Hem > Forum > Ångest > Hälsoångest

Hälsoångest

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Trådstartaren

  Är det någon mer här som har hälsoångest, även kallat hypokondri?

  Jag har lidit av hälsoångest sedan barndomen, men den har gått i vågor. När jag var yngre hade jag svårt att härleda ångesten till någonting särskilt, men nu har jag märkt att den kommer i två situationer:

  1. När jag har för mycket att göra och/eller tänka på.

  2. När det händer mycket positivt i livet. Då kommer ångesten som ett brev på posten, eftersom jag är rädd att förlora det som är bra.

  Jag VET att ångesten alltid kommer i de här situationerna, men konstigt nog så gör det inte att den blir mindre jobbig. Varje gång jag tror att jag drabbats av en sjukdom eller skada så känns det nämligen som att det är på riktigt. Alla tidigare sjukdomar som jag trott mig ha bleknar när jag jämför dem med den ”riktiga” sjukdomen, som alltid är den jag har för stunden.

  I början av förra året tog jag ett blodprov, vilket inte visade några avvikelser. Alla mina värden var jättebra. Efter det ändrade min hälsoångest karaktär. Istället för att oroa mig för smygande sjukdomar, som t.ex. cancer (som provsvaren visade att jag inte hade) så började jag oroa mig för sjukdomar som kan komma plötsligt, och även för skador.

  Tidigare idag skulle jag låna en bok på biblioteket, men hade sådan ångest att jag inte kom ihåg min pinkod. Jag hade för mycket ångest för att kunna koncentrera mig på att få hjälp i informationsdisken, så istället för att låna boken så lämnade jag tillbaka den. All min koncentration gick åt till att fokusera på hur min käke kändes. Den har känts stel och öm på sistone, vilket jag försöker tänka beror på att jag varit väldigt spänd och stressad. Men att tänka så hjälper inte, för det känns inte sant (vilket inga logiska tankar gör när jag har hälsoångest).

  Nu ikväll är jag så orolig för käken att jag inte vet hur jag ska kunna sova. Jag vet inte hur jag ska kunna slappna av. Tyvärr har jag glömt att be min läkare om att förnya receptet på min vid behovs-medicin, så jag har ingenting lugnande hemma. Jag behöver verkligen min sömn, men som sagt så vet jag inte hur jag ska kunna slappna av. Jag har haft panikångest tidigare, och kan fortfarande få enstaka panikattacker, men även om de är skitjobbiga så är hälsoångesten värre. Den går knappt att beskriva med ord.

  Är det någon mer här som har hälsoångest, även kallat hypokondri? Jag har lidit av hälsoångest sedan barndomen, men den har gått i vågor. När jag var yngre hade jag svårt att härleda ångesten till någonting särskilt, men nu har jag märkt att den kommer i två situationer: 1. När jag har för mycket att göra och/eller tänka på. 2. När det händer mycket positivt i livet. Då kommer ångesten som ett brev på posten, eftersom jag är rädd att förlora det som är bra. Jag VET att ångesten alltid kommer i de här situationerna, men konstigt nog så gör det inte att den blir mindre jobbig. Varje gång jag tror att jag drabbats av en sjukdom eller skada så känns det nämligen som att det är på riktigt. Alla tidigare sjukdomar som jag trott mig ha bleknar när jag jämför dem med den ”riktiga” sjukdomen, som alltid är den jag har för stunden. I början av förra året tog jag ett blodprov, vilket inte visade några avvikelser. Alla mina värden var jättebra. Efter det ändrade min hälsoångest karaktär. Istället för att oroa mig för smygande sjukdomar, som t.ex. cancer (som provsvaren visade att jag inte hade) så började jag oroa mig för sjukdomar som kan komma plötsligt, och även för skador. Tidigare idag skulle jag låna en bok på biblioteket, men hade sådan ångest att jag inte kom ihåg min pinkod. Jag hade för mycket ångest för att kunna koncentrera mig på att få hjälp i informationsdisken, så istället för att låna boken så lämnade jag tillbaka den. All min koncentration gick åt till att fokusera på hur min käke kändes. Den har känts stel och öm på sistone, vilket jag försöker tänka beror på att jag varit väldigt spänd och stressad. Men att tänka så hjälper inte, för det känns inte sant (vilket inga logiska tankar gör när jag har hälsoångest). Nu ikväll är jag så orolig för käken att jag inte vet hur jag ska kunna sova. Jag vet inte hur jag ska kunna slappna av. Tyvärr har jag glömt att be min läkare om att förnya receptet på min vid behovs-medicin, så jag har ingenting lugnande hemma. Jag behöver verkligen min sömn, men som sagt så vet jag inte hur jag ska kunna slappna av. Jag har haft panikångest tidigare, och kan fortfarande få enstaka panikattacker, men även om de är skitjobbiga så är hälsoångesten värre. Den går knappt att beskriva med ord.

  God Lördags f.m. här på Mind Forumet.

  * Har läst hela ditt inlägg / tråd här ovan.

  * Har Du någon form av professionella vårdkontakter som t.ex. psykiatrisk sjuksköterska eller psykolog eller läkare inom Psykiatrivården som Du pratar med?

  * Är Du patient hos någon form av öppenvårdsmottagning i ditt län och kommun du tillhör ?

  * Har Du tagit upp din s.k. ”hälsoångest / hypokondri” med någon inom vården?

  * Har Du provat någon form av behandlingsmetoder t.ex. KBT etc ihop med en leg. psykolog ?

  Var rädd om dig och ta hand om dig också.

