Hem > Forum > Ångest > Hur hittar man något som funkar..

Hur hittar man något som funkar..

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Avatar

  Jag är hemma, sjukskriven. Försöker att hitta något som gör att ångesten minskar. Jag går i terapi vilket har öppnat upp för mer ångest, på sikt är det nog bra men behöver hjälpen nu. Medicinerar, har sertralin 25mg som jag ska testa att höja nästa vecka, och valdoxan 50mg. Vid behov har jag betablockerare atarax och oxascand. Vaknar varje morgon med hjärtklappning från helvetet, vilket ofta går över till en hög ångest och ibland panikattacker. Sitter i hela dagen. På natten somnar jag bra men vaknar ofta samt drömmer mardrömmar. Hur kan man komma tillbaka till livet? Jobba, leka med barnen som jag har varannan vecka, umgås med folk, handla, köra bil. Allt de vardagliga? Hur hittar man det som hjälper en? Har testat så mycket men jag tycker allt blir övermäktigt att hålla ut i. Har mått dåligt till och från i hela mitt vuxna liv, är 35 nu. Denna perioden av ångest har varit min längsta och jobbigaste. De fysiska symtomen gör mig rädd, jag blir rädd för allt, att bli sjuk. Känns som jag inte orkar fler saker som sätter ner mig. Jag måste bli bättre men ångesten gör mig lamslagen. Jag är glad att jag klarat att köra barnen till skolan och lagat mat. Hur har ni gjort för att få ett drägligt liv trots ångest?

  Avatar

  Stor kram till dig. Ångest är så oerhört tungt att ha <3 Känner så väl igen att det tar ner ens motivation och ork i övrigt. Det är så plågsamt och orättvist i många fall. Hur hårt man måste kämpa för att få slippa.

  Jag duschar faktiskt när det är som värst med ångesten (ungefär var tredje dag är det lite mer akut). Sätter mig i duschen och låter mig omsvepas av varmvattnet. Blir oerhört lugn av det. När jag haft badkar har jag lagt mig där – ibland i över en timme, eller två. Det är lite som att lägga sig på vattenytan på havet och flyta. Låter som att lyssna i en snäcka och det är som att man når sina tankar då tycker jag, och stänger även ute verkligheten ett tag.  Har precis även lärt mig att göra ögonrörelser så gör det i terapin jag går i (EMDR) och har börjat visualisera samma metod hemma själv – när ångesten är för stark och även när den känns förlamande men diffus. Har du nåt sånt som är ångestdämpande på riktigt för dig?

  Kör också betablockerare vid sängdags ibland för hjärtklappning. Kan verkligen relatera till att ha hjärtklappning från helvetet när man vaknar. För mig är det jättetydligt kopplat ihop med ångest.  Är det likadant för dig?

  Har inte så nu och sedan några veckor tillbaka. Blev först väldigt förvånad över det, att det är borta. Likadant med mardrömmarna. Tror det beror på att psykiska välmåendet är lite bättre. Skriver det för att ge hopp om att det kan bli bättre för dig också, bara ångesten minskar <3

  Tror alltså att på olika sätt “lugna ner systemet” är det bästa för att hantera ångest och för att kunna ha en dräglig vardag. Parera eventuella toppar genom att lugna. Kanske lite barnslig liknelse men tänker ungefär som att klappa en katt. Att man tar hand om sig.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.