quick fix utan kräver mycket tålamod men det är verkligen dina vanor över lång tid som avgör ditt mående och är verkligen värt det.

  Ett annat litet tips jag har som kortsiktig lösning vid kraftig ångest är att sätta sig med tidtagaruret på telefonen, andas in 10 sekunder, andas ut 15 sekunder, Du kommer känna dig betydligt lugnare efter bara 5 minuter.

  Mitt liv idag hade jag knappt kunnat föreställa mig att det skulle se ut för 4 år sedan, jag trodde som sagt att jag aldrig skulle bli frisk så jag hoppas min historia kan inspirera folk att hålla hoppet uppe! Kom ihåg att alla motgångar kan vändas till nånting positivt och mina tuffaste perioder är förmodligen det bästa som har hänt mig, det är det som har hjälpt mig att göra förändringar.

  Fråga gärna om ni har nån fundering.

  Tack för mig.

   

   

   

   

  Vilken bra sammanfattning av hur det känns att ha panikångest, känner igen mig, och känns skönt att läsa om lite konstruktiva råd som kan hjälpa en att må bättre! Är du frisk/are från ångest idag och krävdes det medicinering för att lindra besvären? (Svara bara om det känns lugnt).

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.