  På återseende…

  Trådstartaren

  God Lördags f.m. här på Mind Forumet. * Har läst hela ditt inlägg / tråd här ovan. * Har Du någon form av professionella vårdkontakter som t.ex. psykiatrisk sjuksköterska eller psykolog eller läkare inom Psykiatrivården som Du pratar med? * Är Du patient hos någon form av öppenvårdsmottagning i ditt län och kommun du tillhör ? * Har Du tagit upp din s.k. ”hälsoångest / hypokondri” med någon inom vården? * Har Du provat någon form av behandlingsmetoder t.ex. KBT etc ihop med en leg. psykolog ? Var rädd om dig och ta hand om dig också. På återseende…

  Jag går på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Där har jag haft regelbundna stödsamtal med en sjuksköterska, vilket har hjälpt mig jättemycket. Tyvärr så valde hon för en månad sedan att avsluta vår kontakt, bl.a. eftersom hon kände sig otillräcklig. Just nu är jag utan stöd (förutom att mottagningens hyrläkare förnyar min deltidssjukskrivning med jämna mellanrum) men den 4 december ska jag träffa en diakon.

  Jag har fått KBT för min hälsoångest, och det gjorde att vissa besvär försvann, men i slutändan är det enda som har hänt att ångesten har ändrat karaktär. Jag vet att min hälsoångest inte enbart beror på att jag är rädd för att bli sjuk, utan att den är ett symtom som visar sig när andra saker i livet inte är bra. Jag VET att hälsoångesten ”bara” är ett symtom på obalans, men när den väl slår till så hjälper det inte att tänka så, för då är ångesten så stark att jag ändå inte kan sluta oroa mig.

  Trådstartaren

  Ångesten är förjävlig just nu. Jag har blivit förkyld, vilket brukar ge mig hundra gånger värre ångest. I vanliga fall så rider jag ut stormen, men nu är situationen sådan att jag inte KAN ha ångest. På tisdag ska jag hålla en föreläsning, något som jag egentligen tycker är roligt, men då kan jag inte ha ångest. Ångesten måste helt enkelt hålla sig borta på tisdag, men hur det ska gå till vet jag inte. Jag kan kontakta vården i morgon, och be att jag får ett nytt recept på mina lugnande, men den enda ångest de dämpar är panikångest. Hälsoångesten hjälper de inte mot, för den handlar om tankar. Däremot så gör medicinen ofta att jag slappnar av i kroppen, vilket kan vara skönt, men oftast blir jag så trött att jag bara orkar ligga i sängen. Och det funkar ju inte på tisdag.

  Hur fan ska jag dämpa ångesten??

  Hej TS!

  Jag lider också av hälsoångest (dock i kombination med GAD). Känner igen mig mycket i det du skriver. Ska börja i KBT nästa termin och hoppas det ska hjälpa. Har också haft hälsoångest sedan jag varit liten, min stora rädsla har alltid varit att bli sjuk och när jag väl ”snöar in mig” på någon sjukdom/något symtom ser jag bara tecken på att jag är sjuk. Jag kan inbilla mig så mycket! Mina reaktioner på ett kroppsligt symtom är inte realistiska utan ofta väldigt överdrivna. Exempelvis kände jag en gång när jag var ute och gick att det gjorde ont i sidan. Tänkte direkt att nu är det något farligt, kanske cancer i livmodern! Visade sig sedan att det bara var vanlig ”håll”!

  Har sökt hjälp för att jag trott mig ha hudcancer och leukemi. Men oftast brukar jag försöka skapa kontroll genom att googla olika symtom vilket ALLTID leder till att min ångest förstärks, men i början kan jag ju känna lättnad när jag läser om sjukdomen jag tror mig ha…

  Har du något annat ångestsyndrom än hälsoångest?

  Trådstartaren

  Hej TS! Jag lider också av hälsoångest (dock i kombination med GAD). Känner igen mig mycket i det du skriver. Ska börja i KBT nästa termin och hoppas det ska hjälpa. Har också haft hälsoångest sedan jag varit liten, min stora rädsla har alltid varit att bli sjuk och när jag väl ”snöar in mig” på någon sjukdom/något symtom ser jag bara tecken på att jag är sjuk. Jag kan inbilla mig så mycket! Mina reaktioner på ett kroppsligt symtom är inte realistiska utan ofta väldigt överdrivna. Exempelvis kände jag en gång när jag var ute och gick att det gjorde ont i sidan. Tänkte direkt att nu är det något farligt, kanske cancer i livmodern! Visade sig sedan att det bara var vanlig ”håll”! Har sökt hjälp för att jag trott mig ha hudcancer och leukemi. Men oftast brukar jag försöka skapa kontroll genom att googla olika symtom vilket ALLTID leder till att min ångest förstärks, men i början kan jag ju känna lättnad när jag läser om sjukdomen jag tror mig ha… Har du något annat ångestsyndrom än hälsoångest?

  Total igenkänningsfaktor! Precis sådär är det för mig också. Jag har också försökt skapa kontroll genom att googla symtom, men precis som du skriver så blir det ju bara värre av det. Nuförtiden är jag hyfsat bra på att låta bli att googla, och jag har slutat bläddra i t.ex. veckotidningar och 1177-tidningen. Den sistnämnda slänger jag så fort den kommer. Ju mindre information jag får om sjukdomar och kroppen, desto bättre.

  Vad bra att du ska få börja i KBT! Jag hoppas att det kommer att hjälpa dig!

  Jag har även haft panikångest, men när jag insåg att det ”bara” var panikångest och lärde mig att hantera den så försvann den nästan helt. Jag har delvis lärt mig att hantera min hälsoångest också, men när den är som värst så går det inte. Då tar rädslan för sjukdomar över.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.